dissabte, 15 de febrer del 2020

15/02/2020. David Portabella. L’agenda de Sánchez resta dies per a la data de la mesa. Els consells de ministres del 18 i el 25 i el consell europeu del 20 deixen tot atapeït fins al 27 de febrer per crear la taula. Felip VI seurà dimarts amb el president i els seus ministres a La Zarzuela. El mes de febrer tre­pitja avui ja el seu equa­dor i la mesa entre governs que van pac­tar el PSOE i ERC com un dels requi­sits per a l’abs­tenció a la inves­ti­dura i que haurà de néixer en quinze dies es va que­dant amb poc espai per culpa del calen­dari de Pedro Sánchez. Amb els con­sells de minis­tres ja tras­lla­dats defi­ni­ti­va­ment als dimarts, el mateix dia en què el Congrés dels Dipu­tats també cele­bra el ple, els dies 18 i 25 de febrer ja se situen ara per ara fora del calen­dari. Però és que, a més, el pre­si­dent del govern espa­nyol també afron­tarà una cita inter­na­ci­o­nal el dijous 20 a Brus­sel·les amb el con­sell euro­peu extra­or­di­nari en què els caps d’estat o de govern deba­tran el pres­su­post a llarg ter­mini de la UE per al període 2021-2027. Ras i curt: el febrer avança i el pes del calen­dari esta­tal va res­tant dies per a la cre­ació d’una mesa...




Benvolguts,

Pel que sabem i es demostra en l’article, el President Sánchez se’n fot de fa molt de temps dels catalans. El mateix que feia el Rajoy (en Sánchez fa mesos o anys que fou investit President i figura que no ha tingut encara temps per reunir-se amb en Torra). En Torra va telefonar 5 o 10 o 15 vegades a Sánchez per concretar quan farien la primera reunió d’inici del diàleg  i de moment en Sánchez no ha trobat el moment, No va poder o no va voler respondre. I la situació cada cop és més greu (cal recordar que si no s’ha fet la reunió fins ara, és complicat de fer-la, ja que en Sánchez pretén barrejar la primera entrevista amb en Torra (suposant que la guàrdia civil no l’engarjoli el dia abans) amb reunions per separat amb totes les autonomies, per fer veure que el Sánchez té el do de la ubiqüitat i sobretot tracta amb totes les autonomies de la mateixa manera.

De fet Espanya només vol reunir-se amb Catalunya per apallissar-la:








Fixeu-vos que LA FRASE d’en Pere Aragonès corresponent a aquest article és:
  
FRASE: No hi ha una data exacta per a la mesa. És un pas important...
que pot voler dir que en Pere Aragonès no confia gaire en que s’arribi a realitzar amb tranquil·litat la primera reunió de la Taula de diàleg...
Pere Aragonès VICEPRESIDENT DE LA GENERALITAT


Vegem ara l'article d'en David Portabella:




15 febrer 2020 2.00 h

L’agenda de Sánchez resta dies per a la data de la mesa

 Els consells de ministres del 18 i el 25 i el consell europeu del 20 deixen tot atapeït fins al 27 de febrer per crear la taula

 Felip VI seurà dimarts amb el president i els seus ministres a La Zarzuela

David Portabella - Madrid

El mes de febrer tre­pitja avui ja el seu equa­dor i la mesa entre governs que van pac­tar el PSOE i ERC com un dels requi­sits per a l’abs­tenció a la inves­ti­dura i que haurà de néixer en quinze dies es va que­dant amb poc espai per culpa del calen­dari de Pedro Sánchez. Amb els con­sells de minis­tres ja tras­lla­dats defi­ni­ti­va­ment als dimarts, el mateix dia en què el Congrés dels Dipu­tats també cele­bra el ple, els dies 18 i 25 de febrer ja se situen ara per ara fora del calen­dari. Però és que, a més, el pre­si­dent del govern espa­nyol també afron­tarà una cita inter­na­ci­o­nal el dijous 20 a Brus­sel·les amb el con­sell euro­peu extra­or­di­nari en què els caps d’estat o de govern deba­tran el pres­su­post a llarg ter­mini de la UE per al període 2021-2027. Ras i curt: el febrer avança i el pes del calen­dari esta­tal va res­tant dies per a la cre­ació d’una mesa que ini­ci­al­ment havia de néixer en els quinze dies poste­ri­ors al nou govern –el ter­mini ven­cia el 29 de gener– i que ara lluita a con­tra­re­llotge per com­plir la paraula de Sánchez de ser una rea­li­tat abans que el febrer expiri. “No hi ha una data exacta”, va adme­tre el vice­pre­si­dent Pere Ara­gonès ahir a la Ser.

Segons apun­ten fonts de La Mon­cloa, tant la data com el lloc de la pri­mera reunió de la mesa encara són objecte de nego­ci­ació entre els equips del govern espa­nyol i de la Gene­ra­li­tat. L’únic segur, ara per ara, és que la reunió inau­gu­ral ofe­rirà la imatge d’una mesa copre­si­dida per Sánchez i Quim Torra, amb el vice­pre­si­dent segon del govern espa­nyol, Pablo Igle­sias, i el vice­pre­si­dent Pere Ara­gonès.

La resta dels inte­grants no és un ser­rell tan­cat, perquè les dues dele­ga­ci­ons han de pre­veure qui seurà com a cap de taula a par­tir de la segona reunió, quan la presència excep­ci­o­nal de Sánchez i Torra deixi pas a reu­ni­ons suc­ces­si­ves en què ja hi hagi minis­tres i con­se­llers del mateix ram. “Si a la mesa un dia es parla de justícia, hi serà la con­se­llera Ester Cape­lla i el seu homòleg el minis­tre Juan Car­los Campo. El que mar­qui la lògica”, cita com a exem­ple Gabriel Rufián, por­ta­veu d’ERC al Congrés i dis­se­nya­dor de la mesa.

Tot atapeït fins al 27-F
El fet que Sánchez vul­gui ser un dels caps de taula de la cita inau­gu­ral és el que pre­ci­sa­ment resta dies al calen­dari per l’atapeïda agenda ofi­cial de La Mon­cloa. Fins a l’extrem que, si es des­car­ten els dimarts pels con­sells de minis­tres i els dime­cres 19 i 26 per la sessió de con­trol al Congrés, els pri­mers dies nets a l’agenda irrom­pen ja a finals de mes i una de les pri­me­res dates hàbils seria el dijous 27 de febrer.

Felip VI i els repu­bli­cans
Dimarts, La Zar­zu­ela obre les seves por­tes al govern i Felip VI hi pre­si­dirà la reunió del Con­sell de Minis­tres per pri­mera vegada amb Sánchez de pre­si­dent. Si bé Felip VI ja va pre­si­dir un Con­sell de Minis­tres amb Mari­ano Rajoy el 18 de juliol del 2014, ara la cita té una doble par­ti­cu­la­ri­tat: pre­si­dirà la reunió d’una coa­lició i en la qual hi ha repu­bli­cans com ara el vice­pre­si­dent segon, Pablo Igle­sias, i el minis­tre de Con­sum i líder d’IU, Alberto Garzón. D’acord amb l’arti­cle 62 de la Cons­ti­tució (apar­tat G), cor­res­pon al rei “ser infor­mat dels assump­tes d’estat i pre­si­dir, a aquests efec­tes, les ses­si­ons del Con­sell de Minis­tres, quan ho estimi oportú, a petició del pre­si­dent del govern”.

Dilluns, el dia abans de la foto de la coa­lició d’esquer­res amb el rei, Sánchez tindrà una reunió a La Mon­cloa amb el líder del PP, Pablo Casado, amb qui vol son­de­jar si hi ha marge d’arri­bar a algun pacte d’estat. Tot i que un afer pen­dent és la reno­vació del poder judi­cial –el Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial (CGPJ) està cadu­cat des del desem­bre del 2018–, el PP pre­fe­reix no sig­nar res amb Sánchez perquè ara té Igle­sias en el govern, té la pressió de Vox, i el blo­queig per­pe­tua els magis­trats con­ser­va­dors com ara Car­los Les­mes sine die. Casado vol impo­sar límits a Sánchez en la mesa política i impugna que reco­ne­gui Torra, quan per al PP és ja “expre­si­dent de Cata­lu­nya”.

David Portabella 

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada