dilluns, 19 de setembre del 2016

19/08/2016. Feixisme. Enric Vila. Oblidar Primo de Rivera. Intentar i aconseguir que en la Història d’Espanya s’oblidi que la dictadura de Primo de Rivera havia existit mai o sigui oblidar que Primo de Rivera i el Borbó Alfonso XIII varen protagonitzar una dictadura del 1923 al 1930. La dictadura de Primo de Rivera fou un assaig general de la dictadura franquista.

Benvolguts,
L’Enric Vila analitza la informació econòmica exposada per El Periódico:
I amb el títol Oblidar Primo de Rivera l’Enric Vila ens demostra dues evidències:
1.       Que el borbofranquisme hagi Intentat i aconseguit que en la Història d’Espanya s’oblidi que la dictadura de Primo de Rivera havia existit mai o sigui que s’hagi oblidat que Primo de Rivera i el Borbó Alfonso XIII varen protagonitzar una dictadura del 1923 al 1930
2.       Que el borbofranquisme hagi Intentat i aconseguit que en la Història d’Espanya s’oblidi que la dictadura de Primo de Rivera fou un assaig general de la dictadura franquista i que molta part dels atacs a Catalunya i el català del règim franquista, de censura lingüística i periodística, de professors castellans a les escoles de Catalunya, de les cremes de llibres en català, de l’enviament a l'exili d’escriptors i intel·lecuals, de fracturar el món obrer justificant els sectors més violents i desesperats, d’enganyar la burgesia catalana prometent un Estatut d'autonomia que li va permetre instaurar una dictadura, tenien un model en la dictadura de Primo de Rivera


Vegem ara l’article de l’Enric Vila:


OPINIÓ
Oblidar Primo de Rivera
Enric Vila
Barcelona. Divendres, 19 d'agost de 2016

El Periódico portava ahir una gràfica de l’evolució del deute públic espanyol que sintetitzava molt bé la utilització que el règim del 78 ha fet de l’antifranquisme per intentar enllestir, en nom de l’antifeixisme, els crims del règim de Franco a Catalunya. La gràfica resseguia les dades des de 1909 i assenyalava el període comprès pel règim franquista amb un titolet que anunciava, solemnement: "Dictadura". L’època de Primo de Rivera restava com totes les altres, en una aparent normalitat.
Si algú vol entendre per què la Inés Arrimadas pot utilitzar la bandera catalana per llençar el seu verí contra Catalunya i per què una part dels comuns utilitzen la derrota de 1939 per contraposar-la a la de 1714, només ha de reflexionar sobre aquest oblit subtil i segurament innocent.
La cultura del franquisme ha fet tan mal i ha deixat una herència tan tòxica que ha desdibuixat tota la història d’Espanya.
La pretesa excepcionalitat del franquisme permet concentrar tres segles d’ocupació en un període delimitat i projectar-hi els greuges acumulats de manera controlada.
Tant li fa que Primo de Rivera arribés al poder prometent de restablir l’esperit de Felip V a Catalunya. Tant li fa que posés les bases del sistema de censura lingüística i periodística que després aplicaria el règim franquista. Tant li fa que enviés professors castellans a les escoles de Catalunya, que organitzés cremes de llibres en català, que enviés a l'exili escriptors com Josep Pla, que acabés de fracturar el món obrer justificant els sectors més violents i desesperats. O que enganyés la burgesia catalana prometent un Estatut d'autonomia que li va permetre instaurar una dictadura.
Com que el PSOE va col·laborar en aquell règim inspirat en l'Itàlia feixista, hem de considerar que no va ser una dictadura prou dura. Com que aquella dictadura no encaixa amb el discurs de la lluita de classes que s’ha emprat per debilitar la vida nacional catalana, val més que no compti. Com que en els anys 20 els catalans encara tenien força per defensar-se com Déu mana, val més oblidar tot allò.
No fos cas que rascant entenguéssim per què Picasso i Lorca simpatitzaven amb la independència de Catalunya.
I perquè la Segona Republica va començar amb la victòria democràtica d’un partit liderat per un polític que s’havia alçat en armes contra la monarquia espanyola [???].
Enric Vila

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada