dimecres, 19 de juny del 2013

19/06/13. La Cadena Humana de l'Assemblea

Benvolguts,

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) presentarà els detalls, el recorregut i els objectius de la cadena humana per la independència del proper Onze de Setembre dimecres 19 de juny. 

Ho farà al Museu d'Història de Catalunya a les 17 hores. Intervindran a la presentació la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, els membres del Secretariat Nacional Ferran Civit i Ignasi Termes; i Jordi Bosch, secretari d'Òmnium Cultural, entitat que col·labora amb la mobilització. 

També hi seran els estonians Ülo Laanoja i Henn Karits, dos dels organitzadors de la cadena humana que van dur a terme als països bàltics el 1989 i que els va portar a aconseguir la independència de la Unió Soviètica. Ambdós explicaran l'experiència i la força política de la cadena bàltica.

Primer mirem quins indicadors socioeconòmics tenen les tres repúbliques bàltiques, i per fer-nos-en càrrec comparem-los amb els dels Països Catalans::

 
SUPERFÍCIE
POBLACIÓ
PIB (M€)
PIB/CÀPITA (€)
ESTÒNIA
45.000
1.287.000
15.998
13.465
LETÒNIA
64.589
2.017.000
20.444
9.192
LITUÀNIA
65.303
3.218.064
39.375
15.279
 
174.892
6.522.064
75.817
11.625
 
SUPERFÍCIE
POBLACIÓ
PIB (M€)
PIB/CÀPITA (€)
CATALUNYA
32.114
7.539.618
206.812
27.430
P. VALENCIÀ
23.255
5.117.190
105.327
20.583
I. BALEARS
4.992
1.113.114
27.463
24.672
 
60.361
13.769.922
339.602
24.663
 
·       La superfície total dels 3 països bàltics és el triple de la dels Països Catalans

·       La població total és la meitat

·       El PIB és una cinquena part

·       El PIB/càpita és menys de la meitat

He pensat de mostrar les dades socioeconòmiques comparades per si algun dia els Països Catalans, segurament amb mètodes diferents es van independitzant un darrera l’altre del cadàver polític i territorial que és Espanya i que estem suportant des de fa centenars d’anys. I a continuació refem, amb llibertat, la Confederació que havíem tingut durant centenars d’anys i que tants progressos ens havia aportat.

He trobat dos diaris, l’Avui i Vilaweb, que parlen de la Cadena Bàltica, cada un entrevistant un dels dos estonians.

Comentarem les dues aportacions.


ÜLO LAANOJA ESTONIÀ COORGANITZADOR DE LA CADENA HUMANA DEL 1989 ALS PAÏSOS BÀLTICS QUE INSPIRA LA QUE ES FARÀ A CATALUNYA PER LA DIADA

19/06/13 Barcelona - Òscar Palau

Activista i polític.

Ülo Laanoja (Tallinn 1953), destacat membre del Front Popular que va lluitar per la independència d'Estònia, hi seria diputat en el primer Parlament sobirà. A més, seria vicepresident del Partit Socialdemòcrata i membre de l'assemblea parlamentària del Consell Europeu. Convidat per l'Assemblea Nacional Catalana, ara és a Barcelona per a la presentació, avui, de la cadena de la Diada.



·       “Sense independència no hauríem fet el gran salt”

·       “Ningú enyora l'URSS, tret de certa massa de població russa. Només Putin proposaria tornar a l'anterior situació”

·       “La cadena va ser important per la visibilitat que ens va donar a tot el món”

·       “Hi ha la impressió que Europa va donar molt suport als països bàltics, però hi va estar en contra fins a l'últim moment i més”

 Tags:

·       Les autoritats locals i la policia ens van ajudar, era una cosa de tot el poble i no hi va haver problema.

·       I Moscou és molt lluny... [a 600km de de les fronteres dels tres països bàltics i a 800km des de les capitals]

·       A partir d'allí, cada cop més gent del règim comunista es va anar passant al moviment nacionalista.

·       Va estar organitzat en poc més d'un mes. Al juliol es van reunir els caps dels tres països, que després en serien primers ministres: Edgar Savisaar, d'Estònia, Ivars Godmanis, de Letònia, i Vytautas Landsbergis, de Lituània. Va ser fàcil perquè teníem gent a tots els pobles, i tothom hi volia participar.

·       Amb la cadena, d'entrada, preteníem que Occident parés atenció i conegués l'existència d'aquest pacte del 1939...

·       La cadena va ser important per la visibilitat que ens va donar a tot el món, i també a Moscou, que ens volia separar i va veure que anàvem tots tres països junts

·       La declaració (DUI) seria fruit d'altres coses més que del moviment cultural, però aquest tenia una base molt forta i sí que va empènyer els comunistes a fer-se nacionalistes.

·       El president només va anar a Moscou a defensar-ho després de rebre 700.000 cartes del poble perquè ho fes.

·       Hi ha la impressió que Europa va donar molt suport als països bàltics, i no és així. De fet, hi va estar en contra fins a l'últim moment i més, perquè tenia por que destrosséssim els pactes de cohabitació. No va ser fins després de la proclamació d'independència, i del reconeixement de Ieltsin, que a fora ens van acceptar, començant per Islàndia.

·       A la resta li costa entendre (la causa catalana) que a Espanya hi ha Catalunya o el País Basc perquè no coneixen la història, igual que abans allà només s'explicava a partir del comunisme, i res d'abans.

·       El problema més gran, que aquí no tindreu, va ser que abans a l'URSS només estava permès el que estava escrit, i la resta estava prohibit. Ho vam haver de capgirar d'un dia per l'altre, i al principi hi va haver un caos que va dur a males decisions que encara patim avui. A més, va ser complicada la creació d'estructures d'estat, sobretot pel que fa a les fronteres i la defensa.

·       Estònia ha fet un gran salt i és avui un país modern que s'agafa com a model... i no hagués estat possible dintre de l'URSS. No ho hauríem fet sense la independència, de cap manera. Des de fora sembla més maco que a dins, però ningú enyora l'URSS, tret d'una massa de població russa, si bé ja no hi ha partits russòfils al Parlament. Crec que només Putin proposaria tornar a l'anterior situació...

 Hi ha un comentari interessant: Quina enveja que em donen. Ells no tenien a Convergència i Unió!

I a Vilaweb:


Hernn Karits: 'La cadena humana al Bàltic va ser el cim en el procés d'independència'

Un dels organitzadors de la cadena humana a Estònia, Letònia i Lituània anima els catalans a fer de la cadena de l'11 de setembre un gran gest cap a la independència

Hernn Karits va viure de molt a prop de cadena humana dels països bàltics, que es va conèixer com la Via Bàltica. Aquell agost del 1989, dos milions de ciutadans d'Estònia, Letònia i Lituània (una tercera part de la població) van cobrir, enllaçats de les mans, els 560 quilòmetres que separen Tallin de Vilnius. Va ser una gran demostració de força independentista que l'ANC vol repetir amb la cadena prevista per a l'11 de setembre. Karits, que després fou un dels encarregats de delimitar les fronteres de la nova república amb Rússia i Letònia, va viure la cadena humana com a organitzador, coordinant els diversos grups que la formaven. Ara és a Barcelona per a promocionar la Via Catalana de l'11 de setembre.

Uns tasts de l’entrevista:

La independència d'Estònia va ser un procés molt ràpid, Però a mi em sembla, vist des d'avui, com un somni molt llarg, no curt i ràpid. Segurament, des de la perspectiva de la història, que és tan llarga, tot el que va passar aleshores pot semblar ràpid, però en realitat, estant dins de tot aquest moment i vivint-ho en directe, a nosaltres ens semblava que per arribar a la fita de la independència el camí era interminable.

En aquell moment no podíem continuar fent el camí sols. Calia fer conèixer al món el llarg camí dels països bàltics: què desitjàvem a Estònia, Letònia i Lituània, quina era la situació i per què ens hi trobàvem. La cadena bàltica va ser un cim de la muntanya en tot aquest procés, el qual havia de demostrar al món que existien uns estats i unes nacions com aquestes que estaven a punt de naufragar. Per tot això, el principal objectiu va ser fer conèixer la nostra realitat, i això realment ho vam aconseguir. La cadena bàltica va arribar a tot arreu a través de la televisió.

Occident no ens va ajudar i va pressionar molt perquè no trenquéssim la Unió Soviètica però els estonians son una mica tossuts i consistents; en un país nòrdic no es pot viure d'una altra manera. Ja sabíem i copsàvem que per part dels països occidentals, malgrat tot, no tindríem un gran suport. I això passava perquè a Rússia hi havia un procés de democratització, que hauria pogut durar desenes d'anys i encara ara no hi ha arribat del tot. Però nosaltres no teníem temps d'esperar. I és per això que de manera tossuda i consistent vam insistir en la independència conjuntament els tres països bàltics. No vam fer cas dels arguments que ens demanaven ajudar a la democratització de la Unió Soviètica i no trencar la relació amb ells. Era el moment de la nostra independència i no podíem acceptar condicionants de ningú.

—La Via Bàltica, ara, és fins i tot en les llistes de la UNESCO, i crec que realment va ser un fet que va impressionar les nacions del món. Per una altra banda, em sembla que realment els esforços dels catalans es coneixen poc. En aquest sentit la vostra cadena us pot aportar més autoconfiança per als vostres desitjos. I crec que el món us pot conèixer millor però no necessàriament perquè això sigui cap repetició; jo no ho veuria com una repetició de la nostra cadena. Més aviat és la vostra oportunitat històrica...

Els catalans sou una nació coneguda a Europa i els estonians coneixen prou bé desitjos i situacions anàlegs als vostres, ja que també Estònia va voler començar el camí amb la independència econòmica, és a dir, anant primer pel camí que podríem anomenar suau. La meva opinió és que amb Estònia no hi haurà cap problema per al vostre reconeixement, perquè nosaltres vam ser ràpidament reconeguts per tothom i ara la nostra missió és donar suport als altres, a Catalunya també.

Les emocions van ser fortíssimes en aquell moment i em sembla que no pensàvem mai en el risc que podríem tenir. No ens importava el risc ni els senyals de perill, tot i que hi havia confrontaments molt violents a Vilnius o a Riga. Era clar que no es podia preveure res. La Unió Soviètica ja no existeix i jo no m'imagino que ara jo continués vivint en una Unió Soviètica, que en aquell temps dèiem que era la presó de les nacions. No m'imagino perdre les llibertats que tinc ara, com la de poder venir a una ciutat com Barcelona... És impensable per a mi.
 
Cal llegir un parell de cops les entrevistes ja que s’hi van trobant conceptes interessants a mida que ho fas: el context europeu i la relació amb la potència imperialista que en el cas dels Paisos Bàltics era la URSS i en el nostre cas és Espanya, la necessitat de fer conèixer els respectius països al mon, explicant la història, fins ara amagada expressament, que justifica els sentiments dels països ocupats just abans del seu deslliurament, l’ajut del primer país que els va reconèixer, Islàndia en el seu cas i potser Estònia en el nostre, la facilitat que tindrem nosaltres ja que altres països d’Europa amb els mateixos problemes se n’han sabut sortir i donen exemple, la satisfacció pel reconeixement internacional i per haver-se deslliurat de la potència opressora, expressions com: No m'imagino perdre les llibertats que tinc ara!

Ja sabem que cap país que s’ha independitzat desitja tirar endarrere cap a l’esclavatge...

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada