divendres, 14 de juliol de 2017

14/07/2017.Corrupció. Independència. Josep Casulleras. La UE reconeix que haurà d’involucrar-se si Catalunya és independent. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, reconeix que la independència de Catalunya no seria un fet ‘neutral’ en relació amb els tractats de la UE. És a dir, que s’hi hauria d’involucrar d’alguna manera. És la resposta per escrit que ha donat Juncker a l’eurodiputada espanyola Beatriz Becerra...

Benvolguts,

En l’entrevista d’en Casulleras al Juncker, aquest diu que la Comissió no pot romandre ‘neutral’ en cas d’independència, però sí que romandria “neutral” mentre Catalunya no sigui independent ja que ‘no és funció de la Comissió d’expressar una posició sobre qüestions sobre l’organització interna dels estats membres’.

Malgrat aquesta resposta, la premsa espanyola ha publicat informacions segons les quals Juncker diu que Catalunya quedaria fora de la UE en cas d’independència, en titulars com Juncker reitera que una Catalunya independent sortiria automàticament de la UE’ (El País). No es poden estar de fer trampes (i com que els celtibers no són poliglotes sinó més aviat unilingües, a més de corruptes, o no ho entenen o no ho volen entendre...).

Vegem l’entrevista d’en Casulleras al Vilaweb:

La UE reconeix que haurà d’involucrar-se si Catalunya és independent
Juncker diu que la Comissió no pot romandre ‘neutral’ en cas d’independència 14/07/2017  14:00

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, reconeix que la independència de Catalunya no seria un fet ‘neutral’ en relació amb els tractats de la UE. És a dir, que s’hi hauria d’involucrar d’alguna manera. És la resposta per escrit que ha donat Juncker a l’eurodiputada espanyola Beatriz Becerra (ex-UPyD i ara independent al grup ALDE), que li demanava què faria la Comissió en cas d’independència i quin seria l’estatus de Catalunya dins de la UE.

Juncker ha repetit la posició expressada unes altres vegades per ell mateix sobre aquesta qüestió, dient que ‘no és funció de la Comissió d’expressar una posició sobre qüestions sobre l’organització interna dels estats membres’. I afegeix: ‘Sobre possibles situacions, com la separació d’una part d’un estat membre o la creació d’un nou estat, aquestes no serien neutrals en relació amb els tractats de la UE’. I indica que ‘la comissió recorda que el procés per a l’accés dels estats a la UE ha de complir les normes i procediments prevists als tractats’. Ací podeu llegir la resposta en anglès, i ací en castellà (Con respecto a ciertas situaciones como la separación de una parte de un Estados miembro o la creación de un nuevo Estado, estas no tendrían un carácter neutral en relación con los Tratados de la UE.), que aquesta vegada no ha estat manipulada com sí que va passar el 2015, poc abans del 27-S.

És una resposta molt semblant a la que va donar José Manuel Durao Barroso quan era president de la Comissió el 2012 a una pregunta signada per Ramon Tremosa, Raül Romeva, Salvador Sedó i Izaskun Bilbao.

Malgrat aquesta resposta, la premsa espanyola ha publicat informacions segons les quals Juncker diu que Catalunya quedaria fora de la UE en cas d’independència, en titulars com ‘Juncker reitera que una Catalunya independent sortiria automàticament de la UE’ (El País).

El representant permanent del govern a la UE, Amadeu Altafaj, ha reaccionat així a la resposta de Juncker:
Sobre resposta de @JunckerEU. 1. Evita parlar de sortida automàtica de CAT de la UE, malgrat exigència d'ESP. Bé.
2. Diu que tractats no serien neutrals. Per tant caldrà fer política. Bé. No demanem altra cosa, a diferència del govern esp.
3. A diferència del Govern esp. Cat respecta independència de la CE. Té la missió de vetllar per interès general, no obeir ordres d'Estats.
4. El futur polític de CAT, el decidiran els catalans l'1 oct. No ho faran ni el govern d Esp ni els seus jutges.
5. A la UE reptes politics s'enfronten sempre amb política. L'encaix jurídic s'adapta al polític. A ESP alguns encara no han entrat a la UE.
Josep Casulleras 

Joan A. Forès
Reflexions


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada