divendres, 17 d’octubre del 2014

17/10/14. Editorial. Un esforç complex i necessari. Ara que arriben moments decisius, tot i els desacords dels últims dies, no es pot trencar la confiança que el poble espera.

Benvolguts

Creixen el nombre d’articles i d’opinions adreçades a crear un consens entre els partits que fins fa una setmana estaven units per un pacte. Avui hem parlat de l’article de Quim Torra a El Singular i ara publiquem l’Editorial d’avui a El PuntAvui que va pel mateix camí. Els articulistes accepten la situació, no amaguen els complexos problemes existents però tanmateix es mostren esperançats...
 

Editorial. Un esforç complex i necessari

17/10/14 02:00 -

Les negociacions multilaterals per aconseguir reprendre la unitat entre el màxim de partits possibles al voltant del 9-N i ampliar-la en una candidatura de país per a unes hipotètiques eleccions plebiscitàries estan en un punt on la complexitat d'acostar posicions allunyades, i fins i tot enfrontades, i sensibilitats diferents, és un exercici de responsabilitat política de dificultat extrema.

1.       D'entrada perquè una part dels actors que hi ha en joc acaben de trencar un consens i no estan en la millor de les situacions possibles per refer o intentar reconduir la situació.

2.       A les consideracions polítiques s'hi afegeix l'entrada directa de les entitats civils en la negociació política, dues entitats amb objectius indiscutiblement comuns però amb estratègies i maneres de funcionar que no són exactament paral·leles.

3.       Hi ha, per acabar, un últim condicionant, que és l'acte de diumenge convocat per l'ANC i Òmnium en el qual hi ha dipositades altes expectatives de cares al llançament d'alguna proposta unitària i alhora d'acceleració de procés.

Una cursa contra el rellotge que injecta complexitat en aquest esforç destinat a mantenir per començar els consensos mínims sobre el full de ruta del bloc sobiranista. En aquest escenari, tanmateix, hi ha d'haver una prioritat per damunt de totes les altres, i aquesta urgència és la cohesió de cares a la consulta del 9-N. És la primera cita important en el camí, i és una cita a la qual no es pot arribar a empentes i rodolons ni a cops de colze. Tothom és conscient que fins ara totes les passes cap a la independència de Catalunya s'han fet bé.

Ara que arriben moments decisius, tot i els desacords dels últims dies, no es pot trencar la confiança que el poble espera.
 

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada