dijous, 2 de juny del 2016

02/06/2016. Història. Emili Bella. Armènia, any cent u. El reconeixement del genocidi armeni era una assignatura pendent d'Alemanya, a qui posem d'exemple en matèria de memòria històrica. Normal: aquí encara votem el feixisme. Proposem que el Govern català des d’ara mateix i la futura República Catalana un cop constituïda faci conèixer al mon que Catalunya i la cultura catalana han sofert un genocidi semblant a l’armeni...

Benvolguts,

Aquests dies s’estan complint el centenari amb un any de retard del genocidi d’Armènia (dels armenis) perpetrat per l’Exèrcit turc el 1915. He afegit uns enllaços per qui vulgui saber-ne més. Però el més important és que precisament avui Alemanya ha reconegut la massacre armènia feta per Turquia ara fa cent anys quan Turquia pertanyia a la Triple Aliança junt amb Alemanya i estava en guerra amb la resta del mon occidental.

De la Viqui:
Durant la Primera Guerra Mundial, l'Imperi otomà forma l'anomenada Triple Aliança amb els imperis alemany i austrohogarès.[5] Després de la derrota dels imperis centrals, greument soscavats pel despertar àrab provocat pels britànics amb les gestes de Lawrence d'Aràbia, l'Imperi otomà es desplomà en l'anarquia. Pel Tractat de Sèvres del 1920, imposat per les potències aliades, restà reduït a la zona europea d'Istanbul i l'asiàtica de l'Anatòlia. El descontentament creixent provocà una revolta militar i l'ascensió al poder del primer president de TurquiaKemal Atatürk, el qual simplement abolí el soldanat i renuncià a la idea imperial, de manera que la història de l'Imperi otomà arribà a la fi el 1924.[6]

En l’enllaç sobre l’Imperi otomà s’explica que aquest imperi que finí el 1923 s’havia constituït a finals del segle XIII. Hi ha una infografia interessant en l’enllaç on es veu l’expansió de l’imperi, que va tenir un apogeu entre el 1453 amb la conquesta de Constantinoble i per tant amb la fi de l’Imperi Romà d’Orient passant per la conquesta de molta part de l’Europa oriental mediterrània, i tota la vora est i sud de la Mediterrània incloent Palestina, Egipte, Líbia fins al Magrib amb Tunis, Algèria i el Marroc.

Segons la Viqui:
La derrota en el Setge de Belgrad el 1456 i en el Setge de Viena el 1529 va aturar l'avanç de l'Imperi otomà cap a l'Europa catòlica durant uns anys, fins que Selim II ataca diversos ports de la República de Venècia i, per aturar les accions, es va formar la Lliga Santa (1571), contra la qual l'imperi fou derrotat a les costes del Peloponès el 1571, en la Batalla de Lepant. No obstant això, l'Imperi otomà sofrí un altre seriós revés quan va comprometre tots els seus recursos en un nou assalt a Viena, que fracassà el1683, gràcies a l'heroica resistència dels polonesos.


Al començament del segle XX l’actual Turquia tenia una barreja d’ètnies entre les quals destacava l’Armènia que devia tenir un milió i mig d’habitants.

I els turcs els varen massacrar!

 
Mapa de Turquia amb els escenaris de la massacre armènia

Ara és el moment on podem parlar del genocidi català que s’ha anat desenvolupant sistemàticament (sin que se note el cuidado) des de la Guerra de Successió espanyola que va durar del 1705 al 1715, que es va acabar el 1707-1714-1715 amb l’anorreament sistemàtic dels territoris de parla catalana durant la resta dels segles XVIII i XIX i de la tercera part del segle XX, però que va tenir una flamarada impressionant des de l’Alzamiento de l’exèrcit espanyol el 1936. Les dretes espanyoles i el feixisme internacional varen guanyar la guerra a les esquerres espanyoles a finals de l’any 1938 i a Catalunya a començaments d’abril del 1939.

És a partir d’aquest moment que el franquisme que havia fet mig milió de morts i mig milió d’exiliats va començar a exercir de botxí genocida contra els catalans que no havien fugit i contra la cultura catalana, vell desig d’uns bàrbars que com a bons imperialistes no admetien que Catalunya, els habitants dels territoris de parla catalana i la cultura catalana sobrevisqués al pas dels huns contemporanis, i que en aquests gairebé 80 anys no han deixat pedra sobre pedra de la cultura catalana.

Institucions no governamentals com la Plataforma per la Llengua malden des de fa anys per fer reconèixer el català i la cultura catalana a Espanya i per expandir el català fora de les estrictes fronteres de la península i van explicant pel mon el genocidi que el franquisme franquista i el franquisme borbònic ha estat realitzant des del 1938. Es pot trobar en aquest enllaç el treball d’aquesta Plataforma.

Des d’aquí proposem que el Govern català des d’ara mateix i la futura República Catalana un cop constituïda faci conèixer al mon que Catalunya i la cultura catalana han sofert un genocidi semblant a l’armeni i han estat massacrats com els armenis, i que es constitueixin en part afectada i llencin al mon la nostra voluntat de ser catalans i els possibles judicis internacionals contra els crims de les dictadures espanyoles, franquistes i borbòniques!

Vegem ara l’article de l’Emili Bella:


2 juny 2016 2.00 h

Armènia, any cent u

Emili Bella

El reconeixement del genocidi armeni era una assignatura pendent d'Alemanya, a qui posem d'exemple en matèria de memòria històrica. Normal: aquí encara votem el feixisme

Alemanya no ha tingut fins avui, cent un anys després, la sensibilitat de reconèixer el genocidi armeni, durant l'imperi otomà. Per fi, el Bundestag aprovarà avui una resolució que reconeix les matances de 1915 amb un text que, a més, admet la responsabilitat compartida d'Alemanya en aquells fets, en tant que aliada dels otomans durant la Primera Guerra Mundial. Ankara ha intentat avortar-ho, sense èxit. El mateix president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha amenaçat amb tota mena de conseqüències apocalíptiques en les relacions diplomàtiques, econòmiques i militars amb Alemanya. Però, malgrat el que pugui semblar, els escarafalls d'Erdogan arriben en un moment d'una certa debilitat turca a l'hora de negociar amb Europa qüestions simbòliques, ja que el líder islamista ha rebutjat l'acord sobre els refugiats.

El reconeixement del genocidi hauria estat l'any passat una vertadera patata calenta per a Angela Merkel, que va intentar passar de puntetes pel centenari i va obstaculitzar el gest que avui s'acabarà produint, però des que va rodar el cap del primer ministre Ahmet Davutoglu, artífex de l'acord entre Turquia i la Unió Europea sobre refugiats –defenestrat al maig per Erdogan–, la relació amb Brussel·les s'ha deteriorat. Així, en el context d'escalada de tensió, la cancellera té marge per entomar aquesta nova crisi per la qüestió armènia. El gest del Bundestag apareix com un episodi més en l'escalada de tensió amb Ankara, al qual cal afegir la indignació turca de fa uns mesos per la mofa televisiva d'un humorista alemany demandat per Erdogan i les declaracions del president alemany l'any passat en què ja parlava de “genocidi” armeni.

Amb tot, el reconeixement d'avui era tota una assignatura pendent d'Alemanya, a qui sovint es posa d'exemple en matèria de memòria històrica, especialment en aquestes latituds nostres, en què ens dediquem a posar a votació el feixisme.
Emili Bella

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada