dimecres, 1 de gener del 2020

31/12/2019. Isabel-Clara Simó. ‘Desprecian cuanto ignoran’.



Benvolguts,

Un article molt profund sobre la psico-patologia dels espanyols. La Isabel Clara Simó ens explica que està malalta però segons ella la malaltia no l'atabalaba. I tal com expliquem manta vegades, els comentaris dels lectors acostumen també a ser molt potents. Avui apuntem al comentari de Jordi Zubia que fa una comparació molt interessant Catalunya-Madrid i que m’ha recordat la d’en Duran-Pich sobre el mateix tema.

Jordi Zubia:
L'enveja i el complex d'inferioritat porta a l'odi i l'agressió canallesca. Castella-Madrit mai ha pogut païr l'expo 1888, la de 1929, el modernisme, la manufactura i l'exportació, el liberalisme i el cosmopolitisme, l'antibel·licisme, la llengua i cultura no castellana, la resistència republicanista, el suport al maqui francés, l'acceptació de la Consti'78, haver de governar sovint amb el suport "de los catalanes", els Mossos, la immersió, l'ensenyament autodissenyat, les oficines de la Gene a l'exterior, etc. En suma: odien la Catalunya catalana. Ells voldrien una Catalunya castellanitzada i banal, obedient, sumisa. Com pot acceptar una Catalunya catalana aquells que van afusellar el Dr. Josè Rizal per pretendre ... unes Filipines "ascendides" a la categoría de "Provincia de España"? Què s'hauran cregut, aquests negritos i chinitos? I catalans, és clar!

I la d’en Duran-Pich:
“Es interesante señalar que sólo las naciones con raíces históricas que incluyan el comercio, las artes y los oficios, el capitalismo primitivo de carácter mercantil, la revolución industrial, la acumulación de capital, la creación y solidificación de una burguesía ilustrada, los ateneos obreros, las asociaciones cívicas, etc. se pueden permitir el lujo de tener una “sociedad civil”.

Vegem ara l'article de la Isabel Clara Simó:


31 desembre 2019 2.00 h

‘Desprecian cuanto ignoran’

Isabel-Clara Simó

Quina ha estat la rèplica espa­nyola? Ata­car Quim Torra, pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, a veure si l’esca­nyen

“Casti­lla mise­ra­ble, ayer domi­na­dora, envu­elta en sus andra­jos des­pre­cia cuanto ignora.”

Tals són els ver­sos d’Anto­nio Mac­hado. M’han vin­gut a la memòria perquè en aquesta set­mana han pas­sat tan­tes coses! I tan essen­ci­als! De fet, ens ha can­viat la vida, Europa, que abans ens igno­rava, i ara gosa ofe­rir peix bullit. Quina ha estat la rèplica espa­nyola? Ata­car Quim Torra, pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, a veure si l’esca­nyen. L’odi és de tal mag­ni­tud que no els fa res dir-ne bar­ba­ri­tats. Abra­o­nar-se con­tra el feble (ells tenen tot l’apa­rell de l’Estat) és manca de gran­desa. I ho estem vivint. Mac­hado també esmenta que “tre­paba por los cer­ros que habi­tan las rapa­ces aves de altura” (oh, l’àguila impe­rial). Total, que Puig­de­mont i Comín recu­pe­ren la seva acta de dipu­tats a l’euro­cam­bra; i Jun­que­ras recu­pera la seva dig­ni­tat. Perquè ara Europa, farta de les pro­blemàtiques inter­nes d’un estat mem­bre, està reac­ci­o­nant. I el rei? No en va tenir prou amb aque­lles mise­ra­bles parau­les del 3 d’octu­bre sinó que les ha rati­fi­cat amb motiu del dia de Nadal, sense que la seva vul­ga­ri­tat li ho impedís. Ja podem estar des­ar­mats els cata­lans (PPCC), que amb aquests vol­tors tan bai­xos i a cegues, ja podem bara­llar-nos, ja podem aguan­tar els tancs al car­rer o els podem apar­tar en un buf de vent.

I a propòsit: heu obser­vat que no s’atre­vi­ran a ata­car-nos, pri­mer perquè som ciu­ta­dans euro­peus, segon perquè no gosa­ran fer un altre cop d’estat mili­tar com el que va per­pe­trar la Guàrdia Civil –per què en con­ti­nuen deno­mi­nant “el glo­ri­oso cuerpo”–, que va fer un cop d’Estat al car­rer amb els tancs per València, i a dins del Par­la­ment espa­nyol tom­bant tot­hom a terra i amb trets al sos­tre. Que diuen que “en Tal” és pro­e­tarra? Més hau­rien de con­fes­sar que la Guàrdia Civil és post­col­pista. La història té memòria. I aquesta ha estat una set­mana molt moguda.

Isabel-Clara Simó

Joan A. Forès
Reflexions


   
COMENTARIS  
+3#2 MIQUEL ALTIMIRES I ROS
La guardia in-civil és la pitjor lacra de la societat, per la seva impunitat i maldat. Sempre al servei del feixisme totalitari, fins a segrestar persones a França i colgar amb calç viva a una persona que va assassinar.
Dimarts, 31 desembre 2019 9.20

+5#3 JORDI ZUBIA
L'enveja i el complex d'inferioritat porta a l'odi i l'agressió canallesca. Castella-Madrit mai ha pogut païr l'expo 1888, la de 1929, el modernisme, la manufactura i l'exportació, el liberalisme i el cosmopolitisme, l'antibel·licisme, la llengua i cultura no castellana, la resistència republicanista, el suport al maqui francés, l'acceptació de la Consti'78, haver de governar sovint amb el suport "de los catalanes", els Mossos, la immersió, l'ensenyament autodissenyat, les oficines de la Gene a l'exterior, etc. En suma: odien la Catalunya catalana. Ells voldrien una Catalunya castellanitzada i banal, obedient, submissa. Com pot acceptar una Catalunya catalana aquells que van afusellar el Dr. Josè Rizal per pretendre ... unes Filipines "ascendides" a la categoría de "Provincia de España"? Què s'hauran cregut, aquests negritos i chinitos? I catalans, és clar!
Dimarts, 31 desembre 2019 12.10

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada