dissabte, 14 de març del 2020

14/03/2020. Xavier Miró. Risc: col·lapse sanitari. “L’objec­tiu pri­o­ri­tari de les mesu­res con­tra el coro­na­vi­rus SARS-CoV-2 és fre­nar la corba epidèmica per inten­tar evi­tar un col·lapse del sis­tema sani­tari i pro­te­gir les per­so­nes més vul­ne­ra­bles, que són la gent gran amb plu­ri­pa­to­lo­gies.” Aquest és el text que apa­reix en el compte de Twit­ter del Depar­ta­ment de Salut de la Gene­ra­li­tat i que resu­meix bé quin és el risc del sis­tema, el temor de les auto­ri­tats i l’objec­tiu de les mesu­res dràsti­ques pre­ses. Prioritat: L’objectiu de les mesures dràstiques de tancament i confinament és evitar molts casos greus en poc temps que desbordin la capacitat sanitària. Límit: El nombre d’UVI per atendre pacients greus i el nombre de sanitaris del país és limitat. Afectats: El contagi i l’aïllament de força personal mèdic i d’infermeria a Igualada mostren la fragilitat de la situació.


Benvolguts,

Vegem l'article:

14 març 2020 2.00 h

Risc: col·lapse sanitari

Xavier Miró 

“L’objec­tiu pri­o­ri­tari de les mesu­res con­tra el coro­na­vi­rus SARS-CoV-2 és fre­nar la corba epidèmica per inten­tar evi­tar un col·lapse del sis­tema sani­tari i pro­te­gir les per­so­nes més vul­ne­ra­bles, que són la gent gran amb plu­ri­pa­to­lo­gies.” Aquest és el text que apa­reix en el compte de Twit­ter del Depar­ta­ment de Salut de la Gene­ra­li­tat i que resu­meix bé quin és el risc del sis­tema, el temor de les auto­ri­tats i l’objec­tiu de les mesu­res dràsti­ques pre­ses.
Prioritat. L’objectiu de les mesures dràstiques de tancament i confinament és evitar molts casos greus en poc temps que desbordin la capacitat sanitària
 Límit. El nombre d’UVI per atendre pacients greus i el nombre de sanitaris del país és limitat
 Afectats. El contagi i l’aïllament de força personal mèdic i d’infermeria a Igualada mostren la fragilitat de la situació




Xavier Miró - Barcelona

La intensa capa­ci­tat de con­tagi del virus SARS-CoV-2 i la falta d’immu­nit­zació i de vacuna el fan perillós

“L’objec­tiu pri­o­ri­tari de les mesu­res con­tra el coro­na­vi­rus SARS-CoV-2 és fre­nar la corba epidèmica per inten­tar evi­tar un col·lapse del sis­tema sani­tari i pro­te­gir les per­so­nes més vul­ne­ra­bles, que són la gent gran amb plu­ri­pa­to­lo­gies.” Aquest és el text que apa­reix en el compte de Twit­ter del Depar­ta­ment de Salut de la Gene­ra­li­tat i que resu­meix bé quin és el risc del sis­tema, el temor de les auto­ri­tats i l’objec­tiu de les mesu­res dràsti­ques pre­ses.

El coro­na­vi­rus SARS-CoV-2 no seria per si mateix un virus més mortífer que el de la grip que conei­xem i que es cal­cula que a l’Estat espa­nyol és la causa anual de defunció d’una mit­jana de 6.300 per­so­nes. Però dos fac­tors el fan, ara com ara, més perillós i l’han con­ver­tit en una pandèmia mun­dial. Pri­mer, que és més con­tagiós que el de la grip ordinària, i segon, i més impor­tant, que és un virus nou con­tra el qual els humans no tenim encara cap tipus d’immu­nit­zació i encara menys una vacuna per com­ba­tre’l –una vacuna que els experts asse­nya­len que podria tri­gar mesos o més d’un any a arri­bar, en el millor dels casos–. El risc prin­ci­pal, per tant, és trac­tar-lo com la grip nor­mal i dei­xar que s’escampi amb total lli­ber­tat i sense límits. Tenint en compte que té més capa­ci­tat de con­tagi, el coro­na­vi­rus podria arri­bar a afec­tar molt més ràpida­ment un per­cen­tatge gran de població. I és aquí quan la situ­ació s’agreuja, com demos­tra el brot que va aparèixer a Igua­lada i a la conca d’Òdena, on el nom­bre de con­ta­gi­ats es va doblar en un sol dia i, pit­jor encara, bona part dels quals són per­so­nal sani­tari que ha de ser ingres­sat com a paci­ent i redu­eix la dis­po­ni­bi­li­tat de met­ges i infer­mers per afron­tar l’epidèmia.

Perquè el temor prin­ci­pal de les auto­ri­tats sanitàries i polítiques és que un aug­ment ele­vat del nom­bre de con­ta­gis en molt poc temps suposi també un incre­ment del nom­bre de casos greus. Cen­te­nars o milers de paci­ents amb un qua­dre greu –sobre­tot gent gran, perquè el virus agreuja pato­lo­gies prèvies com les res­pi­ratòries, i per­so­nes amb dèficit immu­ni­tari– vol dir cen­te­nars o milers d’uni­tats de vigilància inten­siva (UVI) que el sis­tema sani­tari ordi­nari no té –per exem­ple, amb 38 morts i 1.388 posi­tius, dijous la Comu­ni­tat de Madrid deci­dia assu­mir el con­trol dels hos­pi­tals pri­vats per dis­po­sar de més de mil llits equi­pats amb UVI–. És a dir, Madrid pretén evi­tar el des­bor­da­ment i el col·lapse del sis­tema sani­tari per dèficit d’equi­pa­ment espe­ci­a­lit­zat i per­so­nal mèdic.
Les mesu­res dràsti­ques pre­ses per la Gene­ra­li­tat –pro­hi­bició de con­cen­tració de gent, tan­ca­ment dels cen­tres edu­ca­tius del país, i con­fi­na­ment de la població de la conca d’Òdena, dijous, i petició de fer-ho a tot Cata­lu­nya, ahir al ves­pre– volen fre­nar la rapi­desa i l’ampli­tud del con­tagi. Perquè, sense que es des­bordi la corba de l’epidèmia, les auto­ri­tats ja pre­ve­uen que l’aug­ment del nom­bre de paci­ents posarà el sis­tema al límit. Un límit que no s’hau­ria de tras­pas­sar en les pro­pe­res set­ma­nes.

17 per cent de la població infectada pel coronavirus a la Xina han estat pacients greus o crítics. Tenint en compte que, teòricament, tothom pot ser contagiat, el risc de saturar hospitals és evident –de grip ordinària, només en té cada any l’1% de la població–. Aquestes són algunes de les dades que expliquen epidemiòlegs i viròlegs per justificar les mesures dràstiques que adopten els governs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada