dimecres, 4 de juliol del 2012

04/07/12. #Catalunya vol viure en llibertat

Benvolguts,

El Punt Avui+ i tota la seva potència mediàtica ha engegat una campanya genial, de nom:

 #Catalunya vol viure en llibertat

 La campanya té un web propi: www.catalunyavolviureenllibertat.cat.

 El primer acte multitudinari que s’ha organitzat és un macroconcert a Girona, vint anys després del que es va fer el 1992 contra l’operació Garzón contra l’independentisme català.
 

#Catalunya vol viure en llibertat

Concert Catalunya vol
viure en llibertat
29 de juliol del 2012
a les 20.00 h

Amelie, Macedònia, Els Catarres, Miquel Abras, Canimas, Pere Tàpias, Poble que Canta, Josep Tero, Biel Majoral, Miquel Gil, Pi de la Serra, Santi Arisa, Terratombats, Jaume Arnella, Carles Belda, Joan Dausà i Els Tipus d'Interès, PulpoPop, The Gruixut's, Brams, Kitsch.

Des del dia 25 de juny cada dia apareix en aquesta secció una entrevista a algun prohom català:

·         Salvador Cardús: El 1992 la voluntat sobiranista va quedar aclofada pels Jocs. Hem perdut vint anys, però per sort hem reprès aquella empenta, i ara és acceptada àmpliament. No hi ha acte públic que no acabi amb crits d'independència; és impressionant el progrés dels últims anys. Que El Punt Avui sigui sensible a aquesta demanda popular és un gest de gran intel·ligència nacional i patriòtica, però també informativa, ja que ocupa un mercat que ningú ha estat capaç de recollir els últims anys

·         Xavier Graset: L'Estat no serveix per cuidar la seva riquesa plurilingüe, no ens serveix per al català perquè li donen cops a tot arreu on es parla, i ara també a Catalunya. Resulta que aquest escàs 5% que deien que afectava la sentència de l'Estatut tocava la llengua i la butxaca, que és on més fa créixer la indignació. Ens entestem a buscar fórmules per ampliar el nostre sostre, però no hi cabem. Qui ara dicta la sentència sap que al darrere caurà tot un sistema de comunicació en català, una cohesió... Sort que la reacció aquí sempre ha estat bona.

·         Josep Tero: 15.000 persones van manifestar un clam unànime contra la repressió, la tortura i la intolerància.

·         Fa dos anys que el Tribunal Constitucional va sentenciar de mort l'Estatut aprovat pel poble de Catalunya.

·         Carme Forcadell, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, constata que el moviment sobiranista ha avançat molt. Defensa que l'alt tribunal ha evidenciat que “no hi ha res a fer amb Espanya”.

·         Vicent Partal: Ja estem en el període de la independència. Quan d'aquí a uns anys algú faci un llibre en què expliqui el procés, l'últim capítol començarà dient que, després de quatre anys, el TC va fer una polèmica sentència que va provocar la indignació del país i que es van anar fent una sèrie de moviments que van acabar un dia amb la proclamació.

·         Quim Masferrer: Hi ha l'independentisme patriòtic, d'estómac, en què les altres variables no hi compten. Els que són de Kenya s'estimen el seu país sigui ric o pobre. És com les famílies. No m'estimaré els meus pares perquè tenen més o menys diners. Però els greuges de l'Estat espanyol cap al nostre país cada cop van en augment i això també ens esperona. Tenim tants motius per independitzar-nos...

·         Muriel Casals: És un moment oportú per aconseguir l'estat propi. Les coses estan molt madures i l'Estat està desconcertat. Els podem eliminar un element de desconcert i dir-los: “Teniu moltes preocupacions i podeu oblidar-vos d'aquesta [Catalunya].” En lloc de tenir un corcó, perquè ells ens veuen així, tindran un veí.

·         Jordi Fàbrega: Les consultes han de ser vinculants. L'experiència d'Arenys i de tot el país va ser interessant, però l'endemà no va passar res.  Veient tot aquest context Artur Mas té l'oportunitat de ser el president més valent de la història de Catalunya o el més mediocre. És el moment d'actuar.

·         Josep Vallverdú: En totes les revolucions els polítics s'hi apunten al final, i és el que pot passar ara. Fa tant temps que teoritzem sobre la independència que no ens hem convençut que podem aconseguir-la realment.


El tret de sortida de #Catalunya vol viure en llibertat fou l’article de Xevi Xirgo del 24 de juny de títol: Una nació, una secció:

Una nació, una secció


·         El Punt Avui, El 9, Presència, L'Econòmic i Catalonia Today estrenen la secció ‘Catalunya vol viure en llibertat' per reflectir els canvis que viu la societat

·         La secció es mantindrà fins a l'11 de setembre del 2014

·         Es tracta d'una mesura poc habitual per una situació excepcional

24/06/12 - Xevi Xirgo


La manifestació del 10-J de fa dos anys va aplegar un milió de persones a Barcelona Foto: ARXIU.

email protegit Els lectors d'El Punt Avui, El 9, Presència, L'Econòmic i Catalonia Today incorporen a partir d'avui una nova secció als seus productes –Catalunya vol viure en llibertat– amb la intenció que es visualitzi clarament l'aposta d'aquest grup de publicacions diàries, setmanals i mensuals per una Catalunya lliure i desacomplexada. Catalunya vol viure en llibertat és l'eslògan que, ara farà vint anys, El Punt va utilitzar com a lema d'un concert fet a la Devesa de Girona al qual van assistir més de 15.000 persones i que va posar en relleu el malestar dels catalans amb les detencions d'independentistes practicades pel jutge Garzón poc abans dels Jocs Olímpics del 1992. Vint anys després, i amb el sumari del cas Garzón oblidat, l'eslògan continua més viu que mai perquè Catalunya continua reivindicant el dret a poder viure en llibertat. Arreu del territori, entitats i associacions treballen d'una manera o altra per evidenciar aquesta situació, i El Punt Avui i tots els productes vinculats volen donar-los veu i fer de plataforma d'aquesta situació.

Les males relacions entre Catalunya i Espanya, el poc respecte de la segona vers la primera, el debat sobre el pacte fiscal, la clara degradació d'algunes institucions espanyoles, les consultes populars que es van fer arreu del país dos anys enrere, la sentència del TC contra l'Estatut o la reacció que van tenir els ciutadans de Catalunya en la manifestació del 10-J d'ara també farà fos anys en són una mostra clara. La creació d'una secció d'aquestes característiques és un fet extraordinari en el món del periodisme escrit. Però la situació que travessa el país en aquests moments és també extraordinària, i un diari no s'ha de limitar a ser un simple recull d'informacions, sinó que també té com una de les seves principals missions denunciar situacions injustes. I l'actual ho és.

El Punt Avui dedicarà, doncs, a partir d'avui i fins a l'11 de setembre del 2014, dues planes diàries com a mínim a les informacions relacionades amb aquesta situació, amb la pretensió no només de recollir allò que ja ens apareix a l'agenda política, sinó també aquelles informacions que es generin als Països Catalans i que no solen ser motiu de tractament als mitjans de comunicació tradicionals.

A la campanya, s'hi afegeix també El9, l'únic diari esportiu en català, que evidentment dedicarà una especial atenció a les seleccions nacionals catalanes reconegudes i, és clar, a les no reconegudes i que a hores d'ara impedeixen que Catalunya aparegui en l'agenda esportiva mundial amb la normalitat que li correspondria. A Presència i a L'Econòmic hi apareixeran també setmanalment iniciatives relacionades amb l'eslògan Catalunya vol viure en llibertat, i a Catalonia Today hi sortiran mensualment.

La campanya, si no és que la relació entre Catalunya i Espanya canvia radicalment o que Catalunya assoleixi la independència, es mantindrà activa fins a l'11 de setembre del 2014, data en què es commemoraran els 300 anys de la pèrdua de les llibertats de Catalunya després de la derrota contra les tropes de Felip V. L'11 de setembre del 2014 la campanya finalitzarà amb un acte multitudinari que s'ha començat a treballar i que es concretarà més endavant, però ara es posa en marxa amb aquesta nova edició del concert que va utilitzar l'eslògan vint anys enrere a Girona.

Els alcaldes aposten per l'independentisme

Els alcaldes s'estan convertint en el braç institucional del sobiranisme gràcies a la implantació de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). En pocs mesos de vida l'entitat ja aglutina 475 ajuntaments –la meitat dels de tot el país–, 23 consells comarcals i 1 diputació, i un dels objectius és que totes les poblacions adherides convoquin el mateix dia una consulta. L'horitzó es fixa pels anys 2013/2014. A curt termini celebraran una macroassemblea a Girona –el 7 de juliol– en què marcaran el full de ruta i donaran ple suport al concert econòmic.

L'ANC recull la llavor de les consultes

L'assemblea constituent de l'ANC al Sant Jordi Foto: O.D.

La consulta d'Arenys va marcar un abans i un després. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que es va constituir al març al Palau Sant Jordi amb la presència de 7.000 persones, n'ha recollit la llavor. Pels pròxims mesos preparen actes per fer créixer el suport social al sobiranisme.

Insubmisos fiscals que denuncien l'espoli català

Uns restauradors del Priorat, cansats de l'espoli fiscal català, van iniciar una campanya per deixar de pagar l'IVA a l'Estat i ingressar-lo a Catalunya. Altres empresaris i persones a títol individual han secundat la iniciativa. De moment, ningú no ha rebut cap amonestació.

Internet i les mobilitzacions a les xarxes

Internet s'ha convertit en un dels millors aliats per difondre els moviments socials. Una manera ràpida d'arribar a tothom. Un dels exemples és el web Dóna la cara per la independència, en què més de 25.000 persones han enviat la seva foto i s'han mostrat favorables a l'estat propi.
 http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/553501-una-nacio-una-seccio.html

En el diari del dia 24 hi ha una extensa explicació de les millores que van lligades a aquest repte:






I cada dia hi ha una reconfortant nova entrevista!


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada