dilluns, 23 de maig del 2016

20/05/2016. Història. Marc Pons. L’estelada: Origen i evolució. L’independentisme, sorgit durant els primers anys del segle XX, és el resultat d’un moviment polític i cultural inicialment federalista que –decebut– abandona definitivament una idea catalana d’Espanya per donar forma a un projecte d’Estat català. I l’estelada és el seu símbol.

Benvolguts,

En Marc Pons, de qui hem comentat diversos articles darrerament, ens ofereix un altre petit estudi, però interessant, sobre l’estelada, aprofitant que la Llanos de Luna de Madriz ha enviat una fàtua contra l’estelada i contra els catalans. Res de nou! Avui ja podem dir i redir que tanmateix se l’ha embeinada. Comentarem avui mateix algun article sobre com fou transmès per televisió ahir des del Vicente Calderon el partit Barça-Sevilla i sobretot com els senyal televisiu que ha anat a tot el mon estava manipulat, trucat i tot el que vulgueu, sent Mediaset, la Cuatro i la Cinco els malfactors (induïts, evidentment), els criminals que han parit el nyap de la retransmissió urbi et orbi!

Aquest petit article fa veure com l’estelada va néixer perquè la societat catalana en tenia necessitat. Ahir parlàvem del Júpiter l’equip de futbol nascut el 1909 a Barcelona que tenia una ensenya amb l’estelada. També sabem que des de fa més de 100 anys els catalans ens hi sentim representats. Mostrem els gràfics que hem publicat aquests dies: La llibertat d’expressió segrestada. El president Macià el 1931 retornant el dret a usar l’ensenya estelada del Júpiter segrestada per la Dictadura borbònica de Primo de Rivera. L'ensenya del Júpiter. 
    


I finalment mostrem l’acudit gràfic de Ferran Martin, del 2012, que representa precisament la necessitat dels catalans de la independència i l’evolució que l’estelada ha tingut al llarg del temps de forma que contra els greuges de Madrid, tres tasses d’estelades:


I ara anem a parlar de l’estelada i vegem l'article d'en Marc Pons:

El Nacional
HISTÒRIA
L’estelada: Origen i evolució
Marc Pons
Barcelona.
20 de maig de 2016

La delegada del Govern central a Madrid emet un comunicat anunciant que es prohibeix l’entrada de senyeres estelades al partit de final de Copa del Rei. Les causes esgrimides són que l’estelada “és una bandera il·legal, aliena a l’esport i que pot causar conflicte”. La realitat, però, és que –a través de l’esport– assistim a un episodi de restricció de llibertats en el setge que el Govern central ha imposat a la societat catalana. Unes preteses condicions preventives –les de la delegada– que s’apliquen únicament de forma restrictiva al símbol de l’independentisme català, i sorprenentment no s’apliquen davant l’exhibició habitual –en els estadis de la capital espanyola– de simbologia que sublima el conflicte i la mort

Una bandera il·legal?
Corrien els primers anys del segle XX i la societat catalana començava a dibuixar les línies mestres del que seria el país que coneixem actualment. La Revolució Industrial s’havia imposat plenament. Catalunya havia superat els dos milions d’habitants i Barcelona els set-cents mil. Era el triomf de les classes urbanes de tradició liberal i revolucionària. I el catalanisme –que havia sorgit durant la segona meitat del segle anterior– es consolida i assoleix la maduresa social i política. 


L’independentisme, sorgit durant els primers anys del segle XX, és el resultat d’un moviment polític i cultural inicialment federalista que –decebut– abandona definitivament una idea catalana d’Espanya per donar forma a un projecte d’Estat català. I l’estelada és el seu símbol. 
L’any 1914 esclata la Primera Guerra Mundial. França, Itàlia i la Gran Bretanya contra Alemanya, Àustria-Hongria i Turquia. Al marge dels interessos econòmics (que són la mare de totes les guerres), aquest conflicte enfrontava dos models: el de la llibertat i de la democràcia contra el de l’autoritarisme i l’aristocràcia. Espanya, incapaç d’articular una resposta en un sentit o altre, en va quedar al marge. En canvi, la societat catalana –si més no una part– s’hi va implicar. La resposta la van donar els 12.000 voluntaris catalans. L’estelada va ser el distintiu de les seves unitats de combat. I va lluitar al costat de la bandera tricolor francesa pels ideals de la República, de la Llibertat i de la Democràcia. La República francesa així ho va reconèixer. 

 Marc Pons


Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada