dimecres, 4 de desembre del 2019

25/10/2019. Xavier Diez. La bombolla espanyola. Avui, aquesta frase de Mal­com X sem­bla més per­ti­nent que mai: “Si no estàs pre­vin­gut davant dels mit­jans de comu­ni­cació, et faran esti­mar l’opres­sor i odiar l’opri­mit.” Perquè, no ens enga­nyem: Espa­nya, a par­tir dels fra­cas­sos acu­mu­lats de la dar­rera dècada, viu una crisi de règim sistèmica en què els drets soci­als o les lli­ber­tats fona­men­tals expe­ri­men­ten una invo­lució pro­funda. Aquesta bom­bo­lla mediàtica prova de dis­si­mu­lar una crei­xent pèrdua de rellevància inter­na­ci­o­nal, la inter­venció comu­nitària de les seves finan­ces o el crei­xent cop intern que, a dins de l’estat pro­fund, pro­pi­cia que l’extrema dreta s’esti­gui ense­nyo­rint d’ins­ti­tu­ci­ons clau com la judi­ca­tura, la poli­cia, l’alta admi­nis­tració, la comu­ni­cació, i fins i tot la lliga de fut­bol.


Benvolguts,

 Aquesta bom­bo­lla mediàtica prova de dis­si­mu­lar una crei­xent pèrdua de rellevància inter­na­ci­o­nal. Tam­poc és aliè a aquesta bom­bo­lla el fet que bona part del peri­o­disme espa­nyol pro­vin­gui de la tra­dició fran­quista de l’Aso­ci­ación Católica de Pro­pa­gan­dis­tas, és a dir, l’enti­tat que la dic­ta­dura va crear per asse­gu­rar un peri­o­disme dòcil amb el poder i impla­ca­ble amb la dis­sidència, on fer difícil la inves­ti­gació, el rigor o el pen­sa­ment crític.

I de fet, les grans capçale­res madri­le­nyes, per­ta­nyents a grans grups vin­cu­lats a l’Íbex 35, i fami­li­ar­ment a jerar­ques del règim, han man­tin­gut les seves mane­res de fer en l’actu­a­li­tat. Aquesta deriva es va agreu­jar amb la “libe­ra­lit­zació” del sec­tor audi­o­vi­sual que va per­me­tre a aques­tes cor­po­ra­ci­ons con­tro­lar les tele­vi­si­ons pri­va­des.

Vegem el naixement de l'Aso­ci­ación Católica de Pro­pa­gan­dis­tas:

25 octubre 2019 2.00 h
TRIBUNA
La bombolla espanyola

Xavier Diez - Historiador

Avui, aquesta frase de Mal­com X sem­bla més per­ti­nent que mai: “Si no estàs pre­vin­gut davant dels mit­jans de comu­ni­cació, et faran esti­mar l’opres­sor i odiar l’opri­mit.” Els mit­jans de Madrid han fabri­cat, en les dar­re­res dècades, i amb una inten­si­tat des­con­tro­lada, una bom­bo­lla mediàtica que res­pon a aquest objec­tiu: a pre­sen­tar com a víctima un estat opres­sor, i com a cul­pa­ble, una nació opri­mida. Malau­ra­da­ment, la into­xi­cació mediàtica d’aquests anys no és ori­gi­nal ni estra­nya, i res­pon a una per­versa estratègia política. Compta amb els inqui­e­tants pre­ce­dents d’uns mit­jans ser­bis, que, als vui­tanta, mani­pu­la­ven la rea­li­tat tot cer­cant adhesió de la seva població amb l’objec­tiu de recen­tra­lit­zar l’antiga fede­ració, en una deriva naci­o­na­lista que bus­cava subli­mar la crisi sistèmica gene­rada per la cai­guda del comu­nisme.

Tam­poc és aliè a aquesta bom­bo­lla el fet que bona part del peri­o­disme espa­nyol pro­vin­gui de la tra­dició fran­quista de l’Aso­ci­ación Católica de Pro­pa­gan­dis­tas, és a dir, l’enti­tat que la dic­ta­dura va crear per asse­gu­rar un peri­o­disme dòcil amb el poder i impla­ca­ble amb la dis­sidència, on fer difícil la inves­ti­gació, el rigor o el pen­sa­ment crític. I de fet, les grans capçale­res madri­le­nyes, per­ta­nyents a grans grups vin­cu­lats a l’Íbex 35, i fami­li­ar­ment a jerar­ques del règim, han man­tin­gut les seves mane­res de fer en l’actu­a­li­tat. Aquesta deriva es va agreu­jar quan la “libe­ra­lit­zació” del sec­tor audi­o­vi­sual va per­me­tre a aques­tes cor­po­ra­ci­ons con­tro­lar les tele­vi­si­ons pri­va­des, la qual cosa, en una població amb escassa tra­dició de lec­tors de dia­ris, ha faci­li­tat la cons­trucció i difusió d’un relat fal­si­fi­cat sobre el con­flicte català. A tot això, la crisi econòmica dels dar­rers anys, que ha ins­tal·lat la pre­ca­ri­e­tat en el món dels peri­o­dis­tes, fa que els grans mit­jans depen­guin del gran capi­tal –sovint vin­cu­lat a think tanks com la FAES– i n’asse­gu­rin l’obediència. Pur­gues inter­nes han estat recur­rents i expli­quen la sub­missió crei­xent dels pro­fes­si­o­nals als objec­tius polítics dels seus finançadors. I quina és aquesta estratègia? La que dibui­xava Mal­com X: la des­per­so­na­lit­zació dels cata­lans (amb kafki­a­nes acu­sa­ci­ons de supre­ma­cis­tes, ter­ro­ris­tes, col­pis­tes o vio­lents) a fi que l’opinió pública espa­nyola pugui accep­tar la degra­dació de les seves ins­ti­tu­ci­ons. En altres ter­mes, inci­tar al suïcidi de creure que la renúncia a la democràcia per­metrà sal­var una uni­tat amb data de cadu­ci­tat.

Perquè, no ens enga­nyem: Espa­nya, a par­tir dels fra­cas­sos acu­mu­lats de la dar­rera dècada, viu una crisi de règim sistèmica en què els drets soci­als o les lli­ber­tats fona­men­tals expe­ri­men­ten una invo­lució pro­funda. Que aquesta bom­bo­lla mediàtica prova de dis­si­mu­lar una crei­xent pèrdua de rellevància inter­na­ci­o­nal, la inter­venció comu­nitària de les seves finan­ces o el crei­xent cop intern que, a dins de l’estat pro­fund, pro­pi­cia que l’extrema dreta s’esti­gui ense­nyo­rint d’ins­ti­tu­ci­ons clau com la judi­ca­tura, la poli­cia, l’alta admi­nis­tració, la comu­ni­cació, i fins i tot la lliga de fut­bol.


No són clars els límits o la durada d’aquesta bom­bo­lla on bona part d’Espa­nya s’ha ins­tal·lat. Durant els vui­tanta i noranta havia fun­ci­o­nat sobre la base d’oli­go­po­lis infor­ma­tius. És així com es va poder crear un cordó sani­tari con­tra la rea­li­tat a Euskal Her­ria o les tor­tu­res, mun­tat­ges poli­ci­als i arbi­tra­ri­e­tats judi­ci­als con­tra l’inde­pen­den­tisme o el movi­ment lli­ber­tari. En una Europa on les xar­xes soci­als han revo­lu­ci­o­nat el món de la comu­ni­cació, les lògiques del poder i l’auto­ri­tat can­vien. És cert que la bom­bo­lla espa­nyola està ali­men­tada per una cata­la­nofòbia endèmica i tra­di­ci­o­nal en la seva cul­tura política. Que bona part de l’opinió pública creu el que vol creure per reforçar els seus pre­ju­di­cis. Que entre peri­o­dis­tes o opi­na­dors exis­teix la por ver­sem­blant que sor­tir del dis­curs únic pot com­por­tar repressió i ostra­cisme. Tan­ma­teix, tot té un límit, i no es pot men­tir inde­fi­ni­da­ment a tot­hom.
L’‘esta­blish­ment’ espa­nyoL ha trac­tat de pre­sen­tar l’afer català com un soufflé. Tan­ma­teix, les pos­si­bi­li­tats que punxi la bom­bo­lla infor­ma­tiva sobre Cata­lu­nya són cada vegada més grans. El pro­blema és que aquesta pressió mediàtica ha impe­dit que pros­pe­rin pro­pos­tes rao­na­bles de solució per part d’aquells que tenen més res­pon­sa­bi­li­tats. 

Perquè la bom­bo­lla mediàtica ser­veix per segres­tar la política. Perquè, mal­grat que la premsa espa­nyola, amb poques excep­ci­ons, han men­tit per damunt de les seves pos­si­bi­li­tats, quin és el polític que pot atre­vir-se a qüesti­o­nar aquesta rea­li­tat arti­fi­cial? Qui pot des­a­fiar aquesta ficció on s’ha ins­tal·lat bona part de l’opinió pública súbdita de la monar­quia?

Xavier Díez

Joan A. Forès
Reflexions



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada