divendres, 6 de novembre del 2015

05/11/2015. El govern de la Generalitat ha pagat a l’estat espanyol 1.900 milions en interessos des del 2012. El govern de la Generalitat ha volgut recordar que el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i el Mecanisme de Pagament a Proveïdors, no són cap ‘regal’ que l’estat fa a les comunitats autònomes, sinó un préstec pel qual aquestes paguen interessos...

Benvolguts,
Avui comentem l’article El govern de la Generalitat ha pagat a l’estat espanyol 1.900 milions en interessos des del 2012.
Ho hem explicat moltes vegades, però l’Estat que és més mentider que la Rahola (Iceta dixit), no para d’enredar el personal i d’amenaçar i de fer por. Recordem quan el Margallo ens enviava als espais siderals i per Europa ningú no li va seguir el corrent. Recordem quan el Rajoy fou entrevistat a Onda Cero per Carlos Alsina que li va recordar, amb gran astorament i estupefacció de Rajoy que els catalans no perdrien la condició d’espanyols ni d’europeus, mentides repetides cents de vegades pels ministres i altres bandarres del règim. Recordem que tota la patuleia del règim va estar dient durant mesos i potser anys que els catalans si s’independitzaven no cobrarien les pensions fins que al final el Rajoy o el Montoro varen reconèixer que era obligació de l’Estat espanyol pagar les pensions dels jubilats que havien contribuït amb les retencions dels seus salaris a mantenir la Caja Única de la Seguridad Social.  Recordem i recordem i recordem...
Pel que respecta a la notícia de Vilaweb d’avui, una altra de les mentides és que Catalunya no podria subsistir sense que Espanya l’ajudés. Quina barra!
Com ja sabeu el Grup d’Opinió GOAL fa 4 anys que està explicant per pobles i ciutats, per barris i carrers en les paradetes dels Racons del Xerraire les fal·làcies del Gobierno de España, i amb atenció especial als dèficits fiscals. I hem demostrat pel dret i pel revés que el dèficit fiscal català era d’uns 16.000M€ anuals des de sempre en el règim borbònico-franquista-mandanguero-bananero, eixit del contuberni del 1978, al qual es va donar el nom de “transició” quan s’hauria d’haver anomenat “transacció” ja que el règim sortit del franquisme més salvatge va entabanar com fan els vulgars trilers a l’oposició espanyola, PCE i PSOE i als partits catalans insignement representats per CDC, UDC, PSC, etc. Ja sabeu, Miquel Roca, Solé Tura, etc.
En aquest Bloc Reflexions  hi ha molts apunts sobre aquest tema. Un dels darrers és aquest:
Els treballs provenen d’aquest altre apunt més antic.
Un tema en particular a comentar és aquest apunt 31/01/12. Article i Bloc d'en Josep Pinyol i Balasch. Hi trobem uns paràgrafs molt interessants que expliquen com els Governs de la Generalitat des de sempre han acceptat totes les condicions de finançament que el Gobierno Español proposava:
Catalunya és l'únic país del món els representants del qual han consentit l'espoliació fiscal del 10% del seu P.I.B. en les tres darreres dècades. Des d'aquest punt de vista el Regne d'Espanya té legitimitat per continuar amb les seves pràctiques fiscals davant l'opinió pública internacional.

Aquest consentiment ha estat per partida doble. En l'article “Finançament: el dia de la marmota”vaig recordar com els Governs de la Generalitat ha consentit amb l'espoliació fiscal signant acords de finançament amb el Govern espanyol cada cinc anys des de 1985. El van consentir a Barcelona els governs presidits per Jordi Pujol i el presidit per José Montilla, amb el suport entusiasta d'ERC i ICV-EUA. El van consentir a Madrid la majoria de diputats i senadors catalans que han votat a favor dels pressupostos estatals des de 1982

Llegiu-vos l’article per adonar-vos-en de com ens roben des de Madrid:

El govern de la Generalitat ha pagat a l’estat espanyol 1.900 milions en interessos des del 2012

 Dijous  5.11.2015  10:03
Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia de la Generalitat de Catalunya.
El govern de la Generalitat ha volgut recordar que el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i el Mecanisme de Pagament a Proveïdors, no són cap ‘regal’ que l’estat fa a les comunitats autònomes, sinó un préstec pel qual aquestes paguen interessos. Concretament, del 2012 al 2015 la Generalitat haurà pagat 1.909 milions en interessos a l’estat per tots els mecanismes de liquiditat als quals s’ha adherit. L’any 2015 el Ministeri d’Hisenda ha rebaixat l’interès del FLA al 0%, però ja ha anunciat que a partir del 2016 el tornarà a elevar fins al 0,834%. A més, el Govern ha subratllat que els diners que arriben a través d’aquests mecanismes s’ajusten ‘estrictament’ a la normativa del govern espanyol.
La conselleria d’Economia espera des de principis del 2015 que els fons del FLA destinats a cobrir el dèficit no finançat del 2014 s’activin, tal com està previst a la llei. Segons l’estimació que van fer els tècnics de la Generalitat a principis d’any, eren uns 2.300 milions d’euros, que posteriorment es van revisar fins a 2.600. La quantitat final, però, pot variar en funció de la liquidació definitiva del 2014 que faci la Intervenció General de l’Estat (IGAE).
El mes de maig passat, el Govern ja va denunciar que el retard en l’aprovació del tram del FLA per finançar el dèficit del 2014 estava provocant greus tensions en la tresoreria de la Generalitat. També el conseller Andreu Mas-Colell, en una compareixença al Parlament el mes de juliol, va reclamar la posada en marxa del fons.

Supervisió absoluta
La Generalitat reitera i precisa que no rep directament els diners del FLA en forma de transferència del Ministeri d’Hisenda, sinó que els pagaments els efectua directament l’estat. Des que es va crear el fons, l’any 2012, la Generalitat envia a Hisenda un llistat de conceptes pendents de pagament d’acord amb els criteris que fixa el FLA. La Generalitat no pot disposar lliurement dels diners del fons, donat que el Ministeri estableix un estricte ordre de prelació que determina la despesa autonòmica que es pot cobrir amb el FLA. El Ministeri d’Hisenda és qui autoritza els pagaments i efectua la transferència directa als proveïdors, sense que aquests diners s’ingressin en cap moment a la tresoreria de la Generalitat. Cal recordar que, en general, tota la despesa de la Generalitat està supervisada per l’Estat, ja que mensualment s’envien les dades de l’execució pressupostària.
També es puntualitza que els mecanismes de provisió de liquiditat són la peça central d’una política de finançament basada en uns objectius de dèficit ‘draconians per a les comunitats autònomes’ i, en el cas específic de Catalunya, en un model de finançament ‘injust’, amb el qual Catalunya rep unes transferències pressupostàries ‘insuficients’ per cobrir la despesa en serveis públics essencials i ‘molt inferiors’ a la seva capacitat fiscal.

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada