dissabte, 11 de gener del 2020

11/01/2020. Toni Brosa. Destruint Espanya. L’Espa­nya real fa mal als matei­xos espa­nyols que cre­ien en l’Espa­nya moderna, democràtica i euro­pea. Conei­xen algun espa­nyol que se senti dol­gut per la deriva invo­lu­ci­o­nista i auto­ritària que està seguint Espa­nya els últims dos o tres anys arran del procés sobi­ra­nista de Cata­lu­nya? Com diria aquell, “haber­los hay­los”. I no és estrany, perquè durant les últi­mes qua­tre dècades les elits diri­gents del país han cons­truït l’ima­gi­nari col·lec­tiu d’una Espa­nya moderna, democràtica i euro­pea, homo­lo­ga­ble a qual­se­vol dels països del seu entorn, des­cen­tra­lit­zada com la que més, amb una Cons­ti­tució de les més avançades en el ter­reny dels drets i les lli­ber­tats, amb l’estat de dret més garan­tista de tots. La immensa majo­ria de ciu­ta­dans han com­prat i inte­ri­o­rit­zat aquest relat i, al prin­cipi, lògica­ment, es nega­ven a accep­tar que algú dubtés de la seva vir­tut; ara, cada dia que passa, és més difícil no veure-ho i els sap greu com­pro­var que l’Espa­nya real no és com cre­ien que era.



Benvolguts,

A partir del pròleg que planteja la gran pregunta de si a cap espanyol no li ha passat pel cap que viu en una Espanya fictícia, l'aticulista ho explica amb senzillesa. En Brosa d'antuvi ens pregunta:
Conei­xen algun espa­nyol que se senti dol­gut per la deriva invo­lu­ci­o­nista i auto­ritària que està seguint Espa­nya els últims dos o tres anys arran del procés sobi­ra­nista de Cata­lu­nya? Com diria aquell, “haber­los hay­los”.

I continua preguntant-nos sobre l'imaginari col·lectiu plantejat per les dretes, barreja de les capes altes de la societat, finançada per individus com l'Aznar, i empreses de l'IBEX i tots els cacics provinents del franquisme, que accepten aplaudint amb les orelles que diu en Brosa:

Les elits diri­gents del país han cons­truït l’ima­gi­nari col·lec­tiu d’una Espa­nya moderna, democràtica i euro­pea, homo­lo­ga­ble a qual­se­vol dels països del seu entorn, des­cen­tra­lit­zada com la que més, amb una Cons­ti­tució de les més avançades en el ter­reny dels drets i les lli­ber­tats, amb l’estat de dret més garan­tista de tots. 

Espanya presumeix de ser analfabeta, només es capaç d'interlocutar, que es diu ara, en castellà! I ja en tenen prou! Com exemple veure els darrers caps de govern que només saben castellà i que en reunions internacionals estan perduts totalment, O les accions internacionals com l'assumpte de les patents europees, o la incomunicació dels Llarenas i Marchenas amb els seus col·legues de més amunt del Pirineu (o de l'Ebre?), O les fal·leres de Ciudadanos pretenent vendre el monolinguisme on hi ha més d'una llengua, emergència de l'odi dels fundadors Francisco de Carreras o l'Alberto Carlos Rivera Díaz...

Vegem l'article molt punyent d'en Toni Brosa:



11 gener 2020 2.00 h

Destruint Espanya

Toni Brosa

L’Espa­nya real fa mal als matei­xos espa­nyols que cre­ien en l’Espa­nya moderna, democràtica i euro­pea

Conei­xen algun espa­nyol que se senti dol­gut per la deriva invo­lu­ci­o­nista i auto­ritària que està seguint Espa­nya els últims dos o tres anys arran del procés sobi­ra­nista de Cata­lu­nya? Com diria aquell, “haber­los hay­los”. I no és estrany, perquè durant les últi­mes qua­tre dècades les elits diri­gents del país han cons­truït l’ima­gi­nari col·lec­tiu d’una Espa­nya moderna, democràtica i euro­pea, homo­lo­ga­ble a qual­se­vol dels països del seu entorn, des­cen­tra­lit­zada com la que més, amb una Cons­ti­tució de les més avançades en el ter­reny dels drets i les lli­ber­tats, amb l’estat de dret més garan­tista de tots. La immensa majo­ria de ciu­ta­dans han com­prat i inte­ri­o­rit­zat aquest relat i, al prin­cipi, lògica­ment, es nega­ven a accep­tar que algú dubtés de la seva vir­tut; ara, cada dia que passa, és més difícil no veure-ho i els sap greu com­pro­var que l’Espa­nya real no és com cre­ien que era.
No va pas­sar per cap ment superar el repte del sobi­ra­nisme català a l’anglesa, és a dir, pac­tant un referèndum i gua­nyant-lo ni que fos enga­nyant els votants. No n’hi va haver prou que l’Estat fes ser­vir la seva pode­rosa maquinària per blo­que­jar l’1-O. Van treure a pas­se­jar l’“A por ellos” i el van apli­car al car­rer, a les caser­nes, a la fis­ca­lia, a la taula de govern, al Congrés i al Senat i als tri­bu­nals de justícia. Es van pas­sar per l’aixe­lla la veri­tat dels fets, els drets humans, civils i polítics, la lle­tra del Codi Penal, la música de la Cons­ti­tució i l’espe­rit de la democràcia, per deca­pi­tar, escar­men­tar i dis­su­a­dir l’inde­pen­den­tisme.
I ara també posen en evidència la des­con­nexió d’Europa, insi­nu­ada pel nul èxit de les euro­or­dres de Lla­rena, reve­lada per la reso­lució del Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea que res­taura Puig­de­mont, Comín i Jun­que­ras com a euro­di­pu­tats i final­ment ofi­ci­a­lit­zada per la deso­bediència del suprem espa­nyol al cri­teri vin­cu­lant del TJUE. Un altre desen­gany aplau­dit amb les ore­lles pel neo­fran­quisme desem­mas­ca­rat que, oh sor­presa!, pobla quasi la mei­tat de l’arc par­la­men­tari espa­nyol. No és estrany que faci mal, però pot­ser ja seria hora d’anar-hi fent alguna cosa.


 Toni Brosa

Joan A. Forès
Reflexions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada