dilluns, 6 de maig del 2013

06/05/13. Sèrbia i Hongria tenen més estudiants de català que Espanya

Benvolguts,

El bon amic Lluís Solà em fa adonar d’aquest article d’e-notícies.

Els meus comentaris:

Ja sabíem que a Espanya no es molestaran a aprendre la llengua de les colònies. No passa mai! El que és interessant és que en molts països centreeuropeus hi hagi molts més estudiants de català que a Espanya!

I uns detalls interessant dels comentaris:

O algú s’ha fet passar pel notari López Burniol o en cas contrari el #18 lopez burniol, barcelona es retrata amb les dues frases que diu:

·       muchos valencianos y baleares a su lengua materna le llaman no-catalán

Heu sentit dir mai a un  valencià o balear que parla no-català?

Hi ha valencians que pot ser que en diguin valencià, però en general els balears en diuen català, excepte si són del PP com el Gabriel Cañellas que quan es va aprovar l’estatut de les Illes va declarar que li repugnava que sa llengo que ell sempre havia rallat es digués català...

·       Hay que arrebatar el Catalán de la manos de los separatistas, y que vivamos 15 millones sin rencores

Us sembla que aquesta darrera frase de connotacions bèl·liques (separatistas, arrebatar) queda apropiada en el tarannà del tranquil tertulià de la cadena televisiva del Grup Godó?

El comentari de #17 ander, Lleida confón l’article amb l’opinió del tal López Burniol…


Sèrbia i Hongria tenen més estudiants de català que Espanya

La llengua catalana és la novena en importància a Europa “tot i l’adversitat permanent de les polítiques estatals”
Enviarhttp://www.e-noticies.com/imagenes/pxtrans.gif    http://www.e-noticies.com/imagenes/pxtrans.gifAvísAquests comentaris són opinió exclusivament dels usuaris. No s'admeten comentaris insultants, racistes, ni contraris a la llei. No s'admeten comentaris que no estiguin relacionats amb la notícia.Final del formulariohttp://www.e-noticies.com/imagenes/pxtrans.gifAvís  http://www.e-noticies.com/imagenes/pxtrans.gifFinal del formularioTancarhttp://www.e-noticies.com/imagenes/pxtrans.gifhttp://www.e-noticies.com/imagenes/pxtrans.gif

Sèrbia, amb 334 alumnes, la República Txeca, amb 277 i Hongria, amb 204, tenen més estudiants de català a les seves facultats que la resta de l’Estat espanyol, que en té 187. Són dades que ha difós aquest dilluns el conseller Mascarell, per queixar-se de “l’adversitat permanent de les polítiques estatals contra la llengua catalana”.

A Espanya hi ha quatre universitats que imparteixen el català. Una xifra molt inferior a països llunyans on hi ha una inquietud superior per aprendre’l. Els Estats Units tenen 458 alumnes que l’estudien repartits en 13 universitats.

Alemanya és el país que més facultats té on s’estudia el català, 24, en les quals l’estudien 1.463 alumnes. França té 1.034 estudiants repartits en 13 universitats. A Itàlia n’hi ha 565 en 12 centres. I al Regne Unit, 1.084 en 18 facultats.

Suïssa, amb 135, gairebé té els mateixos estudiants de català que Espanya. Per sota de la xifra espanyola hi ha Polònia, amb 119 alumnes; Xile, amb 54; Romania, amb 182; Croàcia, amb 160; Canadà, 143 o Camerun, amb 74.

El volum de docència de la llengua catalana a l’estranger respon a la iniciativa de la pròpia societat. Als Estats Units, ha posat d’exemple el conseller de Cultura durant la presentació de l’informe de política lingüística del 2011, “es reconeix la societat catalana molt més que en altres llocs infinitament més propers”.

El català, que ha guanyat pes en la societat a partir les polítiques lingüístiques desplegades per la Generalitat els darrers anys, és la novena llengua d’Europa en nombre d’usuaris. Per darrera l’alemany, l’anglès, el neerlandès, el romanès, el francès, l’italià, l’espanyol i el polonès. I supera, en nombre de coneixedors, el portuguès, el suec, el búlgar, el txec o el gaèlic.

Mascarell ha aprofitat la compareixença davant els mitjans per considerar que “la principal pedra a la sabata d’avui per al català no és la societat catalana sinó l’actitud dels partits espanyolistes, que juguen la carta de la diferent importància de les llengües”.

                            
Comentaris:
#18 lopez burniol, barcelona. 06/05/2013 - 16:02

 Teniendo en cuenta que muchos valencianos y baleares a su lengua materna le llaman no-catalán para que no se les relacione con los catalanistas separatistas... tantos otros ya ni se molestan.
Hay que arrebatar el Catalán de la manos de los separatistas, y que vivamos 15 millones sin rencores.


.
 #17 ander, lleida. 06/05/2013 - 15:58

O sea para E-noticies Cataluña no es España y por fin reconoce que lo que aparte del español lo que hablan en la Comunidad Valenciana es valenciano y en Baleares menorquí, mallorquí e ibicenco y en la Franja Fablas aragonesas.
E-noticies por una vez dice algunas verdades, gracias.
.
http://www.e-noticies.com/imagenes/comn/varios/comen/pico.png
.
 
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada