diumenge, 12 d’abril del 2020

21/03/2020. Maria Macià. El 'The New York Times' desacredita Sánchez: "Catalunya ha reaccionat més ràpid". La reivindicació del president de la Generalitat, Quim Torra, de confinar Catalunya, repetidament rebutjada pel govern espanyol, ha arribat aquest dissabte al prestigiós diari nord-americà The New York Times, després d'haver estat tractada també en una entrevista a la BBC. En un article sobre la situació que està vivint Europa, colpejada per l'epidèmia de coronavirus, el NYT posa el focus especialment en Espanya i la seva "tràgica fita" superant els mil morts.


21/03/2020. Maria Macià. El 'The New York Times' desacredita Sánchez: "Catalunya ha reaccionat més ràpid". La reivindicació del president de la Generalitat, Quim Torra, de confinar Catalunya, repetidament rebutjada pel govern espanyol, ha arribat aquest dissabte al prestigiós diari nord-americà The New York Times, després d'haver estat tractada també en una entrevista a la BBC.   En un article sobre la situació que està vivint Europa, colpejada per l'epidèmia de coronavirus, el NYT posa el focus especialment en Espanya i la seva "tràgica fita" superant els mil morts.



Benvolguts,

Com sabem,  Espanya ha declarat l'Estat d'Alarma. Podem dir que l'Estat d'Alarma és el pas previ a l'Estat de Setge o a l'Estat d'Excepció o a l'Estat de Guerra o al 155

Espanya, país imperialista, durant els segles XVIII i XIX va anar perdent totes les colònies (o sigui tots els paisos Sudamericans), que mitjançant una guerra darrera l'altra contra la metròpoli es varen anar convertint en repúbliques. Els darrers territoris foren Cuba i Filipinas

Espanya que de fet caldria anomenar Regne de Castilla (de la mateixa manera que fins el segle  XVIII Catalunya era el Principat de Catalunya, València era el Regne de València i Mallorca era el Regne de Mallorca, confederats tots tres regnes en la Confederació Catalano-Aragonesa, cada cop que va poder va organitzar una guerra contra Catalunya. De fet la guerra sempre és del centre contra la perifèria. I durant la Guerra de Secessió del 1700 a 1715 fou justament així. La Confederació Catalano-Aragonesa va perdre  la guerra contra el Regne de Castilla i el Regne de Castilla va ocupar militarment els territoris de la Confederació integrant els territoris ocupats en el Regne de Castilla. 

En el segle XXI l'Estat d'Alarma comporta que les Autonomies de la Transacció, perden totes les mínimes avantatges que dóna l'Estatut d'Autonomia. Catalunya que fou derrotada i ocupada  per l'exèrcit castellà en la guerra de 1705 a 1715, sempre ha demanat la Independència, i va negociar amb Espanya a l'any 1916 i en va obtenir la Mancomunitat de Catalunya. Al 1923 el Borbó Alfons XIII i el General Primo de Rivera varen declarar la primera dictadura del segle XX i Catalunya perdé la Mancomunitat. El 1931 les urnes varen donar la victòria a mitja Espanya, la Dictadura fou derrotada amb les urness i s'obtingué la República. 

El Dictador Primo de Rivera i el Borbó Alfonso XIII es varen exiliar. 

5 anys més tard, el 1936, la meitat dels generals espanyols sota la direcció dels generals Mola, Sanjurjo i Franco varen fer un aixecament militar (un Alzamiento) des del Marroc. La primera acció organitzada pels generals rebels fou afusellar tots els seus companys, generals com ells, que no varen voler unir-se a la rebel·lió. La rebel·lió es convertí en guerra (a la que varen anomenar Guerra Civil). Però la guerra tenia dues fites: Eliminar la República espanyola i ocupar Catalunya. Després d'aquesta trista guerra Catalunya va quedar anorreada, ocupada i sotmesa a Espanya un cop més. Fins la mort de Franco el 1975 no es va moure el poble. Els comunicats dels revoltats anomenaven Alliberament a l'acció sobre els territoris que anaven ocupant. En canvi quan els revoltats varen ocupar Catalunya, el darrer territori de la península i per tant la finalització de la guerra, en vàren dir Ocupació

Vegem l'opinió del NYT sobre la situació a Catalunya:

  

El 'The New York Times' desacredita Sánchez: "Catalunya ha reaccionat més ràpid"

Maria Macià

Foto: Efe

Barcelona. Dissabte, 21 de març de 2020

La reivindicació del president de la Generalitat, Quim Torra, de confinar Catalunya, repetidament rebutjada pel govern espanyol, ha arribat aquest dissabte al prestigiós diari nord-americà The New York Times, després d'haver estat tractada també en una entrevista a la BBC.
En un article sobre la situació que està vivint Europa, colpejada per l'epidèmia de coronavirus, el NYT posa el focus especialment en Espanya i la seva "tràgica fitasuperant els mil morts.

Spain reported nearly 250 new coronavirus deaths on Friday, following a pattern seen in Italy just days ago.   https://nyti.ms/2U4BDV4 


Davant d'aquesta situació, lloa la resposta del govern de Catalunya que "va reaccionar amb més rapidesa que el senyor Sánchez, tancant bars i restaurants divendres passat i demanant a les autoritats nacionals que ajudessin a confinar la seva regió de la resta d’Espanya". 

El diari també recull declaracions del conseller d'Interior, Miquel Buch, demanant "decisions dràstiques, dures i eficients" i recordant que "quan a Catalunya preníem mesures dràstiques per no deixar que la malaltia es propagués, a Espanya no ho feien". 

L'exèrcit a Barcelona i les competències a Madrid
S'explica com la recentralització de competències del govern espanyol per la declaració de l'estat d'alarma no ha estat ben rebuda a Catalunya, que "es nega a signar una declaració conjunta que lliuri el control de Madrid". "La policia nacional ha pres el control de la policia regional (...) i dijous, l’exèrcit espanyol va entrar a Barcelona (...) i s’està desplegant a desenes de pobles catalans aquesta setmana", apunten.

Tot i els esforços de Sánchez per aparentar que la situació està sota control i més ben gestionada des de Madrid, el prestigiós diari nordamericà es mostra dubtós: "L’esclat ha posat a prova la capacitat de Madrid de compartir el poder sobre la salut pública, no només amb Catalunya, sinó amb altres regions d’Espanya" que "van prendre el lideratge per respondre a la crisi".

Maria Macià

Joan A. Forès
Reflexions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada