diumenge, 23 de desembre del 2018

03/10/2017. David González / Estefania Molina. El rei Felip VI situa el Govern "al marge del dret i la democràcia".El Rei s'ha mostrat contundent acusant l'Executiu català de realitzar un "'intent d'apropiació de les institucions de Catalunya", com a conseqüència d'un seguit de decisions que "han vulnerat de manera sistemàtica les normes, demostrant una deslleialtat inadmissible amb els poders de l'Estat". 'Intent d'apropiació de les institucions de Catalunya", com a conseqüència d'un seguit de decisions que "han vulnerat de manera sistemàtica les normes, demostrant una deslleialtat inadmissible amb els poders de l'Estat". Això hauria desembocat, a parer seu, en "una societat catalana fracturada i confrontada, menystenint els llaços d'afecte i solidaritat que ens han unit i uniran" i posant en perill "l'estabilitat econòmica i social de tota Espanya" amb el seu "comportament irresponsable" i "situació d'extrema gravetat". Per tot això, el monarca s'ha alineat amb les tesis del govern de Mariano Rajoy, avançant el seu aval a les mesures que se'n puguin derivar —com s'especula que podria ser l'aplicació de l'article 155 o la inhabilitació de Carles Puigdemont—, després d'una hipotètica declaració unilateral d'independència (DUI).

Benvolguts,

Agrupem en aquest apunt tres documents:
1.       03/10/2017. David González / Estefania Molina.  El rei Felip VI situa el Govern "al marge del dret i la democràcia"
2.       03/10/2017. Document: El vídeo i el text del discurs del rei Felip VI sobre Catalunya també anomenat Declaració de guerra d’Espanya contra Catalunya.
3.       Document gràfic del nostre ninotaire de capçalera, Ferreres, amb l’explicació de com es va escriure la Consti el 1978
El primer document és la crònica de David González / Estefania Molina sobre el discurs del rei del 3 d’octubre, també anomenat Declaració de guerra d’Espanya contra Catalunya.
El segon és la transcripció del discurs del rei, comentat per l’autor del Bloc Reflexions, Joan A. Forès.
El tercer és el magnífic acudit gràfic d’en Ferreres, que transita de la Transacció, que no Transició, al 40è aniversari de la Consti.


Vegem-los:


INDEPENDÈNCIA




Barcelona / Madrid. Dimarts, 3 d'octubre de 2017


https://www.elnacional.cat/bundles/cs/Widgets/VaCentralContent/images/box.pngEl rei d'Espanya, Felip VI, ha situat el Govern de la Generalitat "al marge del dret i la democràcia" i ha avalat el Govern de Mariano Rajoy per "assegurar la vigència de l'ordre constitucional" a Catalunya. 
El cap de l'Estat ho ha dit en un discurs als espanyols arran del referèndum d'autodeterminació celebrat a Catalunya diumenge passat. El missatge del monarca no té precedents des del protagonitzat pel seu pare, Joan Carles I, en la nit del cop d'Estat del 23 de febrer del 1981.
El Rei s'ha mostrat contundent acusant l'Executiu català de realitzar un "'intent d'apropiació de les institucions de Catalunya", com a conseqüència d'un seguit de decisions que "han vulnerat de manera sistemàtica les normes, demostrant una deslleialtat inadmissible amb els poders de l'Estat", ha dit.
Això hauria desembocat, a parer seu, en "una societat catalana fracturada i confrontada, menystenint els llaços d'afecte i solidaritat que ens han unit i uniran" i posant en perill "l'estabilitat econòmica i social de tota Espanya" amb el seu "comportament irresponsable" i "situació d'extrema gravetat".
Per tot això, el monarca s'ha alineat amb les tesis del govern de Mariano Rajoy, avançant el seu aval a les mesures que se'n puguin derivar —com s'especula que podria ser l'aplicació de l'article 155 o la inhabilitació de Carles Puigdemont—, després d'una hipotètica declaració unilateral d'independència (DUI).
"És responsabilitat dels legítims poders de l'Estat mantenir la vigència de l'estat de dret i l'autogovern basat en la Constitució i l'Estatut d'Autonomia", ha exposat davant d'aquest intent de "trencar la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i el dret a decidir de tots ells". El monarca ha assenyalat que l'Estat democràtic "ofereix les vies perquè qualsevol persona pugui defensar les seves idees", ha afegit.
El Rei obre la porta a mesures dràstiques davant la DUI: "És responsabilitat dels legítims poders de l'Estat mantenir la vigència de la Constitució i l'Estatut"
Ara bé, no hi ha hagut cap al·lusió als més de 800 ferits en les càrregues policials de diumenge, motiu de l'aturada de país d'aquest dimarts, i que la premsa internacional ha condemnat, així com la Unió Europea. Tampoc ha fet cap apel·lació al diàleg, com a mostra que podria veure en via morta aquesta possibilitat, en aquests moments. 
En darrera instància, Felip VI ha llançat un missatge de calma als ciutadans catalans assegurant que entre ells també hi havia "molta preocupació envers les autoritats autonòmiques". Ha demanat buscar la "concòrdia i els punts comuns", afirmant que els contraris al sobiranisme tenien "tot el suport i solidaritat de la resta d'espanyols", així com la "garantia absoluta de l'estat de dret".
Així mateix, a la ciutadania de la resta de l'Estat els ha adreçat un missatge de "tranquil·litat, calma i esperança" afirmant que en el camí "desitjat" de convivència "també hi serà Catalunya". "Són moments difícils, però ho superarem", ha assegurat sobre la unitat d'Espanya. "Ens sentim orgullosos del que som", ha reblat.
La posada en escena del missatge reial, enregistrat i emès per TVE a les 21 hores, ha consistit en el monarca assegut al seu escriptori amb els papers del discurs, així com un ordinador a la seva dreta —element inèdit en un missatge de la Casa Reial d'aquest tipus—. La bandera espanyola es trobava al darrere i s'hi apreciaven clarament les quatre barres catalanes dins de l'escut de l'Estat. Tot el discurs s'ha desenvolupat davant el quadre del rei Carles III que presideix el despatx del monarca.
Felip VI ha gesticulat molt, cosa poc habitual en les seves aparicions.
David González / Estefania Molina 
Document gràfic del nostre ninotaire de capçalera, Ferreres, amb l’explicació de com es va escriure la Consti el 1978, amb els pares legítims (l’ex-ministre franquista Fraga, en Miquel Roca i Junyent i en Miguel Herrero y Rodríguez de Miñon) i els pares bords (l’Exèrcit espanyol)  i com 40 anys més tard el rei dels espanyols s’atreveix a dir que la Consti ens la varem donar entre tots. Els pares de la Consti eren molts més dels 3 esmentats que queden vius. Entre ells hi havia un altre català, en Jordi Solé Tura. Per cert que aquest apunt, publicat el 22/12/2018, recorda també com en Miquel Roca i Junyent ha escrit fa poc que li costa d’entendre que un discurs tan bèstia com el del rei el 3 d’octubre del 2017, fos de la seva pròpia inventiva i no pas escrit per en Rajoy, Cap del PP i del Gobierno a l’època.




03/10/2017. Document: El text del discurs del rei Felip VI sobre Catalunya.
INDEPENDÈNCIA

El Nacional
Foto: Laura Gómez
Barcelona. Dimarts, 3 d'octubre de 2017

El Rei ha advertit en un discurs aquest dimarts que, davant la situació "d'extrema gravetat" a Catalunya, els "legítims poders" de l'Estat han d'assegurar "l'ordre constitucional, la vigència de l'estat de dret i l'autogovern de Catalunya, basat en la Constitució i en el seu Estatut d'Autonomia".

INDEPENDÈNCIA

Document: El text del discurs del rei Felip VI sobre Catalunya


Buenas noches, Estamos viviendo momentos muy graves para nuestra vida democrática. Y en estas circunstancias, quiero dirigirme directamente a todos los españoles. Todos hemos sido testigos de los hechos que se han ido produciendo en Cataluña, con la pretensión final de la Generalitat de que sea proclamada −ilegalmente−la independencia de Cataluña. Desde hace ya tiempo, determinadas autoridades de Cataluña, de una manera reiterada, consciente y deliberada, han venido incumpliendo la Constitución y su Estatuto de Autonomía, que es la Ley que reconoce, protege y ampara sus instituciones históricas y su autogobierno. Con sus decisiones han vulnerado de manera sistemática las normas aprobadas legal y legítimamente, demostrando una deslealtad inadmisible hacia los poderes del Estado. Un Estado al que, precisamente, esas autoridades representan en Cataluña. Han quebrantado los principios democráticos de todo Estado de Derecho y han socavado la armonía y la convivencia en la propia sociedad catalana, llegando ─desgraciadamente─ a dividirla. Hoy la sociedad catalana está fracturada y enfrentada. Mensaje de Su Majestad el Rey Palacio de La Zarzuela, 3 de octubre de 2017 -2- Esas autoridades han menospreciado los afectos y los sentimientos de solidaridad que han unido y unirán al conjunto de los españoles; y con su conducta irresponsable incluso pueden poner en riesgo la estabilidad económica y social de Cataluña y de toda España. En definitiva, todo ello ha supuesto la culminación de un inaceptable intento de apropiación de las instituciones históricas de Cataluña. Esas autoridades, de una manera clara y rotunda, se han situado totalmente al margen del derecho y de la democracia. Han pretendido quebrar la unidad de España y la soberanía nacional, que es el derecho de todos los españoles a decidir democráticamente su vida en común. Por todo ello y ante esta situación de extrema gravedad, que requiere el firme compromiso de todos con los intereses generales, es responsabilidad de los legítimos poderes del Estado asegurar el orden constitucional y el normal funcionamiento de las instituciones, la vigencia del Estado de Derecho y el autogobierno de Cataluña, basado en la Constitución y en su Estatuto de Autonomía. Hoy quiero, además, transmitir varios mensajes a todos los españoles, particularmente a los catalanes. Mensaje de Su Majestad el Rey Palacio de La Zarzuela, 3 de octubre de 2017 -3- A los ciudadanos de Cataluña –a todos− quiero reiterarles que desde hace décadas vivimos en un Estado democrático que ofrece las vías constitucionales para que cualquier persona pueda defender sus ideas dentro del respeto a la ley. Porque, como todos sabemos, sin ese respeto no hay convivencia democrática posible en paz y libertad, ni en Cataluña, ni en el resto de España, ni en ningún lugar del mundo. En la España constitucional y democrática, saben bien que tienen un espacio de concordia y de encuentro con todos sus conciudadanos. Sé muy bien que en Cataluña también hay mucha preocupación y gran inquietud con la conducta de las autoridades autonómicas. A quienes así lo sienten, les digo que no están solos, ni lo estarán; que tienen todo el apoyo y la solidaridad del resto de los españoles, y la garantía absoluta de nuestro Estado de Derecho en la defensa de su libertad y de sus derechos. Y al conjunto de los españoles, que viven con desasosiego y tristeza estos acontecimientos, les transmito un mensaje de tranquilidad, de confianza y, también, de esperanza. Son momentos difíciles, pero los superaremos. Son momentos muy complejos, pero saldremos adelante. Porque creemos en nuestro país y nos sentimos orgullosos de lo que somos. Porque Mensaje de Su Majestad el Rey Palacio de La Zarzuela, 3 de octubre de 2017 -4- nuestros principios democráticos son fuertes, son sólidos. Y lo son porque están basados en el deseo de millones y millones de españoles de convivir en paz y en libertad. Así hemos ido construyendo la España de las últimas décadas. Y así debemos seguir ese camino, con serenidad y con determinación. En ese camino, en esa España mejor que todos deseamos, estará también Cataluña. Termino ya estas palabras, dirigidas a todo el pueblo español, para subrayar una vez más el firme compromiso de la Corona con la Constitución y con la democracia, mi entrega al entendimiento y la concordia entre españoles, y mi compromiso como Rey con la unidad y la permanencia de España.


 1.       03/10/2017. David González / Estefania Molina.  El rei Felip VI situa el Govern "al marge del dret i la democràcia"

2.       03/10/2017. Document: El vídeo i el text del discurs del rei Felip VI sobre Catalunya també anomenat Declaració de guerra d’Espanya contra Catalunya.
3.       Document gràfic del nostre ninotaire de capçalera, Ferreres, amb l’explicació gràfica de com es va escriure la Consti el 1978



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada