diumenge, 4 de gener del 2015

04/01/15. Dietari 2014. I mentrestant... ni rastre d'ICV. unionisme-independentisme i partits tradicionals-partits renovadors. Els partits que han interpretat el nou escenari i es posicionen en aquest sentit estan aguantant o van a l'alça.

Benvolguts,
Ja coneixeu els articles dels Oriols, del Dietari 2014. N’hem publicat més mitja dotzena al 2014:
Els autors d’aquest diari de navegació som els periodistes germans Oriol i Guifré Jordan. L’Oriol, el director del projecte i també historiador, farà periodisme connectant-vos amb el nostre passat. Us donarà una versió més passional i personal. En Guifré és un periodista ara establert a Londres, que dóna l’altre punt de vista necessari: el de la distància. També es basarà en l’actualitat catalana, però amb vista d’ocell. A més, li serà inevitable parlar d’Escòcia i de la imatge que Catalunya projecta a l’exterior.
L’apunt d’avui té molta profunditat ja que ens fa veure la situació dels partits polítics catalans des d’una perspectiva diferent. I amb una taxonomia diferent...
La tesi és: Si fins ara els eixos de la política catalana eren l’eix social (esquerra-dreta) i l’eix nacional (independentisme-unionisme), ara han canviat els escenaris. Han quedat superats en els últims mesos i són l’eix dels partits emergents (l’autor en diu renovadors) respecte al partits caducs (l’autor en diu tradicionals). I ho explica dient que Prova d'això és que els partits que han interpretat el nou escenari i es posicionen en aquest sentit estan aguantant o van a l'alça. 
Ho presenta com si fos Llei de vida!
Hem afegit dos comentaris. Atenció a l’#1!

3.1.2015. 20:12 H
I mentrestant... ni rastre d'ICV
Joan Herrera pot veure com la CUP i Podemos li passen per davant

La societat bull. El debat és al carrer com mai, tant a Catalunya com a Espanya. Al Principat, els eixos Catalunya-Espanya i dreta-esquerra han quedat superats en els últims mesos i ara les discussions giren al voltant de dos punts: unionisme-independentisme i partits tradicionals-partits renovadors. Prova d'això és que els partits que han interpretat el nou escenari i es posicionen en aquest sentit estan aguantant o van a l'alça. 

Esquerra és clara defensant la plena sobirania i respecte a fa dos anys pujaCiU no ho ha estat tant fins ara -sobretot per Unió- i patirà una davalladaPP i PSOE, tacats de l'etiqueta de partits tradicionals s'estan esfondrantCiutadans se centra en l'unionisme a fons i també intenta mostrar-se com a formació refresc, així que va en ascens; la CUP és a l'extrem contrari, però també sumarà més vots perquè té un discurs independentista i renovador molt nítid; i Podemos, tot i que no optarà a primera força a unes hipotètiques eleccions catalanes per la indefinició en l'eix sobiranista -la roda de premsa d'aquest dissabte del nou líder del partit a Barcelona fent-se el suec ens és massa familiar per recorrent-, irromprà amb força pel discurs contrari a la resta de partits.

Sí, ens n'hem deixat un: Iniciativa
  • Què diu en l'eix unionisme-independentisme? Segueixen amb el discurs federalista tot i donar llibertat de vot en la segona pregunta del 9N, amb Dolors Camats votant Sí-Sí i Joan Herrera votant Sí-No. En resum: trencadissa, divisió total de la militància i fins i tot de la direcció, és a dir, feblesa en el discurs. 
  • I què hi diuen en l'altre eix? No es poden vendre com a renovadors tenint en compte que ja han tocat govern, però també s'intenten desmarcar de l'establishment. Amb tot, Joan Herrera ha proposat aquest dissabte per enèsima vegada construir una alternativa a CiU des de l'esquerra: "La pregunta que ens hem de fer és: Si CUP, Podem, ICV-EUiA, ERC, Procés Constituent –i el PSC si fes polítiques d'esquerres– sumessin, podríem plantejar alternatives de Govern?" 
En quin món viuen? Encara en el del tripartit? En el del segle passat, en què pràcticament l'única discussió era l'eix dreta-esquerra? Iniciativa vol salvar els mobles amb una estranya aliança perquè sap que s'ha vist superada per l'evolució de la societat. Ara bé, ningú li ho comprarà: al nou Parlament -si és que hi ha comicis...- només hi haurà lloc pels que segueixin el ritme frenètic del poble.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari 2014



COMENTARIS fletxa taronja
item
4 de gener de 2015, 02.11 h
Curiós. Fa pocs anys li deien a l'Herrera de presentar-se a unes eleccions amb ERC i contestava com si li hagessin ficat un ferro roent pel cul.
item
3 de gener de 2015, 21.10 h
Sóc votant d'ICV-EUiA de fa molts anys perquè simpatitzo amb IU, però si la contradicció territorial continua dins d'ICV-EUiA i Podem planteja una opció d'esquerres d'un estat federal, tindran el meu vot. Com jo, molts votants d'ICV-EUiA es plantegen fer el mateix.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada