dimarts, 12 de novembre del 2013

12/11/13. Núria Bosch. Un pressupost de resistència.La balança fiscal del 2010 és de -2.260€ per persona. Com que la població és de 7.500.000, el dèficit fiscal total és el producte o sigui -17.000M€,


Benvolguts,
 

La Núria Bosch, catedràtica d’Economia de la UB ens explica de forma molt didàctica com s’han d’explicar a la ciutadania aquests “pressupostos de resistència”. I per això es val dels conceptes sobre la definició del dèficit fiscal. La balança fiscal del 2010 és de -2.260€ per persona. Com que la població és de 7.500.000, el dèficit fiscal total és el producte o sigui -17.000M€, com ja sabem segons el conseller Mas-Colell i els seus pressupostos. L’articulista explica el perquè d'aquest dèficit i  dóna consells de de com s’han d’explicar aquestes quantitats a la ciutadania.
Un pressupost de resistència
NÚRIA BOSCH
11/11/2013
Conceptes:
·       És un "Pressupost de resistència" . http://www15.gencat.net/ecofin_wpres14/pdf/PRE_P_CAT.pdf
·       L'any 2010, últim any per al qual disposem d'informació, cada català va contribuir en 8.453 euros a les arques estatals i, a canvi, va rebre una despesa de 6.193 euros. Això vol dir que cada ciutadà de Catalunya va fer una contribució a l'Estat sense retorn, a fons perdut, de 2.260 euros.
·       Els impostos que paguen els catalans per tots els conceptes, IRPF, IVA, Impost de Societats, Impostos especials, Impostos de successions, Cotitzacions de la SS, és de 8.453 euros
o   Com que la població és de 7.500.000 de persones, el total d’impostos que paga cada any la ciutadania catalana és de 64.000M€
·       Les transferències de l’estat a Catalunya en efectiu i els pagaments de pensions i d’atur és de 47.000M€.
·       El dèficit fiscal total és -17.000M€
·       Hi ha una restricció d’endeutament fixada aquest any l'1% del PIB (2.000M€)
·       Mal model de finançament
o   i els incompliments de l'Estat amb Catalunya
·       Per equilibrar el pressupost el govern català incrementa els impostos, restableix l'impost de successions i donacions i n'aplica de nous.
o   No obstant, com que això és insuficient, ha de recórrer a finançar-se amb el que podríem anomenar recursos extraordinaris , com són la venda de patrimoni públic i les privatitzacions
·       Així doncs, l'any 2014 els catalans pagarem més impostos que mai
o   però, alhora, per assolir l'objectiu de dèficit imposat, gaudirem d'un nivell de despesa pública més baix que els últims anys (un nivell semblant al del 2004).
o   I, malgrat tot, la Generalitat no estarà en una situació de folgança financera. Es patirà per pagar els proveïdors, i els funcionaris només tindran una paga extra.
·       Així mateix, s'ha de contrarestar el discurs del govern espanyol, que vol fer creure al ciutadà que la mala gestió i el fet de tenir un sector públic sobredimensionat han portat la Generalitat a tenir greus problemes financers i a un alt nivell d'endeutament.
o   I que ara és l'Estat el que salva la Generalitat traspassant-li recursos.
o   Així, no hi hauria raó per queixar-nos de maltractament.
·       i també és evident que el govern central, quan traspassa recursos a Catalunya en forma de pagament als proveïdors -com ara els farmacèutics-, no ens està donant res, sinó que ens retorna una part dels impostos que els catalans hem pagat prèviament.
·       En conseqüència, aquests pressupostos necessiten molta pedagogia.
·       Pagar més impostos no agrada a ningú,
o   i menys encara quan partim d'una pressió fiscal alta i quan hi ha autonomies, com la de Madrid, que els abaixen.
o   A més a més, aquesta situació pot provocar competència fiscal i, per tant, canvis de domicili fiscal d'individus o agents cap a les autonomies amb menys impostos, la qual cosa pot acabar perjudicant l'economia catalana.
·       Si millora la situació econòmica, és obvi que les finances de la Generalitat milloraran, ja que els ingressos impositius s'incrementaran. Amb la mateixa pressió fiscal es recaptaran més ingressos.
o    No obstant, el dèficit fiscal amb Espanya seguirà, i també la política recentralitzadora i poc favorable als interessos de Catalunya del govern del PP.
o   D'altra banda, si en lloc d'estar al govern el PP hi hagués el PSOE, l'experiència ens diu que les coses no variarien gaire.
·    L'estat propi no ho solucionaria tot, però sí que portaria una millora considerable de les finances de la Generalitat i, per tant, del benestar dels ciutadans catalans.
·       Els catalans han d'estar informats. Després, que lliurement escullin el camí que vulguin.
 
Joan A. Forès
Reflexions
 
 



 

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada