dilluns, 26 de novembre del 2018

25/11/2018. Redacció Nació Digital. Les pensions de «l'exèrcit marroquí de Franco» tenen un cost de més de 150 milions per a l'Estat. Les presons franquistes i els Camps de Concentració. Els de la meva generació havien viscut les explicacions dels nostres pares sobre la guerra i concretament sobre “els moros”, sobre les presons i els presoners polítics (com ara!) i sobre els Camps de Concentració. Aquestes explicacions ens varen tocar de molt aprop i en l’article que comentem s’explica la gènesi d’aquest exèrcit marroquí, que normalment anaven desparracats, que formaven part de la joventut marroquina analfabeta, que eren molt pobres i que robaven tot el que podien. Diu l’article: "quines mesures adoptarà el govern per a tallar aquesta situació, en tractar-se de persones reclutades pel dictador genocida per a saquejar, violar, decapitar, furtar, amputar, cremar, assaltar, massacrar la població de l'Espanya democràtica". S’explicava que robaven dents d’or postisses dels soldats enemics i també joies i rellotges de les razzies que feien quan entraven sense control en les ciutats que els havia oposat resistència, sobretot les catalanes.

Benvolguts,

Els que ja tenim “una edat” havíem viscut els neguits de la generació dels nostres pares en els primers anys de dictadura que havien d’espavilar-se en primer lloc de la subsistència, i també de les conseqüències de la guerra, dels parents i amics a les presons i en camps de concentració. Hi ha un extens reportatge sobre els camps de concentració a Espanya que incideix en els d’Andalusia però es compren com tot Espanya fins el 1954 era un immens Camp de Concentració. Crec que és interessant llegir aquest reportatge perquè els que no són de la nostra generació normalment ni saben que hi hagués presoners polítics (com ara!) ni camps de concentració al seu país.

Vegem l’article:

PAÍS VALENCIÀ
Les pensions de «l'exèrcit marroquí de Franco» tenen un cost de més de 150 milions per a l'Estat
El govern espanyol reconeix els pagaments als militars marroquins reclutats pel dictador però al·lega que actualment "no se'ls pot identificar"

per Redacció, 25 de novembre de 2018 a les 16:41 | 


La guàrdia marroquina de Franco, en imatge d'arxiu històric | Diari La Veu

El govern espanyol ha reconegut que l'Estat continua fent-se càrrec de les pensions, a través de la "Pagaduria de Tetuán", de l'exèrcit marroquí del dictador Franco, un grup de militars marroquins que van ser reclutats perquè entressin en combat durant la Guerra Civil. Després de la mort de Franco i quatre dècades de democràcia, el partit Compromís ha xifrat en més de 150 milions el cost d'aquest contingent, uns diners públics que l'executiu espanyol reconeix.

Segons informa el Diari la Veu, les pensions no són només per a aquests soldats que van fer guerrejar a les ordres de Franco sinó que el fons reservat en els Pressupostos Generals de l'Estat durant la democràcia es destinen també a sufragar les pensions de les Unitats regulars de l'exèrcit espanyol que van passar a formar part de les Forces Armades Reials Marroquines (segons la Llei 112/1965, de 21 de desembre, modificada per la Llei 111/1996, de 28 de desembre), a l'Agrupació de Tropes Nòmades i les Unitats de Policia Territorial del Sahara, "sense que existeixi un registre que identifiqui els primers", respon el govern espanyol a la pregunta realitzada pel senador de la coalició, Carles Mulet.

L'Estat apunta que en els últims anys s'han fet "abonaments" a través de la "Pagaduria de Tetuán", que "depèn del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació". Així, des de 2007 fins a juny de 2018, "els pagaments efectuats a marroquins" que van pertànyer en el seu dia a les Unitats de l'Exèrcit espanyol van ascendir en 2007 a 2.982.692,20 euros i en 2008 es va pagar 2.923.465,44 euros. Des de 2009 fins a 2013 no es van pagar les pensions amb diners públics sinó que se'n va fer càrrec la Caixa Marroquina de Pensions "per deutes contrets anteriorment relacionats amb pensions impagades", explica l'executiu espanyol.

Així doncs, el govern de Pedro Sánchez reconeix en la seva resposta l'existència d'aquests pagaments de pensions als comandos marroquins reclutats pel dictador però argumenta que no se'ls pot identificar perquè no existeixen registres. Els soldats formaven part de l'exèrcit espanyol durant un moment en què aquell territori del nord d'Àfrica estava sota control espanyol i que, posteriorment, en passar a mans del Marroc, els militars s'incorporarien a les Forces Armades Reials Marroquines.

Pots continuar llegint aquest ampli reportatge a el Diari La Veu des d'aquí. Segueix un resum:

Mulet va preguntar el passat mes d'agost per la quantitat de diners públics destinats des de 2007 fins a hui per a "pagar la Guàrdia Mora de Franco, any a any", així com "quines mesures adoptarà el govern per a tallar aquesta situació, en tractar-se de persones reclutades pel dictador genocida per a saquejar, violar, decapitar, furtar, amputar, cremar, assaltar, massacrar la població de l'Espanya democràtica". El senador de Compromís apuntava que "els historiadors xifraven en aproximadament 100.000 els ciutadans marroquins adolescents i joves reclutats pel dictador Francisco Franco al nord d'Àfrica".
Així doncs, el govern de Pedro Sánchez reconeix en la seua resposta l'existència d'aquestos pagaments de pensions als comandos marroquins reclutats pel dictador però argumenta que no se'ls pot identificar perquè no existeixen registres. Els soldats formaven part de l'exèrcit espanyol durant un moment en què aquell territori del nord d'Àfrica estava sota control espanyol i que, posteriorment, en passar a mans del Marroc, els militars s'incorporarien a les Forces Armades Reials Marroquines.

Redacció Nació Digital

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada