dijous, 10 de març del 2016

10/03/2016. Plataforma per la Llengua. Si me hablas en catalán se suspende el juicio. Els ciutadans dels territoris de parla catalana no tenen garantits els drets lingüístics reconeguts en l'ordenament jurídic, i encara hi ha ciutadans que s'arrisquen a ser discriminats, vexats i, fins i tot, agredits físicament per utilitzar el català davant les instàncies públiques.

Notícia Directe.cat.
Benvolguts,

Davant d'aquesta notícia ens preguntem:

Hi ha hagut mai cap denúncia al funcionari que hagi mostrat aquesta actitud? 

Aquesta pregunta pot tenir dues consideracions prèvies:

  • Tenen dret a fer-ho els funcionaris? Si és així cal canviar les lleis, o fugir del país despòtic on ens ha tocat viure
  • No tenen dret a fer-ho? Si és així cal jutjar-los i castigar-los. I posats a fer, fugir del país...

Insisteixo a preguntar: 

Tenen dret a discriminar-nos els funcionaris? 

10 de març de 2016 12:25 h


Plataforma per la Llengua presenta el nou informe sobre discriminacions lingüístiques en les administracions públiques espanyoles.
La Plataforma per la Llengua presentarà el proper 14 de març  l’informe en què es descriuen 37 casos  de ciutadans i ciutadanes dels territoris de parla catalana que han estat discriminats per les administracions públiques per utilitzar el català. L'informe posa de manifest que els ciutadans dels territoris de parla catalana no tenen garantits els drets lingüístics reconeguts en l'ordenament jurídic, i també demostra que encara hi ha ciutadans que s'arrisquen a ser discriminats, vexats i, fins i tot, agredits físicament per utilitzar el català davant les instàncies públiques.


L’informe de Plataforma per la llengua arriba al Parlament Europeu 

La presentació coincideix en la setmana que, per primera vegada, hi haurà un debat sobre drets lingüístics a la Comissió Civil Liberties, Justice and Home Affairs del Parlament Europeu. La Plataforma per la Llengua ha fet arribar als europarlamentaris un resum de 5 casos recollits de cinc àmbits diferents.

L’informe «Si me hablas en catalán se suspende el juicio»  Els drets lingüístics en via morta , recull  37 discriminacions lingüístiques  des del juliol 2013 al desembre de 2015 i és la continuació del presentat anteriorment «En español o nada» 40 casos greus de discriminació lingüística a les administracions públiques, del juny del 2013. La presentació de l’estudi es farà a la premsa el proper 14 de març  a l’Oficina d’Informació del Parlament Europeu a Barcelona i ha comptarà amb la presència de quatre europarlamentaris.

Aquest recull mostra les agressions o discriminacions greus amb vulneració de la llei pel motiu d’emprar el català o voler exercir els drets d’ús del català emparats per la llei davant l’administració pública. Aquestes agressions i discriminacions han comportat sovint retencions, pèrdues de temps, agressions físiques, insults, vexacions, ridiculitzacions públiques, endarreriment dels tràmits, pèrdues econòmiques...etc.

Debat europarlamentari sobre drets lingüístics 

Aquest proper dilluns es podran, doncs, escoltar i fer públics els casos d’algunes d’aquestes víctimes, dels quals cinc s’han presentat a la comissió de Llibertat Civil, Justícia i Assumptes Interiors (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs) atès que, per primera vegada en el marc d’aquesta comissió, es plantejarà un debat parlamentari sobre drets lingüístics. Fins ara, les qüestions lingüístiques s’havien debatut en el marc de la comissió de Cultura. S’espera, doncs,  que aquests tipus de discriminacions es puguin tractar com una vulneració i infracció dels drets i llibertats civils dels ciutadans europeus. El debat es realitzarà el dijous 17 de març entre les 10:30 i 11.10h i es podrà seguir per streaming a través del web del Parlament Europeu.

Aquest debat, proposat per l’eurodiputada Marina Albiol, fou arran d’una pregunta que va formular sobre un dels casos que s’inclouen a l’Informe elaborat per la Plataforma per la Llengua, el cas de la detenció i agressió il·legal del músic Miquel Gironès, que passà per jutjat i acabà amb l’absolució dels policies acusats. La Plataforma per la Llengua ha ajudat a documentar els europarlamentaris amb alguns dels casos exposats en aquest informe. 

Directe.cat

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada