dissabte, 14 de novembre del 2015

13/11/2015. Benito Badrinas. L'FMI, de puntetes per Barcelona. República catalana. Jeffrey Franks en tot moment va deixar clar que es tracta d'un assumpte de l'Estat espanyol en el qual l'FMI no té res a dir. Va comparar el moviment amb el cas escocès i va subratllar la necessitat d'obrir un debat econòmic sobre la seva idoneïtat o no per a Catalunya.

13 novembre 2015 2.00 h
LA CRÒNICA
L'FMI, de puntetes per Barcelona


Benito Badrinas
L'economista Jeffrey Franks, director de l'Oficina del Fons Monetari Internacional (FMI) a Europa, va visitar ahir Barcelona i, entre les diverses trobades, va pronunciar una conferència a l'escola de negocis Esade. Amable, atent, amb afany divulgatiu, Franks va respondre totes les qüestions, encara que va demanar als periodistes que no li atribuíssim directament les declaracions. I és que així sempre és més fàcil aclarir conceptes si hi ha malentesos.
En primer lloc, Franks va deixar clar que la recuperació econòmica a Europa està en marxa, encara que no amb la força que hauria de tenir per aconseguir un creixement robust a mitjà i llarg termini. En relació amb l'economia espanyola, va explicar que la represa és més potent que en altres països, encara que l'Estat ha d'afrontar canvis estructurals importants, com ara una més gran productivitat o continuar amb les reformes del mercat laboral. En relació amb la productivitat, Franks va explicar que tradicionalment les empreses petites són menys productives que les grans i que, com que l'economia espanyola està formada majoritàriament per pimes, l'activitat del conjunt de l'Estat se'n ressent i acaba sent menys competitiva que la dels principals veïns europeus. Per aquest motiu, considera que seria molt bo que les empreses espanyoles fessin un esforç per guanyar dimensió.
En tot cas, el professional de l'FMI va subratllar que la represa a Europa és més feble que la que experimenten els Estats Units, una economia que ja ha recuperat els nivells de productivitat i d'inversió previs a la crisi financera del 2008. No passa això a la zona euro, que continua amb una dinàmica de concessió de crèdit molt feble que dificulta una recuperació més forta i sostinguda. Per aquest motiu va aplaudir el programa d'estímul del Banc Central Europeu i va animar els estats amb capacitat de despesa a posar en marxa plans d'inversió, per exemple, en grans infraestructures.
Tot plegat per mirar d'animar una mica l'economia de la zona euro, que, segons les previsions de l'FMI, amb prou feines creixerà un 1,5% aquest any, contra el 2,6% dels Estats Units. L'economia espanyola, per la seva banda, creixerà un 3,1%, segons les últimes previsions de l'organisme internacional.
Franks també va repassar la situació dels països emergents i va ser optimista respecte a la desacceleració de l'economia xinesa, que creu que serà suau. El director de l'Oficina de l'FMI a Europa, a més, es va congratular que la Xina creixerà per sobre del 6%, un nivell que considera molt positiu, no només per al gegant asiàtic sinó per al conjunt de l'economia mundial.
Finalment, també va tenir temps per respondre a qüestions relacionades amb el procés sobiranista. I encara que en tot moment va deixar clar que es tracta d'un assumpte de l'Estat espanyol en el qual l'FMI no té res a dir, també és cert que va comparar el moviment amb el cas escocès i va subratllar la necessitat d'obrir un debat econòmic sobre la seva idoneïtat o no per a Catalunya.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada