diumenge, 5 d’abril del 2015

05/04/15. Constitució Provisional de la República Catalana. La fal•lera de Francesc Macià. L'església, la boxa i els toros...

Benvolguts,
Aquests dies estic embolicat en les discussions dialèctiques sobre si el castellà ha de ser també oficial a la Catalunya independent que està arribant, i a més havia sentit parlar de detalls curiosos de la Constitució de l’Havana, i ara ho he buscat i ho he trobat.
La Constitució Provisional de la República Catalana a Cuba el 1928 és interessant per diversos motius:
·        L’un la fal·lera de Francesc Macià que va realitzar els Fets de Prats de Molló el 1926, la definició de la Constitució Provisional de la República Catalana a l’Havana el 1928 i la instauració de la República Catalana el 14 d’abril del 1931 a Catalunya. En la instauració de 1931 s’hi troben rastres de la de l’Havana, vot universal (a Espanya no hi va ser fins al 1931), i separació d’església i estat, obligació de saber català per poder ser elector i elegit al Parlament. I declaració del català com a única llengua oficial . A algú li pot semblar estrany el tema de la boxa, però jo recordo que fins a finals dels anys 70 encara hi havia boxa en el local del Gran Price de Casanova-Floridablanca. Els toros no vàrem aconseguir eradicar-los fins fa pocs anys...
·        L’altre era la necessitat de projecció i al mateix temps separació dels costums espanyols en temes com l’abolició de títols nobiliaris, la separació de l’església i l’estat, l’abolició dels toros i de la boxa de l’àmbit català, i la Confederació Ibèrica com a mètode de unió però cadascú a casa seva dels diversos pobles de la pell de brau...  

Constitució Provisional de la República Catalana

De la Viquipèdia
Constitució Provisional de la República Catalana fou un text constitucional aprovat a l'Havana el 2 d'octubre de 1928 per l'Assemblea Constituent del Separatisme Català. Fou una obra personal de Josep Conangla i Fontanilles, i estava formada per 36 títols dividits en 302 articles.

Definia la República Catalana independent com a tècnica, democràtica, representativa i basada en els principis de la democràcia liberal. Establia el vot universal i secret, l'elecció indirecta del cap d'estat, un parlament unicambral, abolia les províncies i instaurava els consells comarcals com a divisió administrativa. Separava església i estat i estructurava les forces armades en exèrcit i sometent.
També establia que tant per ser elector com elegible, era imprescindible parlar i escriure el català. Declarava el català única llengua oficial i establia l'obligatorietat de fer desaparèixer tot vestigi públic del període de domini espanyol (entre altres coses prohibia els toros i els rings de boxa). També atorgava la igualtat de sexes davant la llei, no reconeixia els títols nobiliaris i comprenia un programa mínim socialista a favor de les classes treballadores. Introduïa la possibilitat de formar una confederació amb Espanya o Portugal, renovable cada sis anys, però reservant a Catalunya la representació diplomàtica pròpia.

En la mateixa Assemblea es creà el Partit Separatista Revolucionari de Catalunya com a eina política de la Constitució, Estat Català com a braç militar i es refermà Francesc Macià com a cap del moviment separatista, amb l'encàrrec de no negociar res que fos inferior a l'aprovat en la Constitució. Tanmateix, en desconvocar Francesc Macià la República Catalana que havia proclamat el 14 d'abril del 1931 i iniciar el procés que desembocaria amb l'aprovació de l'estatut de Núria, va quedar en paper mullat, tot i que fou defensada encara pel Grup Nacionalista Radical i alguns grups radicals de la diàspora americana.

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada