dilluns, 13 de novembre del 2017

13/11/2017. Carles Puigdemont. ‘És possible una solució diferent que la independència.’ El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha concedit una entrevista al diari belga Le Soir, que porta aquest titular: ‘És possible una solució diferent que la independència.’ Diversos mitjans espanyols i catalans han interpretat aquestes declaracions com una ‘reculada’ del president, com un pas enrere. Però què ha dit realment Puigdemont? Què més ha dit? Quin és el context en què ho ha dit i que permet entendre el significat d’aquesta frase?

Benvolguts,

Sembla que tant el MHP com tots els lectors i tots els periodistes de tots els diaris (ep! Excepte Vilaweb) toquen campanes…



Llegiu vosaltres mateixos tot l’article i feu-vos la vostra pròpia composició de lloc:


 13/11/2017  12:06

Desintoxicació: Què ha dit realment Puigdemont a Le Soir sobre ‘una altra solució’ a la independència?

Diversos mitjans espanyols i catalans han agafat el titular sense context i l'han presentat com un pas enrere del president

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha concedit una entrevista al diari belga Le Soir, que porta aquest titular: ‘És possible una solució diferent que la independència.’

Diversos mitjans espanyols i catalans han interpretat aquestes declaracions com una ‘reculada’ del president, com un pas enrere. Però què ha dit realment Puigdemont? Què més ha dit? Quin és el context en què ho ha dit i que permet entendre el significat d’aquesta frase?

Durant l’entrevista, el periodista Jurek Kuczkiewicz qüestiona que l’independentisme pugui renunciar al seu objectiu i pregunta: 

‘Una altra solució a la independència és possible?’ 

Puigdemont respon que sempre és possible, però avisa que ell mateix ho ha intentat sense aconseguir-ho: ‘Jo que he estat independentista tota la meva vida i he treballat durant trenta anys per obtenir un altre encaix de Catalunya dins Espanya. Hem treballat molt per això. Però va arribar Aznar, mentor de Mariano Rajoy, i va barrar aquest camí.’


Llavors el periodista li repregunta: ‘Doncs vostè no diu la independència o la mort?’ Puigdemont afirma que ell mai ha donat suport a aquesta estratègia. ‘Jo encara estic a favor d’arribar a un acord’, afirma. De totes maneres, el president torna a recordar com n’és de difícil de negociar amb l’estat espanyol: 

‘L’origen de tot plegat és l’anul·lació el 2010 de l’estatut d’autonomia que havien aprovat els parlaments català i espanyol.’ A més, explica que en aquell moment només catorze dels 135 diputats eren independentistes. Anys més tard, l’independentisme té la majoria: ‘El responsable de l’impuls de la independència és el Partit Popular.’

En resum, Puigdemont diu efectivament que sempre ha estat possible ‘una altra solució’ que no la independència. Que ell, tot i ser independentista, havia treballat ‘durant trenta anys’ per aquesta solució, però que la política del PP al govern espanyol i el Tribunal Constitucional el 2010 l’han impedit.

 Redacció Vilaweb

18 comentaris dels subscriptors

Josep Maria Martín
13.11.2017  |  13:43
Estem en una guerra total sense cànons.
 Josep Guia
13.11.2017  |  13:39
Totalment d’acord amb Robert Joan: no hi ha cap altra solució (de futur, de vida… per al poble català) que la independència.
carles mesegué
13.11.2017  |  13:32
facil explicació: el MHP mai parla clar,i aixo es un problema, per a ell i per a tots els altres.
Josep Salart
13.11.2017  |  13:27
.. i dir que, mentre preparava el comentari, des d’en Pep en amunt, molt be.
Josep Salart
13.11.2017  |  13:22
Lluis Ribas, ets l’únic comentari que es mulla. Estic d’acord amb tu.
El meu President és en Puigdemont i els meus companys de viatge tots els que vulguin un estat lliure d’aquest país assassí i lladre que es Espanya.
De la mateixa manera que el Japó no està federat, ni confederat, ni te cap encaix amb Austria. De la mateixa manera que Corea del Nord no en te cap amb Suissa, jo ni soc ni vull ser espanyol, ni vull tenir-hi cap relació.
Es més, visc amb tant d’odi (molt ben portat i ben alimentat cada dia de sarcasme) contra aquest putu país que és Espanya i tots els seus amos, falsos gobernants i els seus habitants, uns incults, ineptes, ganduls, oligofrénics i mentiders, on hi ha la prova mès palpable que Darwin no va saber-los identificar prou be, que necessito deixar de respirar pudor de merda i viure en un país lliure, treballador, culte i amb dos dits de front.
I tot això tambè va dirigit als que, per culpa dels 303 anys d’esclaus, tenen la puta manía de pensar amb Espanya, amb llistes autonòmiques, amb interessos de partit.
Ostia, no veieu que tenen gent privada de llibertat? No veieu que us eliminaràn sense cap mirament?
Penseu en un moment amb Tanzània, amb el Butàn, amb Finlàndia i no amb Espanya!!!

Pep Agulló
13.11.2017  |  13:12
Preucupem-nos per:
“Ara cap independentista no té excusa per no votar en aquestes eleccions il·legals. Però tampoc cap de les candidatures independentistes, la Llista del President (PDeCAT i altres) ERC (Més, Demòcrates) i la CUP (PC…) tenen cap excusa per implementar la república.”

Elisenda Tortajada
13.11.2017  |  13:10
De fet, el titular és la pregunta que li fa l’entrevistador.
https://www.vilaweb.cat/wp-content/themes/twentythirteen-child/img/avatar_default_2017.png
Robert Joan
13.11.2017  |  13:08
Als companys bonistes: El periodista fa la seva feina. No li podem carregar el mort. No ha fet cap trampa. No podem seguir matant el missatger. Perquè volem enganyar-nos a nosaltres mateixos? Jo no sé francés però això (transcric de més amunt)
Periodista: Une autre solution que l’indépendance est donc possible?
Puigdemont: C’est toujours possible!
No deixa cap lloc a dubte. Com que és un fet demostrat empíricament que el programa espanyol definit pel Conde Duque de Olivares és esborrar la nació catalana de la faç de la terra, caldria que algú expliquès quina és la solució que no sigui la independència.

Elisenda Tortajada
13.11.2017  |  13:07
Tothom opinant, però algú ha llegit o vist l’entrevista sencera? Si no m’erro només es pot fer amb lesoir+ que és per subscriptors. Si algú pot enviar un enllaç podrem opinar sense intermediaris.
Tots els mitjans s’han limitat a traduir els titulars de le Soir, que pel que de moment he llegit i sentit en directe són tendenciosos.

Pep Agulló
13.11.2017  |  12:58
Buf! estava preparant el comentari quan heu donat la notícia de la “desintoxicació”. És més que necessari. En una entrevista a Le Soir has de donar explicacions que ara i aquí estan ja ben païdes. Pels que fan d’una frase en un determinat context matèria d’excomunió estan actuant com feia la Inquisició. Ostia!
Feu cas dels objectius dels programes electorals i no de quin partit o quin altre que diu no sé què…
La ciutadania no pot caure en el parany de pugna partidista, estem un pas més endavant !!!
https://www.vilaweb.cat/wp-content/themes/twentythirteen-child/img/avatar_default_2017.png
Josep C. A. Codina
13.11.2017  |  12:47
Fa pena i força ràbia, que i hagi professionals del periodisme, que siguin tant poc professionals, i encara fa mes fàstic, angúnia i ràbia que ho facin malament només per diners i poder.
Gracies WilaWeb.
https://www.vilaweb.cat/wp-content/themes/twentythirteen-child/img/avatar_default_2017.png
Lluís Ribas
13.11.2017  |  12:43
Però ho diu…..ho diu…………i al dir-ho alimenta els PSCs, i els Iglesias, i els Rabells, i tota la colla de gent que proposen entelèquies impossibles d’enteniment amb Espanya. Perquè si el problema només és el PP i Cs, aleshores hi ha vies teòriques que s’haurien d’explorar. I això és un immens error. NO hi ha vies possibles. Només clavar les dents al punt on som per no tirar enrere, i anar escalant la paret maó a maó fins poder saltar a l’altra banda. En Puigdemont és el meu president, però la gestió política del procés durant els últims dos anys no ha estat bona. És hora de fer autocrítica des de la unitat, i de marcar un full de ruta més intel·ligent, més astut, més maquiavèl·lic……………..
https://www.vilaweb.cat/wp-content/themes/twentythirteen-child/img/avatar_default_2017.png
M. Carme Serrat
13.11.2017  |  12:42
Crec que s hauran de llegir molt be els diferents programes electorals.
També estaria be que algun mitjà d aquí l entrevistes i aclarís la situació pq la ciutadania ho pugui sentir d 1a.veu.
Tots plegats hauran d ser molt clars a partir d ara i posar els punts sobre les is.

Josep-Anton Monfort
13.11.2017  |  12:42
Bé pel bon periodisme de Vilaweb. Abans d’opinar massa, estaria bé veure i escoltar atentament el vídeo de l’entrevista de Le Soir amb el President. Teniu el link en aquest mateix article de Vilaweb, o podeu anar a http://dai.ly/x68uyji
https://www.vilaweb.cat/wp-content/themes/twentythirteen-child/img/avatar_default_2017.png
Dolors Rovira
13.11.2017  |  12:35
La feina del bon periodisme no crec que sigui triar la notícia, sinò donar-la de manera que els fets siguin certs i la interpretació honesta. Vilaweb compleix sempre els dos requisits. I aquesta vegada, també.
A més, sí altres medis escampen una interpretació, la seva, Vilaweb fa bé de desmentir-ne l’unicitat

Josep Maria Martín
13.11.2017  |  12:33
Nacional avui:
Puigdemont ha assegurat en una entrevista al diari belga Le Soir que “una altra solució que no sigui la independència és possible”. En la mateixa línia ha afegit que està disposat a “acceptar la realitat d’una altra relació amb Espanya”
Al començament “només hi havia 14 diputats independentistes i ara en són 72; el responsable d’aquesta remuntada independentista és el Partit Popular”.
¿Això deu voler dir que amb el PSOE o Ciutadans Espanya seria millor??
DISCREPO.
https://www.vilaweb.cat/wp-content/themes/twentythirteen-child/img/avatar_default_2017.png
Mª Teresa Brasó
13.11.2017  |  12:30
Moltes gracies hem de tenir en conte el context i no avançar nos abans, ens fa mal. Sobretot vilaweb continueu informan. Gracies
https://www.vilaweb.cat/wp-content/themes/twentythirteen-child/img/avatar_default_2017.png
ESTEVE TORRUELLA
13.11.2017  |  12:17
I vosaltres sou 1 dels mitjans q ho heu anuniat.
Així ajudeu a q la gent ens desanimem i desconcertem.
Gràcies per ajudar-nos, Vilaweb.
Quin disgust.
Maria Solà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada