dissabte, 19 de maig de 2018

15/05/2018. David González. Els tuits de Torra que amaga l'espanyolisme (i Rahola i Talegón ensenyen).El president de la Generalitat investit, Quim Torra, va homenatjar el 2016 a través d'un llarg fil des del seu compte de Twitter, la figura del considerat pare de la pàtria andalusa, Blas Infante. Va ser en motiu del vuitantè aniversari del seu afusellament per elements feixistes l'11 d'agost del 1936, als inicis de la guerra civil. Les piulades que Torra va dedicar a la memòria del líder del nacionalisme andalús cobren especial relleu arran de la tempesta política desfermada per les que va fer anys abans amb al·lusions despectives als "espanyols". Aquestes piulades el van perseguir -fins que les va esborrar- quan va ser elegit provisionalment president d'Òmnium, el 2015, i ara han ressuscitat amb renovades i duríssimes acusacions de "xenòfob" i "racista" en ser elegit nou president de la Generalitat. ¡Viva Andalucía Libre!", l'11 d'agost del 1936. Un altre paral·lelisme: el crit de "¡Visca Catalunya lliure!


Benvolguts,
INVESTIDURA

Els tuits de Torra que amaga l'espanyolisme (i Rahola i Talegón ensenyen)

David González
Foto: EFE
Barcelona. Dimarts, 15 de maig de 2018.
3 minuts

El president de la Generalitat investit, Quim Torra, va homenatjar el 2016 a través d'un llarg fil des del seu compte de Twitter,  la figura del considerat pare de la pàtria andalusa, Blas Infante. Va ser en motiu del vuitantè aniversari del seu afusellament per elements feixistes l'11 d'agost del 1936, als inicis de la guerra civil.

Les piulades que Torra va dedicar a la memòria del líder del nacionalisme andalús cobren especial relleu arran de la tempesta política desfermada per les que va fer anys abans ambal·lusions despectives als "espanyols". Aquestes piulades el van perseguir -fins que les va esborrar- quan va ser elegit provisionalment president d'Òmnium, el 2015, i ara han ressuscitat amb renovades i duríssimes acusacions de "xenòfob" i "racista" en ser elegit nou president de la Generalitat. 


1. #Avuifa80anys van assassinar Blas Infante, pare de la pàtria andalusa. Un homenatge des de Catalunya #BlasInfante


Els tuits de Torra posen de relleu el caràcter social del nacionalisme de Blas Infante, que denunciava la situació dels jornalers, i per a qui era indestriable "la llibertat de la terra" i "la dels homes". "La terra andalusa, sigui per al jornaler andalús", resumia. De la mateixa manera, Infante denunciava "la vella Espanya", molt en línia amb els moviments nacionalistes de principis del segle XX que apostaven per la democratització de l'Estat espanyol i la seva articulació en base a un model plurinacional o confederal que reconegués l'autodeterminació dels pobles.   
2. «Yo tengo clavada en la conciencia, desde mi infancia, la visión sombría del jornalero. Yo le he visto pasear su hambre" #blasin
3. "La libertad de la tierra, base necesaria para la libertad d los hombres.La tierra andaluza, sea para el jornalero andaluz" #BlasInfante
4. "Desgárrese también la vieja España". Manifiesto de la nacionalidad: ttp://www.blasinfante.com/apuntes/Manifiesto_de_la_Nacionalidad.htm
Infante (Casares, Màlaga, 1885), de professió notari, però també historiador, periodista i escriptor, va mantenir intenses relacions amb els moviments nacionalistes i federalistes català, basc i gallec. Van tractar-lo Francesc Cambó, líder de la Lliga, i l'escriptor Joaquim Casas Carbó, un dels impulsors de la normalització del català amb el seu amic Pompeu Fabra. Tots dos van visitar Blas Infante a Andalusia en diversos viatges. I va ser ell qui va visitar el 1934 al penal del Puerto de Santa María (Cadis) el president Lluís Companys, que hi havia estat empresonat arran dels fets d'Octubre, una situació amb forts paral·lelismes amb l'actual.
De fet, Infante i Companys van tenir el mateix tràgic final. Ambdós van morir afusellats pels franquistes: el dirigent nacionalista andalús, al començament de la guerra, i el president de la Generalitat republicana el 1940, quan va ser entregat per la Gestapo al règim de Franco. Infante va ser detingut per falangistes a casa seva, a Coria del Río (Sevilla) i, sense judici ni sentència, afusellat al quilòmetre 4 de la carretera de Carmona mentre cridava "¡Viva Andalucía Libre!", l'11 d'agost del 1936. Un altre paral·lelisme: el crit de "¡Visca Catalunya lliure!" va ser també l'últim de Manuel Carrasco i Formiguera, líder d'Unió afusellat pels franquistes a Burgos, i que Torra va repetir al Parlament aquest dilluns després de ser investit president.  
5. #BlasInfante va tenir sempre presente els moviments nacionalistes al País Basc i Catalunya. Cambó i Joaquim Casas van tractar-lo.
6. "Qué tristeza! ¡Y aún hay andaluces españolistas!. Andaluces que (davant Cat) gritan con inconsciencia imbécil! ¡La unidad de la patria!."
Les periodistes Pilar Rahola i Beatriz Talegón han posat de manifest des dels seus comptes de Twitter el fet que els dirigents espanyolistes amaguin les piulades en què Torra recorda la memòria de Blas Infante. Talegón ironitza sobre el presumpte "odi" del president català als espanyols "sobre tot als andalusos i jornalers", mentre que Rahola pregunta a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, si també pensa "passejar" aquestes piulades.
Aquí lo tenéis. La prueba final del odio del Presidente de Cataluña a los españoles. Sobre todo a los andaluces y a los jornaleros. Además de xenófobo, clasista. Aquí lo tienen. No busquen más. https://twitter.com/QuimTorraiPla/status/763765353013018624 …
Hola @InesArrimadas este tuit de 2016 del Prs. @QuimTorraiPla no lo vas a pasear? Qué pasa? Se te rompe el esquema?

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada