dissabte, 11 de maig del 2013

10/05/13. L'Assemblea, la Independència i Europa


Benvolguts,

Respecte al Comunicat de l’Assemblea.cat d’ahir només hi trobo una pega. Gairebé al final del comunicat diu:

L’Assemblea presentarà properament noves iniciatives destinades a assegurar el procés d'independència que passa, de manera ineludible, perquè Catalunya sigui un nou Estat d’Europa.

I aquí trobo la pega. Els catalans podem decidir ser un nou estat, però no crec que puguem decidir ineludiblement ser un nou Estat d’Europa.

Com que Catalunya ja és dintre d’Europa, territorialment som Europa però políticament, encara que puguem ser un estat, no depèn de nosaltres de manera immediata. A més hi ha moltes Europes. Vegeu l’article Europa-Europa del Col·lectiu Wilson sobre aquest tema:


En aquest article el Col·lectiu Wilson explica les diferents maneres d’integrar-se a Europa, amb un gràfic molt aclaridor anomenat de Wenn, en Teoria de Conjunts:




El gràfic explica que es pot estar al Consell d’Europa (com Russia), o a la Zona Euro (com Espanya), o a l’espai Schengen (com Suissa) o a la Unió Europea (com la Gran Bretanya), o a la Unió Duanera (com Turquia), o a L’Associació Europea de Lliure Comerç (com Noruega), o tenir un tractat amb l’Eurozona (com el Vaticà) per poder encunyar moneda. I es pot pertànyer a més d’una zona o tractat. Només cal la unanimitat dels països del club per pertànyer a la Unió Europea (UE). En els altres casos s’estableixen tractats bilaterals però no necessiten la unanimitat dels associats.

 
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada