dissabte, 22 de març del 2014

22/03/14. Cartes creuades. Martxelo Otamendi. Amenaçar l'ANC. Vicent Partal. Mentida.


Benvolguts,

Us passo les cartes creuades aquesta setmana entre Martxelo Otamendi i Vicent Partal. Exercici que cada setmana practiquen l’un i l’altre.


Martxelo Otamendi
22.03.2014
Amenaçar l'ANC 

Si el govern d'Espanya i les principals forces polítiques i socials haguessin conreat el camí de la seducció, si haguessin fet la tasca de seduir els catalans quan es va detectar el primer brot del sobiranisme, avui dia no seria tan gran l'actitud a favor de la independència a Catalunya. Però per a fer això cal humilitat i no orgull, cal el caràcter humil de qui té la capacitat de preveure a temps què és el que se li acosta. I ja sabem que els conceptes d''estat' i 'humil' han estat històricament antagònics. 

Els sobiranistes catalans han posat molta cura en intentar què no es basquifiqui el procés, que no es pugui identificar amb la situació basca. Conscients que per als que estan en contra això hauria estat un recurs fàcil a l'hora de desprestigiar-lo. 

I vist, per tant, que això no funcionava hem entrat en una altra fase i ara hem començat a sentir gent que diu que cal adoptar mesures més dures contra les persones i institucions que s'han encarregat de fer créixer el sobiranisme, directament.  El seu objectiu és l’ANC. Conscients de que han transcorregut molt pocs anys des d'aquell dissabte a la tarda en què milers de persones es van reunir en aquella primera reunió originària al Palau Sant Jordi, però també de que aquesta organització, en tant poc temps, ha adquirit una gran referencialitat. 

Pot ser que els qui ara proposen la intervenció de la justícia creguin que serà més fàcil carregar contra ella, en no ser una organització política tradicional l'ANC, un partit. Però s'equivoquen perquè és indubtable que si avui dia existeix a Catalunya alguna entitat que gaudeix de suport aquesta és l'ANC. 

No perdem de vista però el que volen fer. Només cal recordar el que va manifestar el dirigent basc socialista Txiki Benegas fa un mes a la revista Temas, a manera d'amenaça recordatòria: 'Hem d'aprendre de la Història sobre del que ha passat a l'octubre de 1934. El president Companys va proclamar la independència, es va invalidar la Generalitat i van empresonar al president'.
 Martxelo Otamendi

 

Vicent Partal
22.03.2014
Mentida

Quantes vegades no haureu escoltat en el vostre país dir que el problema era la violència i que si ETA desapareixia seria possible plantejar democràticament la independència? Deien aleshores que es podia 'parlar de tot' si la violència desapareixia. Mentien. No és veritat. I la prova és que ells mateixos ja parlen d'il·legalitzar l'ANC i ficar a presó als líders del moviment català per la independència.

Des de la perspectiva que dóna el conflicte basc la cara dura i la indecència dels polítics espanyols és inenarrable. No deien que es podia parlar de tot? No afirmaven que el problema no era defensar un postulat polític qualsevol? Aquesta setmana el clima s'ha enrarit completament a Catalunya amb declaracions agressives i editorials penosos de la premsa madrilenya, no només de dretes. I queda clar: no volen dialogar i volen impedir que el moviment pacífic, plural i alegre que és el català seguisca endavant.

No obstant això la reacció els ha eixit per la culata. I l'Assemblea no dóna l'abast amb la quantitat de gent que s'apunta aquests últims dies. Gent del carrer anònima i també personalitats famoses de tota mena que han decidit donar la cara en públic a favor de l'ANC i comprometre's.

Comprometre'm entenent a més fins a quin punt la democràcia espanyola és escassa i feble. Espanya camina cap a la judicialització del procés català -fa anys que els seus cops d'estat els donen els jutges i no els militars. Espanya cerca una excusa, que la inventarà si cal, per treure el procés de la ruta on és. I ho fa a la desesperada, perquè sap que ja només els queda el temps que resta fins el nou de novembre.

Els catalans sabem molt bé el que hem de fer: mantenir-nos units i no caure en la provocació. Però la indignació davant les mentides no ens la treu res i vosaltres, millor que ningú, la podeu compartir.
Vicent Partal

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada