dissabte, 4 d’agost del 2012

04/08/12. Fabra liquida el sistema d'immersió en català

Benvolguts,

Nova escomesa contra el català al País Valencià. Cal saber que la Consellera d’Educació des de fa una any, de nom Maria José Català Verdet, ex batllessa de Torrent, ja va tenir l’honor d’aparèixer en aquest Bloc:


De l’apunt del Bloc, de títol Autoodi en trec un parell de tasts:

·         L’alcaldessa de Torrent Maria José Català del PP va dir a candidats locals del PP “Perdoneu si passo al valencià. És la llengua materna i tinc aquest defecte. No me n’adono, de debò”.

·         Torrent, d’acord amb una consulta popular (abans de la de l’Hereu per la Diagonal) en la que varen votar 2.065 (persones sobre una població de 55.000 va decidir eliminar el nom País Valencià (com han fet molts altres municipis de la “Comunidad”), de la principal via del municipi. Segons el Consistori de l’alcaldessa Maria José Català es necessiten 1800 vots per elegir un regidor, “Per tant 2065 votants (no volts positius) han aconseguit que El nombre Avinguda del País Valencià pasará, a partir de septiembre, a figurar sólo en los libros de historia de la ciudad.”

No sé si hi veieu l’autoodi a la llengua i al País?

·         A la llengua per excusar-se de que li surti el català espontàniament, ai uix!!!.

·         Per l’autoodi al País cal que recordem que en la transició les esquerres i els patriotes valencians volien que el territori s’anomenés tal com s’havia anomenat des de la Renaixença valenciana a començaments del segle XX: País Valencià. Però les dretes espanyolistes volien que s’anomenés Reyno de Valencia. Al final les dretes van imposar un terme híbrid i descafeinat: Comunidad (tat?) Valenciana, a semblança dels seus mentors i ídols, la Comunidad de Madrid.

Com creieu que la senyora Català va presentar ahir el Power Point del Decreto de plurilinguismo? Doncs l’heu encertada! En castellà evidentment!

La frase de  M. José Català: La lengua no debe ser un elemento de confrontación y el decreto respeta la doctrina del Supremo.

No sé si us recorda el Juanca quan va dir: " Nunca fue la nuestra lengua de imposición, sino de encuentro; a nadie se le obligó nunca a hablar en castellano: fueron los pueblos más diversos quienes hicieron suyo por voluntad libérrima el idioma de Cervantes ".

Doncs aquesta senyora de l’autoodi, vegeu els cognoms que llueix, és la responsable de fer que el català prosperi al País Valencià...

 Ara l’article de l’ARA:

El govern de Fabra aprova el decret de plurilingüisme sense garantir el ple coneixement i la promoció del català

El model trilingüe arracona el valencià a un pla secundari  


·         El govern de Fabra defensa que el decret de plurilingüisme servirà perquè els alumnes aprenguin tres llengües. L'oposició, però, diu que la normalització del valencià perilla si no té més pes que el castellà.

ROGER TUGAS
L'objectiu oficial del decret de plurilingüisme que va aprovar ahir la Generalitat Valenciana és que "tots els estudiants de la Comunitat [sic] puguin parlar, entendre i escriure en castellà, valencià i anglès en acabar la seva escolarització per afrontar un futur laboral competitiu i plurilingüe". Tot i això, la seva aplicació no serà innòcua respecte de la situació del valencià, tal com va alertar l'oposició i diverses entitats i sindicats.

El model preveu dues línies,

·         la plurilingüe en valencià (PPEV)
·         i la plurilingüe en castellà (PPEC).

Deixant de banda les matèries de llengua, el valencià (PPEV) o el castellà (PPEC) serà la llengua vehicular en totes les assignatures tret de dues: una que es farà en castellà (PPEV) o valencià (PPEC) i una altra que es farà en anglès. El curs vinent ja hi haurà 45.000 alumnes d'educació infantil que s'hi acolliran, tot i que el model no estarà establert en tot el currículum fins al 2020.

En vista de l'aprovació d'aquest model, Escola Valenciana va alertar que els experts sostenen que "del monolingüisme no es pot passar al plurilingüisme" i per aspirar a una educació trilingüe "cal partir del fet que el castellà és la llengua majoritària, el valencià la minoritzada i l'anglès, encara avui, una llengua estrangera". Aquesta entitat i 35 més de representatives de la comunitat educativa van defensar esmenes al decret per "vehicular l'ensenyament de la totalitat o major part de les matèries curriculars en valencià i incloure-hi un percentatge que augmenti de manera progressiva en anglès". Segons defensen, la línia PPEC no garanteix un coneixement suficient del valencià a causa de la seva situació social i, per tant, el trilingüisme només és real a través de la línia PPEV, en valencià, un argument compartit pels partits d'esquerres a l'oposició.

La Generalitat afirma que ha actuat amb "el màxim consens i el diàleg", però Escola Valenciana replica que no se li ha acceptat cap de les sis esmenes que va proposar juntament amb les 35 entitats més. Reclamaven també que no s'eliminés el programa d'immersió lingüística, l'eina per garantir el bilingüisme entre l'alumnat no valencianoparlant. És per això que ja s'han anunciat mobilitzacions al setembre.

Tanmateix, el curs vinent ja serà vigent el model, que el govern vol que permeti assolir les 2.000 hores lectives en anglès durant l'educació obligatòria. Obre la porta també a introduir-hi un quart idioma, com el francès, l'alemany i l'italià.



Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada