dilluns, 19 de gener del 2015

19/01/2015. Vicensvives. Curiosa manera d'explicar la Història del món contemporani. Parla de Revolució soviètica, de feixisme italià, de nazisme alemany, però s'oblida de l'Alzamiento, de la guerra i dels 40 anys de feixisme a Espanya...

Benvolguts,
Vintage

En un apunt d’abans d’ahir vaig preguntar-me què devia passar pel cap dels immigrants que arribaven a Catalunya els anys 50 i ningú no els havia explicat res de Catalunya abans. De fet ni els havien parlat de Catalunya. Catalunya, com es van atipar de dir durant la transició borbònico-franquista, no existia!
I què els devia passar pel cap? Doncs que a Catalunya hi havia feina, molta feina. I que a final de setmana cobraves. Però, com que no coneixien la història no sabien per què al seu país no hi havia feina i a Catalunya sí!
Ja us he dit més d’un cop que la meva dona sosté la teoria de que la Cultura catalana o fins l’existència de Catalunya era el secret més ben guardat d’Espanya.
 En l’apunt vaig desenvolupar la resposta amb l’ajut de parlaments d’en Quim Arrufat de la CUP adreçats a la Sra. Camacho al Parlament i d’una carta molt ben argumentada d’en Coque Garcia de Súmate.
Avui hi he continuat donant voltes quan algú m’ha parlat que els joves i els nens catalans actuals no saben qui fou Franco, ni saben que hi va haver una guerra i per què hi va haver una guerra? i els crims que la dictadura franquista va fer.
Al mateix temps he tornat a fullejar el llibre de text Història del món contemporani,  http://www.vicensvives.com/vvweb/view/pages/p01/load.php?id=901#,  corresponent a Humanitats / Ciències socials, de l’editorial Vicens Vives, elaborat per cinc catedràtics de les universitats Complutense, IES, Universitat de València i Universitat de Barcelona, editat el 1996. Des de sempre hi havia notar a faltar quelcom. El llibre parla dels segles XIX i XX, de la primera guerra mundial, de la revolució soviètica, del naixement i desenvolupament del feixisme italià i del nazisme alemany, i salta a la segona guerra mundial, a la postguerra, a la descolonització, als Blocs, al Pla Marshall i a la Unió Europea. Però de l’Espanya del primer mig segle XX no en parla. Com si en el desenvolupament de l’Europa del segle XX  Espanya no existís i com si l’anarquisme no hagués existit aquí i com si no hi hagués hagut la II República, l’Alzamiento, la guerra del 36-39 d’Espanya contra Catalunya, l’ajut d’Itàlia, el Vaticà i el III Reich a la revolta dels franquistes, la sanguinària i sinistra dictadura franquista de 40 anys, etc.
Puc pensar que la Història d’Espanya (i la de Catalunya?) s’explica en altres llibres corresponents als mateixos estudis, però em sorprèn extraordinàriament que es pugui parlar del segle XX des de tots els angles polítics, i en canvi no s’esmenti Espanya (y su revolución nacional-sindicalista!).
Per tant sembla que sigui normal que els nens i joves del nostre país no sàpiguen qui era en Franco, què fou la Guerra 36-39  i què foren els 40 anys de dictadura...
També he cercat en el web de VicensVives si hi havia llibres d’Història d’Espanya i de Catalunya. He trobat que hi ha llibres d’Història d’Espanya, i també de diverses comunitats autònomes però no n’he trobat cap de Catalunya...
Els que conegueu com funcionen els plans d’estudi m’ho podríeu explicar?

Us ho agrairé!

Joan A. Forès

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada