dissabte, 15 de desembre del 2012

15/12/12. A Castelló, per la unitat de la llengua


Benvolguts,

Suposo que heu sentit parlar algun cop de les Normes de Castelló que fa 80 anys van establir a Castelló per mantenir la unitat de la llengua.

Avui n’han fet una commemoració i aprofitant com estan d’agressius els nostres enemics i de la nostra llengua, se’ls ha dedicat aquesta resposta unitària. Demà en comentarem més...

15.12.2012 06:00

A Castelló, per la unitat de la llengua

La marxa commemorativa de les Normes del 32 esdevé una resposta contra l'atac al català de Wert

Fa vuitanta anys que les principals institucions culturals del País Valencià signaren les 'Normes de Castelló' amb què s'acceptava la unitat lingüística amb tota la seva diversitat. Per commemorar el vuitantè aniversari de les també anomenades 'Normes del 32', avui hi ha convocada una manfiestació a Castelló de la Plana en defensa de la llengua, justament en un moment en què és més atacada que mai. De fet, la manifestació d'avui també esdevé una resposta popular a l'atac contra l'ensenyament en català del govern espanyol.

Serà la primera gran marxa contra el projecte de Wert en què hi haurà representants de tots els Països Catalans. Amb el lema 'Que no et retallen la llengua. Pels drets socials i lingüístics', la jornada comença al matí amb diverses conferències. A les sis de la vesprada surt la manifestació de la plaça de la Independència fins a la Pèrgola, on després hi actuaran Obrint Pas, Agravaits i KOP.
Prop de dues-centes entitats han donat suport al Manifest per la llengua, que es llegirà al final de la manifestació. En el text, els signats recorden 'el context d'atacs sense precedents immediats cap a la nostra llengua' i declaren: 'Només n'eixirem ben parats si ens mantenim units i hi responem de manera ferma i contundent'.
Denuncien que l'avantprojecte de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l'Educació (LOMQE) 'pretén relegar el català, el basc i el gallec a una posició d'indigència i marginalitat en els respectius sistemes educatius' i que és l'enèsim intent del poder central unitarista i monolingüe de trencar el compromís de convivència entre les llengües i les cultures en el marc de l'estat'.
Per això recorden l'acte commemoratiu dels cinquanta anys de les Normes de Castelló, quan el 25 d'abril de 1982 la Plaça de Bous va ser un clam en defensa de la unitat de la llengua. Allà on Joan Fuster pronuncià un dels discursos més cèlebres, marca històrica i de referència per als defensors de la llengua i la cultura. 'Trenta anys després, volem recuperar aquell esperit unitari i proclamar en veu ben alta, com va fer Joan Fuster en aquella ocasió, que contra les maniobres hostils al nostre idioma, el poble valencià conscient alçarà la resistència més decidida i més clara'.
 
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada