dimecres, 28 de novembre del 2018

25/11/2018. Redacció Vilaweb. Els europeus critiquen l’autoritarisme espanyol contra Catalunya, adverteix un estudi del Real Instituto Elcano d’Estudis Internacionals i Estratègics.. L'Instituto és un centre espanyol de pensament creat el 2001. Té per objectiu, segons els estatuts, ‘analitzar la política internacional d’una perspectiva espanyola, europea i global, a més de servir com a fòrum de diàleg i discussió’. Amb seu a Madrid, es va constituir sota la presidència d’honor de l’actual rei d’Espanya. Informalment, és un laboratori d’idees sobre la política exterior de l’estat espanyol. S’ocupa, per exemple, d’elaborar regularment estudis com el Barómetro de la Imagen de España, un dels més coneguts. La darrera onada es va fer pública la setmana passada i inclou un conjunt de preguntes important sobre el procés d’independència de Catalunya i la manera com és percebut en els països europeus. Els resultats indiquen clarament que la majoria critica l’autoritarisme de la reacció de l’estat espanyol contra la proclamació de la independència, considera que no ha sabut dialogar amb l’independentisme, troba que aquesta opció seria bona per a Catalunya i opina també que no tindria cap efecte especial sobre la Unió Europea.

Benvolguts,

L'Instituto Elcano fou creat el 2001 amb gobierno del PP d'Aznar. Tanmateix sembla que els resultats que mostren són molt favorables a Catalunya, senyal que la realitat és encara més favorable perquè Espanya no ens ha demostrat mai que digués la veritat en res i que sempre aboca l'aigua al seu molí!

Ens queda el dubte de perquè s'ha realitzat aquest estudi i "cherchez la femme" o sigui qui del Gobierno en pensa treure partit?

Vegem l'estudi i observem-lo amb detall:




Els europeus critiquen l’autoritarisme espanyol contra Catalunya, adverteix un estudi del Real Instituto Elcano

La majoria dels europeus considera que Espanya no ha estat gens dialogant amb Catalunya i que la independència seria bona per a Catalunya.

Per: Redacció

 25/11/2018

El Real Institut Elcano d’Estudis Internacionals i Estratègics és un centre espanyol de pensament creat el 2001.

Té per objectiu, segons els estatuts, ‘analitzar la política internacional d’una perspectiva espanyola, europea i global, a més de servir com a fòrum de diàleg i discussió’. Amb seu a Madrid, es va constituir sota la presidència d’honor de l’actual rei d’Espanya. Informalment, és un laboratori d’idees sobre la política exterior de l’estat espanyol.

S’ocupa, per exemple, d’elaborar regularment estudis com el Barómetro de la Imagen de España, un dels més coneguts. La darrera onada es va fer pública la setmana passada i inclou un conjunt de preguntes important sobre el procés d’independència de Catalunya i la manera com és percebut en els països europeus.

Els resultats indiquen clarament que la majoria critica l’autoritarisme de la reacció de l’estat espanyol contra la proclamació de la independència, considera que no ha sabut dialogar amb l’independentisme, troba que aquesta opció seria bona per a Catalunya i opina també que no tindria cap efecte especial sobre la Unió Europea. Per àrees, els ciutadans del Regne Unit apareixen com els més comprensius vers l’independentisme, els de Bèlgica i Alemanya els més crítics vers l’actuació de l’estat espanyol i els de l’estat francès i Portugal els més preocupats pel procés. Així i tot, la majoria dels europeus creuen que Catalunya continuarà formant part de l’estat espanyol.

La independència seria positiva per a CatalunyaA la pregunta sobre si la independència seria positiva o negativa per als catalans, no hi ha cap país dels enquestats (Bèlgica, Alemanya, Regne Unit, França, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Suècia i Portugal) en què els qui pensen que seria negativa superi la suma dels qui pensen que seria positiva o indiferent. I llevat dels portuguesos i francesos, la majoria dels altres creu directament que seria més positiva que no pas negativa. Destaca clarament el Regne Unit, on el 52% dels enquestats considera que la independència de Catalunya seria positiva per als catalans.

https://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2018/11/Captura-de-pantalla-2018-11-25-a-les-15.51.56-25155231.png
La independència de Catalunya no seria un problema per a la Unió Europea
També ho afirma arreu la majoria dels enquestats, tret dels portuguesos, que troben que seria clarament negativa. Principalment, el parer més estès és que no seria ni negativa ni positiva. En conjunt, un 35% creu que seria negativa, un altre 35% que no afectaria en res i un 13% que fins i tot seria positiva. De nou destaca la quantitat de britànics que ho pensen. Evidentment, a la pregunta de si seria positiva per a Espanya, la majoria respon que no.https://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2018/11/Captura-de-pantalla-2018-11-25-a-les-15.57.22-25155831.png
Crítiques molt dures a l’actuació del govern espanyol
Segurament l’apartat més rellevant i interessant de l’enquesta és el que pregunta sobre l’actuació de l’estat espanyol, que rep moltes crítiques. Sorprèn especialment que no demanin opinió sobre l’existència dels presos polítics i exiliats, però així i tot les respostes són clares.
A la pregunta de si el govern espanyol ha actuat com calia, una majoria dels enquestats considera que no, tot i que hi ha un percentatge molt alt que no en té un parer clar. Els crítics vers l’actuació del govern espanyol són especialment nombrosos a Bèlgica i Alemanya, dos dels escenaris de la batalla de l’exili, i a Suècia.
https://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2018/11/Captura-de-pantalla-2018-11-25-a-les-16.08.34-25161013.png
Ara, quan la pregunta es concreta encara més i es demana si troben que el govern espanyol ha estat dialogant amb l’independentisme o no, la resposta és unívoca: n’ha estat poc.
https://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2018/11/Captura-de-pantalla-2018-11-25-a-les-16.13.02-25161348.pngAquesta concreció és complementada per la pregunta següent, on es demana si el govern espanyol ha adoptat una actitud autoritària envers Catalunya, la resposta de la qual també és un sí clar. En total, un 49% dels europeus és del parer que Espanya ha actuat de manera totalitària contra només un 21% que pensa que no. De nou es destaquen els tres escenaris principals de l’exili, Alemanya, Bèlgica i el Regne Unit (a Suïssa no s’ha fet l’enquesta).https://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2018/11/Captura-de-pantalla-2018-11-25-a-les-16.15.13-25161557.png
Una segona versió de la mateixa pregunta, que demana si el govern espanyol ha estat massa tou amb l’independentisme, rep una resposta coherent amb l’anterior, car la majoria dels europeus opinen que no.
https://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2018/11/Captura-de-pantalla-2018-11-25-a-les-16.18.32-25161943.png
La majoria creu que Catalunya continuarà formant part d’Espanya
Finalment, la percepció generalitzada de la majoria d’europeus és que Catalunya es mantindrà dins Espanya, cosa que opinen el 49% dels enquestats. Tot i això, un notable 29% ja opina que el Principat esdevindrà un estat independent. Sorprèn que, després de Polònia, el país on hi ha més convençuts que Catalunya serà independent sigui Portugal, precisament el que està més en contra del procés. En aquests dos estats i als Països Baixos i Suècia, un trenta per cent o més dels enquestats estan convençut que la independència de Catalunya serà un fet.https://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2018/11/Captura-de-pantalla-2018-11-25-a-les-16.03.27-25160401.png
El nivell de coneixement de la situació catalana és altíssim
Finalment, cal remarcar l’altíssim nivell de coneixement del procés d’independència de Catalunya, que ja és clarament una qüestió de dimensió europea. Un 90% dels enquestats a Itàlia i Portugal declaren ser coneixedors del procés independentista català i una mitjana del 83% dels europeus n’està al corrent.
https://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2018/11/Captura-de-pantalla-2018-11-25-a-les-17.40.14-25174228.png
Aquest coneixement ha augmentat el darrer any de manera evident, com es desprèn d’aquesta gràfica.
https://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2018/11/Captura-de-pantalla-2018-11-25-a-les-17.44.34-25174500.png



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada