dijous, 13 de juny del 2013

13/06/13. El frau fiscal, altrament dit evasió d’impostos a Catalunya

Benvolguts,

L’evasió fiscal o frau fiscal i les retallades

En els darrers dos anys hem dedicat uns quants apunts a esbrinar els misteris dels dèficits fiscals, de l’espoliació fiscal, dels pressupostos amb retallades deguts als dèficits fiscals, etc. Però no havíem parat mai atenció en detall en la qualitat dels impostos que paguem els catalans. La recaptació d’impostos seria més gran si no hi hagués frau o evasió fiscal. I hi hauria per tant més diners pels pressupostos de la Generalitat, i menys retallades...

Qui es preocupa d’esbrinar l’evasió fiscal, que l’estat espanyol amaga

Com més gran és l’evasió menys diners hi ha per a la comunitat.

I l’evasió la fan les grans fortunes o els petits defraudadors de l’IVA? O uns i altres? Parlem-ne!

Pretenem avaluar el frau fiscal, altrament dit evasió d’impostos a Catalunya. Per això hem buscat diverses fonts.

Hi ha un periodista blocaire, Roger Palà, que fa una apunts molt interessants, al directe.cat. En Roger Palà col·labora íntimament amb el Grup de Periodistes Ramon Barnils, que publica l’apassionant projecte Anuari Media.cat. Com l'any passat, els coordinadors de l'Anuari són precisament Roger Palà (Barcelona, 1978) i Sergi Picazo (Barcelona, 1980). Roger Palà (@rogerpala) és periodista. Actualment és cap de redacció de la revista Enderrock, actualitza el blog Al darrera la nevera i també col•labora a Nació Digital. És membre de la Junta del Grup Barnils i del Consell de Redacció de Mèdia.cat. En Roger ja va coordinar l'Anuari del 2011 i 2012, i enguany repeteix l'experiència. Ho farà en companyia del periodista Sergi Picazo (@sergipicazo). En Sergi treballa a la secció de política d'El Punt Avui. També té un blog, El perseguidor, i col•labora en publicacions com la Directa. És membre del col•lectiu Contrast. De la promoció, difusió i comunicació de l'Anuari se n'encarrega la Laia Soldevila (@Laia_Soldevila), que és periodista, guionista i secretària tècnica del Grup Barnils. La publicació de l’Anuari funciona amb micromecenatge:


En aquest Bloc Reflexions ja hem publicat informació del Grup de Periodistes Ramon Barnils, i del seu Anuari, per exemple:


Polèmica Roger Palà-Sala i Martin
 
L’articulista Roger Palà ja fa mesos va tenir una polèmica amb en Xavier Sala i Martin, a partir de dades no prou clares sobre el frau fiscal, altrament dit evasió d’impostos. Roger Palà sosté que són les grans empreses les que defrauden més descaradament i en Sala i Martin defensa que és la suma de tots els petits defraudadors que fan pujar més el frau.

I resulta que no hi ha dades objectives (el poder no vol que hi siguin), sobre el frau fiscal, altrament dit evasió d’impostos.

Precisament sobre aquest tema hem analitzat dos articles de Roger Palà, que ens porten, si volem, a altres articles d’en Sala i Martin:


i l’altre


En aquests articles hi ha sortit una frase relacionada amb el frau o evasió fiscal que m’ha colpit (és la primera vegada que veig xifres d’evasió d’impostos, frau fiscal, diner negre, etc):

  • El 71% del frau fiscal –que a Catalunya Gestha (Sindicat de tècnics del Ministeri d’Hisenda) calcula que s'eleva als 16.000 milions d'euros– el realitzen les grans empreses i corporacions.


Aquesta frase està mal construïda o puntuada i permet dues interpretacions:

·       Vol dir que tota la defraudació produïda a Catalunya són 16.000M i que el 71% (11.360M€) és realitzat per les grans corporacions i el 29% (4.640M€) pels petits defraudadors?

·       O en una altra interpretació els 16.000M€ ja són el 71% del total de defraudació, que vol dir que la defraudació total és de 22.535M€ i la dels petits defraudadors és de 6.535M€

També tindrem en compte l’apunt d’aquest Bloc Reflexions:


en el que Rodríguez Ibarra ataca Montoro. Varem constatar el següent:

“La recaudación (impostos ingressats per l’Agència Tributària Espanyola) rondó el 35% del PIB en 2011, una situación de anormalidad que, según el ministro, advierten todos los organismos internacionales”. Y tan anormal, si la comparamos con la media europea, que se sitúa en el 44%. He fet quatre càlculs i he obtingut que la recaptació global espanyola és aproximadament de 350.000M€ i la catalana de 70.000M€. I haurien de ser de 440.000M€ i de 88.000M€ respectivament.

Nosaltres sabem per dades del CCN que la recaptació catalana és actualment de 63.000M€, però segons l’Eurostat hauria de ser de 88.000M€. Sembla que s’hauria de recaptar molt més, 25.000M€ més a Catalunya (més d’un 40% més a Catalunya). Jo no soc economista però sembla que falta recaptació. Es perd? És el frau fiscal?

També consultant directament el web de Gestha:


hi trobem el següent apunt, que difereix de l’usat per Rodríguez Ibarra (35% vs 31,4%):

22-05-2013. Gestha denuncia que cada español tributa casi 2.000 euros de más por la evasión fiscal. Cada español debe pagar anualmente al Fisco unos 1.910 euros de más para compensar los impuestos que otros contribuyentes dejan de tributar debido al fraude y la evasión fiscal, según estimaciones de los Técnicos del Ministerio de Hacienda (Gestha).
Según explicó Gestha en un comunicado, este sobrecoste fiscal no incluye los impuestos eludidosNota 1 por las prácticas agresivas de las multinacionales para no tributar por los beneficios de sus operaciones en España.
El fraude, junto con la elusión, representa una pérdida total de ingresos cercana al billón de euros en toda Europa, y en España la pérdida total para Hacienda ronda los 90.000 millones de euros anuales.
Además, desde la organización apuntaron que el fraude es una de las principales causas de que la presión fiscal en España haya caído en el último año en más de cinco puntos porcentuales, ampliando así su diferencial con la media europea en 7,4 puntos. De hecho, la evasión fiscal y laboral es responsable de casi la mitad (48,7%) de este diferencial, agregaron los Técnicos de Hacienda.
Por otra parte, indicaron que la presión fiscal en España se situó en el 31,4% del PIB en 2011, lo que sitúa a España en la vigesimoprimera posición en el ranking europeo, pese a las subidas impositivas aprobadas en el IRPF e IVA en 2010 y 2011.

Si a Espanya l’evasió fiscal és de 90.000M€ anuals i si Catalunya és fiscalment el 20% d’Espanya, representa que el frau a Catalunya és de 22.500M€.

D’acord amb la polèmica Palà-Sala i Martin, frau n’hi ha, i puja entre 16.000M€  i 22.500M€ per un cantó o amb els meus càlculs, ajudat pels números del CCN de 25.000M€. Totes són unes quantitats relativament semblants (del mateix ordre de magnitud),

i totalment desproporcionades!

Es troba per internet que: El 94 % de las grandes empresas del IBEX 35 tienen sociedades offshore. Pero ese mismo Informe indica que en ese 94 % (33 empresas) no se incluyen dos grandes empresas (INDRA y SACYR Vallehermoso)”


Nota1. Precisament avui 12 de juny corre una notícia pels mitjans de comunicació explicant que Messi pot ser imputat per evasió de capitals i per elusió de capitals! No sé encara si l’enginyeria financera de la que es vantava Piqué davant dels periodistes fa 8 o 10 anys per justificar que pagava pocs impostos està lligada a aquesta figura tributària. També en la tertúlia d’en Cuní d’aquest vespre, on ha sortit el tema Messi, un dels tertulians ha explicat que el Montoro quan no formava part del Gobierno i com a activitat privada es dedicava a assessorar els possibles evasors i eludidors, per tal de maximitzar els guanys (o minimitzar les pèrdues), i cometre frau fiscal...

Hem de recordar que la Sanchez Vicario, el Moyà, la Montserrat Caballé, el Fernando Alonso i segurament molts altres han estat molts anys defraudant pel mètode de dir que el seu domicili fiscal no era a l‘Estat espanyol sinó a Andorra, Suissa, etc. Vegeu-ne més explicacions a:

 

Tags:

  • En tot cas, el que resulta lamentable –i en aquest punt és probable que coincideixin tan Gestha com el propi Sala-i-Martin– és la manca d'informació oficial relativa al frau elaborada pel propi Estat espanyol.
  • La gent de la Plataforma per una Fiscalitat Justa explica que "ni l’Agència Tributària ni el Ministeri d'Hisenda no treballen ni fan pública cap estimació del frau fiscal a Espanya, impedint així la millora de la lluita i la persecució del frau fiscal a l’Estat espanyol".
  • La Plataforma també denuncien que, al seu parer, existeix una "reiterada criminalització de la pobresa". "Afirmacions habituals i gratuïtes del tipus 'la majoria de ciutadans evadeixen impostos' o bé 'tothom ha viscut per sobre de les seves possibilitats' suposen un intent de corresponsabilitzar a tota la ciutadania per igual i evitar la depuració de responsabilitats davant d’una crisi que té culpables, que són una minoria, i que en molts casos s'estan beneficiant d'aquesta situació".

 Demà continuarem...
 

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada