dimecres, 9 de juliol del 2014

09/07/14. El màxim comú divisor (MCD), el mínim comú múltiple (mcm). i el mínim comú denominador (mcd)...

Benvolguts,

Matemàtiques de sisè de primària:

Hi ha tres conceptes matemàtics que, segons el meu parer, els polítics i els periodistes confonen. Aquest conceptes són:

·       el màxim comú divisor (MCD) http://ca.wikipedia.org/wiki/M%C3%A0xim_com%C3%BA_divisor

·       el mínim comú múltiple (mcm) http://ca.wikipedia.org/wiki/M%C3%ADnim_com%C3%BA_m%C3%BAltiple

·       el mínim comú denominador (mcd) http://ca.wikipedia.org/wiki/M%C3%ADnim_com%C3%BA_denominador

El MCD, com el seu nom indica, és el més alt dels divisors  comuns de dos números. Exemple: 30 i 20; divisors comuns: 2, 5, 10; MCD=10

El mcm, com el seu nom indica, és el més baix dels múltiples comuns a dos números. Exemple: 30 i 20; múltiples comuns: 60, 120, etc. mcm=60

El mcd, com el seu nom indica, va de fraccions, que tenen numeradors i denominadors. En aquest cas és el número resultant de calcular el mínim comú múltiple dels denominadors de diverses fraccions a efectes de poder fer-hi sumes i restes. Exemple: Es volen sumar dues fraccions 1/3 i 5/8, que no són sumables directament. mcd=24. Aquestes fraccions són equivalents a: 8/24 i 15/24. Si es volen sumar:  8/24 + 15/24=23/24. Problema resolt.

Ara bé, què diu el comú de mortals, per exemple l’Anna Colau en l’entrevista al Vilaweb d’en Pere Cardús (no corregit per en Pere Cardús tampoc) http://www.vilaweb.cat/noticia/4202574/20140709/ada-colau-federalistes-ho-debo-votar-si.html:

PC—Explicàveu fa uns quants dies que votaríeu sí-sí a la consulta perquè vèieu en la independència de Catalunya una oportunitat d'iniciar un 'procés destituent'. En què consistiria?
AC—Abans d'explicar això vull fer un aclariment. Per mi i per Guanyem Barcelona, el punt fort és el dret de decidir. Hi ha un clam de la ciutadania que demana més democràcia i de més qualitat. És un clam evident respecte de l'autodeterminació de Catalunya, però també de molts més àmbits de decisió. El debat és en aquest context més ampli. Per tant,
el mínim comú denominador ha de ser el dret de decidir. I no tan sols de paraula, sinó prenent-lo seriosament. S'ha de portar a la pràctica dia a dia, no solament quan es parla d'independència.

Només al Vilaweb podeu trobar l’expressió mínim comú denominador, ultra la de la Colau, a entrevistes amb Trias, amb militants d’ICV, amb Joaquim Nadal, etc.

Si el que es pretén amb la figura mínim comú denominador, que s’ha posat de moda, és expressar el fet que en un determinat problema tots els actors hi estan d’acord, encara que en altres problemes no tots hi estiguin d’acord, segurament que s’hauria d’utilitzar el concepte de màxim comú divisor ...

Què us sembla als matemàtics que em llegiu?

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada