divendres, 15 de juny del 2012

15/06/12. Catalunya, 500 anys finançant un estat artificial. Del ducat a l’euro. l’espoli històric de Catalunya per part de Castella, fa 5 segles que perdura. L’estudi demostra que el finançament de l’expedició de la descoberta d’Amèrica fou íntegrament pagat per la Cancelleria Reial Catalana, tot i que Castella se l’ha apropiat reescrivint la història a la seva conveniència: “La descoberta d’Amèrica fou finançada per la Cancelleria Reial Catalana”.

Benvolguts,

Ahir vaig tenir el goig d’assistir a una CONFERÈNCIA ORGANITZADA PEL CERCLE CATALÀ DE NEGOCIS (CCN) amb el títol de:

“Catalunya, 500 anys finançant un estat artificial.
Del ducat a l’euro

A la introducció feta per en Joan Canadell, aquest destacava La importància de conèixer la història “real” del nostre país pels que volem un Estat propi.

Del fulletó de presentació en traiem l’objectiu de la xerrada que estava composta de dues parts.

 En la primera part:

Varen presentar un estudi encarregat pel CCN,  que posa en evidència que l’espoli històric de Catalunya per part de Castella, fa 5 segles que perdura. L’estudi demostra que el finançament de l’expedició de la descoberta d’Amèrica fou íntegrament pagat per la Cancelleria Reial Catalana, tot i que Castella se l’ha apropiat reescrivint la història a la seva conveniència: “La descoberta d’Amèrica fou finançada per la Cancelleria

            Reial Catalana, a càrrec de Jordi Bilbeny, investigador i escriptor

En la segona part:

Varen explicar com l’economia catalana s’ha vist afectada negativament al llarg dels segles, pel fet de compartir moneda amb la resta de l’estat espanyol: : “Els efectes de compartir moneda amb Castella”, a càrrec d’ Albert Pont, Responsable de Dret Internacional del CCN

I com a resum ens diuen els del CCN:

Pensem que és important conèixer aquestes evidències per ser-ne conscient i mostrar que ens cal assolir un Estat propi per poder desenvolupar tot el nostre potencial com a país sense més limitacions.

Les conclusions i el debat foren dirigits per Ramón Carner, President del CCN.

 El debat es va realitzar a l’Espai AGORA CATALUNYA, Pl. Catalunya, 9, 4t pis (al costat de la Rbla. de Catalunya). BARCELONA

 Aquests locals de la Plaça de Catalunya han acollit des de fa mesos moltes de les presentacions i conferències independentistes, presentades per la societat civil, i també en menor grau per partits independentistes. És un espai de llibertat que s’agraeix...

En Jordi Bilbeny va començar l’exposició dient més o menys: Des de quan Espanya ens roba? Hi ha qui diu que des de la desfeta del 1939, però hi ha qui parla de l’anterior dictadura, i hi ha qui parla del 1898 i del 1868 i del 1812, i hi ha qui parla del 1714, però també s’esmenta la Guerra dels Segadors i el Corpus de Sang. I si es va tirant endarrere, com ens va demostrar, Espanya ens roba almenys des del 1492!

En Bilbeny ens va obsequiar amb la seva constant i càustica desmitificació de la història d’Espanya, en aquest cas demostrant de manera fefaent el que ja ens havia avançat en els seus llibres: Que en Colom era català i no era un pelacanyes sinó que pertanyia a la noblesa catalana, que els mariners eren catalans, que les naus de guerra eren aparellades a Catalunya, amb mariners catalans, encara que la història deformada per Castella els va convertir en andalusos i càntabres i que  tota la preparació i realització dels viatges d’en Colom varen ser impulsades i pagades per la Cancelleria Reial catalana. Ens va demostrar que la moneda utilitzada, el ducat, era la que Catalunya i el seu imperi mediterrani usava des de feia 200 anys, i que no fou adoptada per Castella fins anys després del 1492. En Bilbeny es va preguntar, irònicament, en quins ports castellans es podien haver aparellat les naus i de quina escola de cartografia castellana procedien els mapes i documents que tenia en Colom així com de quina escola procedien els navegants, pilots, timoners, etc. Va explicar que els reis Ferran i Isabel eren a Catalunya, en període de Corts en els temps que Colom va partir cap a les Índies, i quan va tornar del primer viatge, que a l’època el Papa era català, que els 12 monjos de l’expedició eren de Montserrat, que qui va lliurar els 17.000 ducats de cada expedició era en Lluís de Sant Àngel tresorer reial de Catalunya, que els mariners segons gravats de l’època anaven cofats amb barretina, que està demostrat que ela vaixells varen passar a l’Atlàntic per les Columnes d’Hèrcules (l’estret de Gibraltar)i per tant no podien haver salpat de Palos de Moguer a Huelva, i un llarg etcètera.

L’Albert Pont va donar-nos una lliçó d’erudició econòmica i jurídica explicant aspectes de les seques i dels drets consuetudinaris de cada país sobre els noms de les monedes, siguin els rubles russos o els ducats catalans.



A l’acte es va anunciar que un llibre de l’Albert Pont amb les argumentacions usades en la conferència i molt més sortirà a la venda al setembre.

Al final es va parlar de les possibilitats de la secessió de Catalunya, avui. En el debat, en una intervenció molt interessant d’un assistent, aquest va explicar que si al final Espanya surt de l’euro seria el moment de que Catalunya digués que s’hi queda. Això va anar lligat a l’explicació immediatament posterior de l’Albert Pont que en una secessió, les dues parts s’han de repartir els actius i els passius del territori i si Espanya ha de cedir el patrimoni o l’obra d’infraestructura feta a Catalunya, nosaltres hauríem d’acceptar assumir el deute proporcional del Reino de España corresponent (segons un determinat criteri, PIB, població...). El següent argument era que com que Espanya no voldria cedir el patrimoni català, al final s’hauria de pactar, entre iguals. I sobretot va aclarir que per a Europa, tenir deute català serà sempre més positiu que deute espanyol, ja que Espanya no és viable i no podrà pagar mai el seu deute i Catalunya sí que n’és i sí que podria pagar-ho! Per tant Europa ens ajudaria!

Les dues presentacions i el col·loqui es van complementar perfectament i ens varen eixamplar els horitzons...

 A l’Avui hi ha un article de la redacció explicant l’acte:

Un espoli de cinc segles


Un estudi presentat pel Cercle Català de Negocis sosté que la Cancelleria Reial Catalana va pagar l'expedició de Colom a Amèrica

L'informe es basa en el fet que els viatges es van pagar amb ducats, divisa catalana

15/06/12

Quants anys fa que Catalunya finança l'Estat espanyol? El Cercle Català de Negocis (CCN) ha mirat de respondre a aquesta pregunta. I la resposta? Cinc segles. L'entitat sobiranista va presentar ahir al vespre un estudi històric que sosté que la Cancelleria Reial Catalana hauria pagat “íntegrament” l'expedició de Cristòfol Colom de la descoberta d'Amèrica. Això, malgrat que, temps després, Castella “se l'hagi apropiat”.

L'informe, introduït per l'historiador Jordi Bilbeny –gran defensor de la catalanitat de Colom– i el professor d'Esade Josep Comajuncosa, gira entorn del fet que, tant l'expedició com la retribució dels mariners, com altres pagaments relacionats amb el viatge, es van fer amb la mateixa moneda: el ducat.

Bartolomé de las Casas, a Historia de las Indias, cita que Colom hauria rebut entre 3.000 i 4.000 ducats del duc de Medinaceli. I Juan Solórzano y Pereira, el 1629, al primer volum de De Indiarum lure, també en parla per documentar els recursos que els reis van posar a disposició de l'expedicionari: tres naus armades, una tripulació de 120 homes i 17.000 ducats. Són només dos dels exemples. L'estudi indica que no només la primera expedició, la de la descoberta d'Amèrica, va ser finançada amb ducats, sinó que el segon viatge de Colom a l'anomenat Nou Món també ho va ser. I que alguns dels mariners que van participar en les expedicions ho van fer per divuit, vint o set peces d'aquesta moneda.

El matrimoni dels Reis Catòlics havia unit el regne de Castellà i la corona d'Aragó, que mantenien, però, dues tresoreries separades, segons la documentació. En l'estudi s'afirma que el ducat era la moneda corrent als territoris de la nació catalana, ja des de la primera meitat del segle XV, fins i tot a Sicília i Nàpols. En canvi, no hauria estat introduït a Castella fins després de l'expedició de Colom. A Historia de la moneda española, Octavia Gil sosté que no va ser fins a la segona reforma monetària dels Reis Catòlics, el 13 de juny del 1497, que s'hi va adoptar. Més enllà de la divisa, l'estudi del CCN assenyala que els comprovants de pagament es van dipositar a l'Arxiu Nacional de Barcelona.

500 anys després, igual

L'estudi obre l'interrogant de si l'expedició va ser cent per cent castellana i es va finançar amb moneda d'aquí o si, com defensa Bilbeny, es va preparar del tot a Catalunya. En tot cas, censura que “anys després Castella es va apropiar dels afers del Nou Món i es va fer seva la conquesta”. I la gran conclusió és que cinc-cents anys no han servit per avançar: “Castella es fa seu allò que vol de Catalunya.”



Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada