dimecres, 19 de gener del 2011

19/01/11. Respostes ciutadanes a l'ofensiva del PP-PSOE

Benvolguts,

 Algun dels comentaris:
Les patums catalanes comenten l’ofensiva PSOE-PP a l’Avui.

Hi ha un parell de constants a totes les respostes siguin de catedràtics, de pallasses o d’advocats: o bé retrocedir fins abans del “café para todos” o la independència!
·         Cal tornar la situació a l’esquema bàsic constitucional, que preveu una diferenciació clara entre nacionalitats i regions
·         En sortiran només les “nacions històriques”, Catalunya, el País Basc i potser Galícia.
·         “La refundació, que ha de deixar clar que Catalunya no serà Castella-la Manxa ni la Rioja, interessa”. “Som un dels principals sostenidors del sistema i si es fa bé tindrem menys factura fiscal”
·         Les nacions sense estat acaben morint. L'única sortida és la independència. Que retallin per la línia de punts d’una vegada
Joan Hortalà. President de la Borsa de Barcelona:
“Qualsevol intent de reforma que s’intenti emprendre a partir d’ara, hauria de fer tornar la situació a l’esquema bàsic constitucional, que preveu una diferenciació clara entre nacionalitats i regions”.
Josep Maria Àlvarez. Secretari general UGT de Catalunya
Considera que la culpa d’aquests problemes de viabilitat és una “duplicitat excessiva” de competències entre el govern español i les comunitats: “Una part de l’Estat desconfia de l’altra part”,
Anna Sallés. Catedràtica d’història
El resultat dependrà de la capacitat de reacció de les forces polítiques catalanes: “Cal una contraofensiva
comuna, perquè ens hi juguem moltes coses”.
Joan Blanch. Advocat i ex Batlle de Badalona pel PSC
“Jo abans creia en la visió del PSC, ara crec que l’única sortida és la independència”, sentencia sense concessions.
Xavier Rubert de Ventós. Ex catedràtic de la UPC
Els plantejaments radials continuen manant i “reforçant el centralisme en detriment de Catalunya” i amb grans déficits com ara el del corredor mediterrani.
Agustí Bassols. President de Sobirania i Justícia
Les nacions sense estat acaben morint”, assegura amb contundència mentre desgrana un argumentari basat en la inviable reconciliació dels interessos espanyols i el que avui necessita Catalunya.
Jordi Carbonell. Expresident d’ERC
“Espanya és precisament això”. “Ells faran el que els donarà la gana perquè tenen el poder de l’Estat”, insisteix. Segons Carbonell, l’estratègia conjunta del PSOE i del PP confirma la tesi que el que més s’assembla a un espanyol d’esquerres “és un espanyol de dretes”.
Josep M. Solé Sabaté. Historiador i columnista
“Només Resistiran les nacions històriques” “L’Estat autonòmic concebut durant la Transició no dóna més de si”, d’aquest procés en sortiran només les “nacions històriques”, Catalunya, el País Basc i potser Galícia.
Francesc Sanuy. Conseller del primer govern de Pujol
“Estem davant una agressió en tota regla del PSOE i el PP contra l’única província que no governen.
Miquel Esquirol. Fundador de CDC
“Ho veig molt malament”, De totes maneres, considera que el PSOE i el PP ho tindran difícil per traslladar-ho a la pràctica. No només per la reacció que és produirà a Catalunya, sinó perquè intenten tocar l’arquitectura constitucional. “Primer hauran de reformar la Constitució i dubto que ho facin. Estan davant les seves eleccions autonòmiques”, recorda.
Gorka Knörr. Dirigent abertzale
El PP es vol “carregar directament” el model autonòmic, mentre que el PSOE prepara una segona versió de la Loapa. “Els uns i els altres volen monopolitzar el poder des de Madrid”,
Ramon Folch. Doctor en biologia, socioecòleg
Les forces centralistes van imposar “un model artificial d’autonomia igual per a tothom” per fer front a realitats d’identitat cultural, social i històrica com la de Catalunya.
Pepa Plana. Pallassa
“Si no ens volen, que retallin per la línia de punts d’una vegada!”
Manuel Milian Mestre. Periodista i consultor d’empreses
“L’Estat de les 17 autonomies és una exageració” i explica que llevat dels fets diferencials de llengua, cultura o insularitat la resta no tenen sentit i la majoria, ni tan sols capacitat fiscal per ser autònomes”. Per Milian, “la va espifiar Martín Villa amb el cafè per a tothom perquè no s’enfadessin els militars i ara pretenen el café per a ningú, que és injustificable, perquè Catalunya, el País Basc, Navarra, Galícia i potser les comunitats insulars no les poden tocar; la resta són discutibles”.
Ferran Requejo. Catedràtic de ciència política
Veu evident que el PSOE i el PP volen tancar el model autonòmic. “Els socialistes parteixen de la cultura jacobina i els populars, del centralisme conservador espanyol”, resumeix. Al seu entendre, l’ofensiva només es pot aturar “des d’una posició de força política”. Correspondria al govern català i, en segon terme, al Parlament. “
Guillem López Casasnovas. Catedràtic de la UPF
“L’Estat s’ha equivocat”. A parer seu, “la generalització ha estat la gran  coartada centralista per deflactar les aspiracions sobiranistes”. Això ha generat, diu, “l’autoengany d’un estat escleròtic i difícil de governar”. Per López Casasnovas, “la refundació, que ha de deixar clar que Catalunya no serà Castella-la Manxa ni la Rioja, interessa”. “Som –recorda– un dels principals sostenidors del sistema i si es fa bé tindrem menys factura fiscal”.


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada