dijous, 29 de maig del 2014

29/05/14. Vilaweb. Comentem un manifest del 17 de novembre del 2012 d'un centenar de professionals d'esquerres que signen pel federalisme i contra la independència, i les consequències actuals d'aquell i d'altre manifestos com el del Fòrum Babel


Benvolguts,

Us comento una notícia de Vilaweb del 10 de novembre del 2012, de títol Un centenar de professionals d'esquerres signen pel federalisme i contra la independència.

Recordem que es va difondre el primer dia de la campanya per les eleccions del 25 de novembre de 2012. A l’endemà, dia 26, escrivíem que el resultat de les eleccions va ser presentat pels diaris unionistes catalans i per tota la premsa espanyolista espanyola (aquesta expressió és una redundància) com una gran derrota del sobiranisme i van errats. El que han fet les eleccions és clarificar el mapa electoral català. Ara sabem la potència dels partidaris del dret a decidir i també la potència dels partidaris del dret a no fer res, del dret a no moure’ns per no fer-nos mal, dels acudits de Lourdes, etc.

Aquesta mateixa gent, a l’octubre anterior ja havien fet un manifest que incloïa aquesta frase:

Per tot això, volem fer una crida a la ciutadania progressista de Catalunya perquè el proper 25 de novembre es mobilitzi i faci confiança a aquelles formacions polítiques que presentin programes nítidament d’esquerres i que contemplin una renovada i potent opció federal.

I per què parlem d’aquests manifests anti-independentistes? Doncs perquè són la causa directa de l’esberlament del PSC(PSC-PSOE- PSC-PSOE- PSC-PSOE- PSC-PSOE), de la baixada dels vots del PP i també perquè entre els signants d’aquells manifestos hi havia un jurista Carlos Jiménez Villarejo, fiscal franquista, molt guay que ha viscut 40 anys a Catalunya, que fou durant uns anys fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i que sempre ha sigut nacionalista espanyol fins al moll de l’os, de tal forma que continua parlant en castellà i que sempre ha menystingut (ells en diuen un mot inventat fa poc que és ningunear) Catalunya i els indígenes que parlen català. Darrerament el seu  nacionalisme espanyol l’ha portat a ser anti-independentista furibund.

I ara resulta que el fiscal Jiménez Villarejo ha esdevingut diputat de PODEMOS/PODEM a la UE...

A PODEMOS hi trobem dues contradiccions de les que dificilment se’n podran lliurar:

·       Venen d’un moviment assembleari del 25M i sense processos ni eleccions ni assemblees troben un líder de nom Pablo Iglesias...

·       Es manifesten partidaris de l’autodeterminació dels pobles, de Catalunya en particular, i un dels 5 diputats escollits és un nacionalista espanyol, anti-independentista...

 

I ara el manifest:

Un centenar de professionals d'esquerres signen pel federalisme i contra la independència


17.10.2012  10:29


Entre els signants hi ha la cineasta Isabel Coixet, els periodistes Antonio Franco i Margarita Rivière, l'ex-secretari general de Comissions José Luis López Bulla i l'escriptora Najat el Hachmi

Un centenar de periodistes, advocats, professors d'universitat i metges han signat una crida per una Catalunya federalista i d'esquerres on es declaren en contra de la independència. Els signataris consideren 'del tot imprescindible que s’engegui un moviment federalista d’abast espanyol, que serveixi també per subratllar que són més les coses que ens uneixen que no pas les que ens separen', tot i que admeten que 'l’esquerra espanyola majoritària no ha volgut jugar a fons aquesta carta'.

En un moment en què la societat catalana pateix 'una greu crisi econòmica que ja ha esdevingut una crisi social i política', consideren, 'CiU ha consumat, en molt poc temps, un gir estratègic oportunista, posant-se al davant d’un moviment independentista que pretén iniciar un procés de secessió de Catalunya'.

Pels signants del manifest 'Per la justícia social i la raó democràtica', veure la independència com 'un camí màgic' per sortir de les dificultats és un discurs 'on es barregen veritats a mitges i exageracions diverses'. 'Defugim les visions apocalíptiques sobre una virtual secessió, però tampoc no estem disposats a acceptar acríticament els arguments ensucrats de l’independentisme', afirmen. I pensen que la secessió no és la resposta raonable als problemes de la societat catalana en el marc de les complexitats, interdependències i sobiranies compartides del segle XXI, com tampoc la millor opció per sortir de la crisi actual. 'L’alternativa de la secessió és enormement inquietant i perillosa per a la cohesió social', consideren.

Per tot plegat, reclamen a les forces polítiques d’esquerres que 'siguin valentes, escoltin la gent, facin un esforç pedagògic, s’atreveixin a parlar clar i apostin per explorar i explicar a la ciutadania els camins d’un federalisme nou, desacomplexat i exigent amb l’estat, on la ciutadania de Catalunya s’hi pugui sentir bé des de les seves identitats compartides'. 'Volem una Espanya federal en el marc d’una Europa federal i socialment justa.'

I fan una crida a la ciutadania progressista perquè el 25 de novembre 'es mobilitzi i faci confiança a aquelles formacions polítiques que presentin programes nítidament d’esquerres i que prevegin una renovada i potent opció federal'.

Entre els signants hi ha la catedràtica Victoria Camps, les escriptores Anna Maria Moix, Rosa Regàs i Najat el Hachmi, la cineasta Isabel Coixet, els ex-fiscals Carlos Jiménez Villarejo i José María Mena, els periodistes Ramón de España, Antonio Franco, Margarita Rivière i Enric Sopena, i l'ex-secretari general de Comissions, José Luis López Bulla.


Alguns adherits al manifest federalista van signar pel Foro Babel
 
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada