dilluns, 13 de gener del 2020

12/01/2020. Pau Miserachs. No al retorn de la dictadura. Vivim moments de supressió de lli­ber­tats i de repressió, com denun­cia Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal en la seva valo­ració de la sentència del 14 -O que va con­ver­tir el dret a votar, la lli­ber­tat d’expressió i de mani­fes­tació en el delicte de sedició. El TC pro­hi­beix al Par­la­ment par­lar de república i fer mani­fes­ta­ci­ons de des­grat de la monar­quia. Els tri­bu­nals ame­na­cen, doncs, amb les seves reso­lu­ci­ons la sobi­ra­nia par­la­mentària i la lli­ber­tat de paraula del Par­la­ment.


Benvolguts,
En Pau Miserachs ens explica com de mica en mica ens van suprimint les llibertats i ens reprimeixen. I quan tothom acceptarà que la situació és la que és, ens haurem convertit en un poble mesell, sense ànima...
A l’article hi ha una frase amb conceptes molt significatius, i que ve a dir que la dreta política extrema s’iden­ti­fica amb un libe­ra­lisme econòmic i que l’amenaça del liberalisme econòmic porta a no poder transformar l’estruc­tura social, man­te­nint les desi­gual­tats, l’amenaça de la pobresa i la misèria de les clas­ses tre­ba­lla­do­res a l’atur. I a més a més aquesta dreta política extrema ha acabat amb els sindicats, creats amb mot esforç de la classe treballadora. Un exemple clar és el canvi en la situació del camp andalús que a l’any 36 estava a punt d’aconseguir la reforma agrària i ara, després d’una guerra de 3 anys, una dictadura franquista de  40 anys i un borbofranquisme de 40 anys més i amb una corrupció adequada ha perdut tota la força que havia arribat a tenir.

Pro­po­sar models dife­rents al con­ser­va­dor des­en­ca­dena la còlera i l’opo­sició radi­cal de la ultra­dreta a tota pro­posta pro­gres­sista, i con­ver­teix en impo­tent l’acció dels par­tits d’esquerra.

Vegem l’opinió d’en Pau Miserachs:


12 gener 2020 2.00 h

TRIBUNA

No al retorn de la dictadura

Pau Miserachs - PRESIDENT DEL GRUP D’ESTUDIS POLÍTICS

Vivim moments de supressió de lli­ber­tats i de repressió, com denun­cia Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal en la seva valo­ració de la sentència del 14 -O que va con­ver­tir el dret a votar, la lli­ber­tat d’expressió i de mani­fes­tació en el delicte de sedició.
Per aquest sis­tema els drets humans pas­sen a un dar­rer terme i obli­guen tota la ciu­ta­da­nia a repen­sar d’on venim i on som.

El TC pro­hi­beix al Par­la­ment par­lar de república i fer mani­fes­ta­ci­ons de des­grat de la monar­quia. Els tri­bu­nals ame­na­cen, doncs, amb les seves reso­lu­ci­ons la sobi­ra­nia par­la­mentària i la lli­ber­tat de paraula del Par­la­ment. La deter­mi­nació del poble de Cata­lu­nya a per­sis­tir en la pro­testa pacífica i no aban­do­nar la recla­mació del dret a l’auto­de­ter­mi­nació, els serfs de l’Estat i els par­tits reac­ci­o­na­ris l’han con­ver­tit en el con­cepte de naci­o­na­lisme tota­li­tari i col­pisme. Cata­lu­nya és vist com l’estat de dret espa­nyol inclou excep­ci­ons al prin­cipi democràtic com demos­tra el redac­tat de diver­sos arti­cles del codi penal i el mateix 155 de la Cons­ti­tució, cre­ant una segu­re­tat jurídica res­tric­tiva que pot arri­bar a ser contrària als prin­ci­pis i valors democràtics del segle XXI. The­o­dor W. Adorno i Ece Temelku­ran han desen­vo­lu­pat uns interes­sants estu­dis sobre l’actual extre­misme de dreta i el retorn del fei­xisme. 

Per aquest sis­tema els drets humans pas­sen a un dar­rer terme i obli­guen tota la ciu­ta­da­nia a repen­sar d’on venim i on som.

La dreta política extrema s’iden­ti­fica amb un libe­ra­lisme econòmic que no per­met trans­for­mar l’estruc­tura social, man­te­nint les desi­gual­tats, l’amenaça de la pobresa i la misèria de les clas­ses tre­ba­lla­do­res a l’atur. Pro­po­sar models dife­rents al con­ser­va­dor des­en­ca­dena la còlera i l’opo­sició radi­cal de la ultra­dreta a tota pro­posta pro­gres­sista, i con­ver­teix en impo­tent l’acció dels par­tits d’esquerra. El sec­tor digi­tal que ha gua­nyat forta importància en la soci­e­tat, s’ha con­ver­tit en un ins­tru­ment idoni per a la difusió de notícies fal­ses per deso­ri­en­tar l’opinió pública en bene­fici de la reacció. El fei­xisme modern poten­cia l’elit social i se ser­veix de la democràcia libe­ral per a les seves fina­li­tats, inten­tant influir en el desen­vo­lu­pa­ment cul­tu­ral i l’edu­cació del jovent, explo­tant el sen­ti­ment religiós, les decep­ci­ons i la misèria. Con­ver­tei­xen la intel·ligència en sofisma i con­si­de­ren tòxic tot pen­sa­ment polític basat en la democràcia i les lli­ber­tats com va fer a la República de Wei­mar. La ultra­dreta con­ver­teix en lícit el règim de la dic­ta­dura i con­si­dera dege­ne­rada la tran­sició del 1976. La seva per­so­na­li­tat és auto­ritària, plena de pre­ju­di­cis i d’espe­rit reac­ci­o­nari amant de la repressió dels que pen­sen dife­rent. És la invo­lució total i el retorn al pas­sat inqui­si­to­rial.
El pro­fes­sor Xavier Casals recorda en el seu lli­bre El pue­blo con­tra el Par­la­mento que Ruiz Mateos va començar la pri­mera experiència popu­lista reac­cionària a Espa­nya, capi­ta­lit­zant un vot de pro­testa. Jesús Gil, l’home fort de Mar­be­lla, el va suc­ceir amb l’aval de Mario Conde, vivint de l’arbi­tra­ri­e­tat, la des­qua­li­fi­cació dels altres i l’insult. Alejo Vidal Qua­dras, amb la cre­ació de Vox va ini­ciar el camí per com­ba­tre l’auge de l’inde­pen­den­tisme par­lant d’empre­so­nar el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, pen­sa­ment que va fer seu San­ti­ago Abas­cal ampli­ant-lo amb l’anti­eu­ro­pe­isme. Amb 52 dipu­tats. La inde­pendència, explica Xavier Casals, havia dei­xat de ser un horitzó polític per con­ver­tir-se en un objec­tiu a curt ter­mini, i Vox, pre­nent el lloc del fra­cas­sat Ciu­ta­dans, ha arri­bat deci­dit a com­ba­tre-la amb una pecu­liar agres­si­vi­tat i fixació, con­tra les esquer­res i els inde­pen­den­tis­tes que par­len de justícia social, una fis­ca­li­tat pro­gres­siva i lluita con­tra la cor­rupció, cre­ant un nou pai­satge polític.

Pau Miserachs 

Joan A. ForèsReflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada