diumenge, 12 d’octubre del 2014

09/10/14. Àlex Font Manté. Finançament. Mas-Colell: “L’Estat tindrà més diners, nosaltres no”. Les miserables finances de la Generalitat estan a punt de passar una prova de foc. Instruments com el fons de liquidat autonòmic (FLA) són “una mica presa de pèl”

Benvolguts,

Aquest matí he estat escoltant el vídeo d’una hora i 10 minuts amb el títol El futur econòmic de Catalunya, que recomano fortament!


És una entrevista-debat portada per l’Antoni Bassas i que té com a protagonistes el conseller Andreu Mas-Colell i l’ex-ministre socialista Joan Majó.

El periodista Àlex Font Manté en fa el relat.

Hi ha un darrer paràgraf que em sembla mal plantejat:

Mas-Colell encara va anar més enllà i va dir que el que està intentant el govern central és “tirar enrere el consens de la Transició i tornar a l’« España una »”. “A la dreta espanyola el franquisme li semblava malament perquè no hi havia democràcia, però l’« España una » ja li semblava bé. Ells s’han radicalitzat i nosaltres també”.

No estic d’acord que el franquisme li semblés malament a la dreta espanyola! Tot al contrari! Per això varen fer la guerra! La dreta espanyola, com s’havia demostrat sempre, estava completament encantada amb el franquisme. Com va estar encantada amb la seva continuació, el règim borbònico-franquista-bananer. I com està encantada amb la a dictadura borbònico-franquista-bananera actual, resultat de la involució de l’anterior...

Finançament

Mas-Colell: “L’Estat tindrà més diners, nosaltres no”

El conseller d'Economia participa en un debat del cicle 'I ara què?', dirigit i presentat per Antoni Bassas

Àlex Font Manté Barcelona | Actualitzada el 09/10/2014 00:03


Les miserables finances de la Generalitat estan a punt de passar una prova de foc. Fa més de dos anys que Catalunya està rescatada, però això no vol dir que la sostenibilitat econòmica de la Generalitat estigui garantida. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, fa temps que diu que els últims mesos de l’any seran molt durs i ahir va avisar que els problemes ja han començat. “Ja notem els problemes de liquiditat”, va explicar durant un col·loqui de la sèrie I ara què, que organitza l’ARA.

“Pràcticament cada dia estem demanant més liquiditat al nostre banc, que és el Tresor [espanyol], però ens dóna diners en quantitats inferiors a les necessàries”, va indicar el conseller. Tot apunta, doncs, que l’hivern serà difícil per a qui hagi de cobrar de la Generalitat, amb els farmacèutics al capdavant. Amb tot, Mas-Colell creu que “Montoro pagarà” perquè “Catalunya és sistèmica”. “Si algú juga una mica a crear una crisi financera a Catalunya, això es llegirà a fora com una crisi financera d’Espanya”, va sentenciar.

En tot cas, Mas-Colell va remarcar: “Podem demanar diners amb el cap molt alt perquè mai demanem diners que no paguem”.

“No hem rebut ni un euro -va afegir el conseller-, ni com a transferència pressupostària ni com a FLA, que no fossin diners a què no haguéssim contribuït: tenim tot el dret que se’ns tracti com correspon”.

La culpa de la Generalitat

Al col·loqui també hi va participar Joan Majó, exministre d’Indústria, que va matisar que hi ha “un enfrontament” entre el govern espanyol i el català. “Tots dos hi tenim part de culpa: has de saber que hi ha coses que poden passar quan hi ha enfrontament”. Mas-Colell es va rebel·lar contra aquesta afirmació i va dir que “la culpa és 100% de Madrid”. “No hi ha dubte -va dir el conseller- que la distribució de recursos entre l’administració central i les autonomies està esbiaixada a favor de l’administració central”.

Majó va afirmar que la Generalitat va equivocar-se demanant el pacte fiscal el 2012 perquè “potser era el pitjor moment per fer-ho”. El conseller va rebatre que el sistema actual perjudica les autonomies tant en moments de bonança com de crisi. A més, va posar com a exemple els pressupostos del 2015, quan en teoria l’economia espanyola i la recaptació d’impostos estaran creixent: “En termes absoluts el 2015 l’Estat tindrà més diners i les comunitats autònomes no: això és completament esbiaixat”.

L’exministre d’Indústria hi va insistir al cap d’una estona: “El Govern hauria d’haver previst que això passaria, quan es comença el camí s’han de preveure les conseqüències”. Mas-Colell, però, va avisar que la penosa situació financera no és patrimoni exclusiu de Catalunya, sinó que també la pateixen diverses comunitats autònomes, com el País Valencià, amb un elevat dèficit fiscal tot i que paradoxalment està governada pel PP. “Els pressupostos de l’Estat per al 2015 no són un càstig a Catalunya, són un càstig a totes les comunitats”, va dir. “Hi ha un esforç deliberat d’asfixiar-les, i això es pot ajustar als desitjos dels habitants de moltes comunitats, però no als dels ciutadans de Catalunya”.

Majó li va donar la raó i va afegir que instruments com el fons de liquidat autonòmic (FLA) són “una mica presa de pèl” perquè “pagues impostos i després et deixen els diners com a crèdit”.

Mas-Colell encara va anar més enllà i va dir que el que està intentant el govern central és “tirar enrere el consens de la Transició i tornar a l’« España una »”. “A la dreta espanyola el franquisme li semblava malament perquè no hi havia democràcia, però l’« España una » ja li semblava bé. Ells s’han radicalitzat i nosaltres també”. “Digui’m, què podríem fer?”, li va demanar a Majó. “Ni jaient a terra i deixant-nos trepitjar no estaríem pitjor. [Estem] sense poder pagar i humiliació extrema. Digui’m: què podríem haver fet?”

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada