dimecres, 25 de juliol del 2012

25/07/12. Una asfíxia premeditada

Benvolguts,

Catalunya es troba en aquest moments en la situació econòmica més crítica en que mai no s’ha trobat. Hi ha tres camins:

1.       Fer el mesell com fins ara i acceptar tot el que ens manin des de Madrid i desaparèixer a molt curt termini. Genocidi...

2.       Discutir, debatre, posar-se d’acord amb una majoria suficient i proposar a Madrid un Pacte fiscal. Utopia...

3.       Anar pel dret cap a la independència. El menys utòpic dels plantejaments...

Avui es discuteix al Parlament la proposta de CiU de Pacte fiscal, adobada amb invents del PSC(PSC_PSOE_PSOE_PSOE) per tal de no trencar l’harmonia, amanida amb les aportacions d’ICV del pacte social, i amb l’oposició frontal dels fatxes de sempre, cada cop més potents i sense careta. Com ja sabem.

Avui reproduïm l’article de l’Elisenda Paluzie, economista, degana de la facultat d’Econòmiques de la UB.

En aquest article, com en el de l’Assumpció Cantalozella d’un apunt anterior, se supera el concepte del Pacte fiscal, a qui tothom li dóna una molt curta volada i es va directament a actuar davant l’asfíxia premeditada a la que l’Estat espanyol ens sotmet.

Cal entendre que el joc del nacionalisme espanyol és molt fàcil, ja que ells tenen el poder (i els tancs):

·         Ens espolien cada any entre 16.500 M€ i 22.000 M€ (un 8-10% del nostre PIB i un terç del valor dels nostres impostos)

·         El dèficit que cada any tenim, com hem explicat en altres apunts és d’uns 8.000 M€ cada any. Per falta de recursos no podem arribar a donar els serveis que un estat ha de donar a la seva ciutadania. Ens endeutem mentre algú ens concedeixi crèdit i a la fi hem de retallar serveis d’educació de sanitat i de serveis socials, i continuem sense recursos per molt que retallem

·         En haver arribat a tenir tancat l’accés al crèdit i amb un deute públic de 42.000 M€, hem d’agenollar-nos davant Madrid i acollir-nos a l'última trampa parada pels nostres botxins: el fons de liquiditat autonòmica, per tal que ens prestin a uns interessos i amb unes condicions draconianes tal com explica l’Elisenda Paluzie, uns diners que són nostres i que van a Madrid en forma d’impostos i no tornen ni en aportacions dineràries ni en obres d’infraestructura. O sigui demanar un rescat. O sigui acceptar la intervenció si no vols per força!

Si s’aconseguís un pacte fiscal raonable, explica CiU en el seu somni oníric de “tó er mundo é güeno”, on Catalunya tingués la caixa i la clau, on hi hagués un pacte bilateral i Catalunya no estigués sotmesa a la LOFCA, l’espoliació podria ser d’un 1% o com a màxim d’un 3% del PIB (com a Alemanya). Això vol dir disposar com a mínim de 10.500 M€ més dels que rebem actualment, i per tant podríem no tenir més dèficit, no augmentar més el deute públic i anar disminuint-lo amb uns pocs anys...

Però ja sabem que aquesta opció no és factible ja que el nacionalisme espanyol que vol el nostre anorreament i que està en més bona posició que en el règim franquista no hi transigirà mai! 

L’Elisenda Paluzie cita i comenta el llibre del malaguanyat Trias Fargas del 1985 titulat Narració d'una asfíxia premeditada. En aquest títol s’hi veu una referència més que explícita al llibre publicat per Gabriel Garcia Márquez quatre anys abans, de títol Crónica de una muerte anunciada.

L’Elisenda explica que un dels compromisos o càstigs a què ens exposem si ens intervenen és: Mesures coercitives previstes als articles 25 i 26 de la Llei d'estabilitat pressupostària (votada favorablement per CiU al Congreso espanyol, fa pocs mesos).

El que diu l’Elisenda, no per més que sabut, s’ha de pair, ja que les coses no tan sols s’han de dir sinó que s’han de dir bé, mol bé, raonades. Com fa ella.
 

Endavant:

Una asfíxia premeditada


25/07/12 02:00 - Elisenda Paluzie email protegit

Sembla que no vulguin afrontar que la supervivència cultural, política i econòmica de Catalunya només pot arribar amb l'exercici de la seva sobirania

 Ara fa 27 anys, en el pròleg del seu llibre Narració d'una asfíxia premeditada, en Ramon Trias Fargas, fent el balanç de la Transició, ens deia: “El centralisme, en cas que l'autonomia no fracassés per altres causes, ens esperava a la “vuelta de la esquina” amb l'arma més subtil, dissimulada i més eficaç de totes: l'escanyament financer. I això es va preparar meticulosament des del primer dia.” Hem arribat al cap del carrer de la premonició de Trias Fargas, amb un govern de la Generalitat literalment asfixiat financerament, amb problemes per fer front als pagaments ordinaris i disposat a acollir-se a l'última trampa parada pel seu botxí: el fons de liquiditat autonòmica.

Aquest fons funcionarà com una línia de crèdit a les comunitats autònomes que s'hi acullin per fer front als venciments de deute o a les operacions de reendeutament. A priori, doncs, seria un banc, però les condicions d'aquest préstec són draconianes. Caldrà acordar modificacions del pla d'ajustament aprovat que garanteixin el compliment dels nous compromisos adquirits, i l'incompliment d'aquest pla o la no reemissió d'informació significarà l'aplicació de les mesures coercitives previstes als articles 25 i 26 de la llei d'estabilitat pressupostària. Aquestes mesures signifiquen l'anul·lació de l'autonomia de la Generalitat. Davant d'un incompliment, l'Estat enviarà un equip de tècnics del Ministeri d'Hisenda, que poden demanar qualsevol dada de les partides d'ingressos i despeses i exigir mesures en una setmana. Si no s'implementen, el govern de l'Estat, amb aprovació del Senat, pot fer-les executar de manera forçosa donant instruccions directes a qualsevol autoritat de la comunitat autònoma. Per exemple, poden exigir al director de la Corporació el tancament de canals de TV3, saltant-se el president de la Generalitat.

El govern espanyol, humiliat internacionalment, presumeix allà on pot encara exercir la seva autoritat, com un abusa nanos qualsevol. No és casualitat que les comunitats més endeutades que s'acolliran a aquest mecanisme siguin les que han rebut un tracte fiscal pitjor. De fet, aquests dies s'han donat a conèixer els resultats de la liquidació del finançament del 2010, i res del promès amb el nou sistema no s'ha complert. La liquidació del 2009 ja va mostrar que no es complia l'ordinalitat promesa, però van destacar que el finançament estava per sobre de la mitjana. El 2010 ni això no es compleix.

Però aquests dies la majoria de partits parlamentaris semblen aliens a aquests esdeveniments i, immersos en les negociacions d'esmenes i transaccionals a una nova proposta de canvi en el model de finançament, ens fan reviure discussions que s'arrosseguen des del 2003: agència pròpia o consorci; ordinalitat i anivellament parcial; bilateralitat, règim comú o singularitat dins el règim comú? Alguns reprodueixen textualment principis com ara el de l'anivellament parcial de l'Estatut que la sentència del TC va anul·lar. Altres fan esmenes que reprodueixen el sistema actual de finançament. I finalment la proposta del govern, malgrat donar la clau de la caixa a la Generalitat, fixa un límit a la caixa, basat en el rebregat principi d'ordinalitat que amb 1.400 milions d'euros addicionals ja s'hauria complert el 2009, i el 2010, any en què el finançament empitjora, amb 3.282 milions.

Sembla que no vulguin afrontar la realitat, que per totes les vies indica que:

La supervivència cultural, política i econòmica de Catalunya només podrà ser garantida des de l'exercici de la seva sobirania, esdevenint un estat amb el mateix grau d'independència que Dinamarca, Suècia o Islàndia.


Joan A. Forès
Reflexions

1 comentari:

  1. Tenim una sola sortida i és bona: Independència!
    Però el temps ens va a la contra: El moment és ara!
    Senzillament, no podem seguir esperant una situació millor, perquè tot serà pitjor d'ara en endavant, amb l'envestida de l'Estat que tenen perfectament programada.
    El procès comença amb les feines prèvies fetes i la D.U.d'I. del Parlament. A partir d'aquest fet es posicionaran totes les actores: Estat, UE, EUA, inclòs PPCC. Si aconseguim falcar totplegat, arriba el referendum de la ciutadania. Aixó és decisiu, si el guanyem tindrem els fonaments ben assentats. Si no és així, haurem d'esperar una altra oportunitat, però haurem obert una porta que ja no deixarem tancar... Penseu que la seguretat de guanyar un referendum no la tindrem mai. I mai com ara la gent cerca un canvi, mai estarà tan predisposada a jugàrsela com ara, perquè ara ja no tenim gairebé res. I les perspectives són pitjors encara!...

    ResponElimina