dilluns, 26 de maig del 2014

26/05/14. Jaume Barberà. Eleccions Europees. Prediccions. És probable que no s'arribi a la consulta del 9N sense un govern de coalició a la Generalitat. No sé si Mas té voluntat de màrtir, però el que sí sé és que el seu partit, CDC, no.

Benvolguts,

Ja s'han fet les eleccions! Em queixo de la nostra societat civil que no es va mobilitzar prou! I haurem de treballar molt, d'aquí al 9N per contrarestar aquesta apatía...

En el seu apunt ràpid Eleccions Europees Jaume Barberà amolla dues frases importants:

·       No sé si Mas té voluntat de màrtir, però el que sí sé és que el seu partit, CDC, no.
·       Ahir hi va haver una gran mobilització del vot favorable al dret a decidir, sobiranista, si voleu. El vot unionista no es va mobilitzar de la mateixa manera…

Per tant, segons Barberà, s’ha de vigilar de prop els moviments de CDC (i jo dic dels d’UDC). Jo crec que una de les raons del sorpasso és la continuada actitud negativa i traïdora a la seva coalició d’en Duran!
 
En algun altre moment parlarem també d'un partit revelació: Podemos (Podem?)!
 

Jaume Barberà


Una anàlisi molt ràpida dels resultats d'ahir.

A Catalunya el vot sobiranista favorable al dret a decidir augmenta, en relació a les eleccions del 2009, en 775.739 vots (inclòs PODEMOS, 117.039). Sense el partit de Pablo Iglesias,
658.643.

El vot unionista perd 284.234 vots. Només el PSC-PSOE en perd 350.319. Una gran majoria d'aquests vots se n'han anat a ERC.

Esquerra aconsegueix, per primera vegada, superar CiU en unes eleccions. Ho fa només per 45.431 vots, però ho fa. I això és molt significatiu i important, entre altres coses perquè ratifica una tendència.

És probable que no s'arribi a la consulta del 9N sense un govern de coalició a la Generalitat. CiU pot continuar governant com fins ara. Però ja sap que el partit que la manté al poder ha guanyat les Europees i que tot fa preveure que podria guanyar les municipals, les generals i les autonòmiques. No sé si Mas té voluntat de màrtir, però el que sí sé és que el seu partit, CDC, no.

Rajoy té, avui, per enèssima vegada, una altra resposta dels catalans a favor del dret a decidir. És el moment dels "grans" negociadors de la Tercera Via. Si no aconsegueixen convèncer Rajoy d'obrir diàleg, el procés no s'aturarà.

Els partits dinàstics espanyols, PP i PSOE, han rebut un revés històric. Entre els dos han perdut 5.141.474 vots, i no sumen ni el 50% dels vots emesos. Amb aquests resultats en unes generals seria molt difícil formar govern.

Alfredo Pérez Rubalcaba té els dies comptats al capdavant de la secretaria general del PSOE.
De fet, ja hauria d'haver presentat la dimissió ahir mateix.

El Partit Popular pot dir que ha guanyat les eleccions, però ells saben que no ho han fet: han perdut 2.596.014 vots. I, a més, la seva estratègia a Catalunya ha fracassat totalment.

Per sorpresa, si tenim en compte què deien les enquestes, el 15M ha tornat per quedar-se:
PODEMOS ha aconseguit ser la quarta força política a Espanya i obligarà Esquerra Unida a renovar-se o a tornar-se marginal. Això si PODEMOS aguanta.

Tenim al davant uns mesos molt i molt interessants. Amb tot, i si voleu que us sigui sincer, ahir hi va haver una gran mobilització del vot favorable al dret a decidir, sobiranista, si voleu. El vot unionista no es va mobilitzar de la mateixa manera. Dic això perquè ja he sentit comentaris que donen per guanyat el 9N.

Jaume Barberà

Altres comentaris en El Singular Digital:
http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/05/nacho_vegas_m_agradaria_que_catalunya_es_proclames_independent_100811.php

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada