dimecres, 23 de gener del 2019

19/01/2019. Ignasi Aragay. ARA. Democràcia franquista? Vuitanta anys després de l’entrada a Barcelona de les tropes del militar colpista Francisco Franco, preàmbul de la desfeta de la Catalunya autònoma i l’Espanya republicana, l’ombra del franquisme segueix pesant com una llosa. Per què ni els nostres més insignes periodistes no s’atreveixen a dir les coses pel seu nom? Com pot ser que estiguem encara tan acollonits? Pot ser que els periodistes estiguin simbiòticament integrats en el magma borbofranquista? Evidentment! Si no s’ha tocat fins ara el Valle de los caidos és perquè els franquistes ja s’hi troben bé i els antifranquistes no s’atreveixen a manifestar les seves idees. La repressió policial, no és democràcia. L’ús instrumental de la justícia, no és democràcia. El retorn de la ultradreta al primer pla, no és democràcia. Tota aquesta aquesta herència insidiosa del franquisme ens remet cada cop més al franquisme i no és democràcia. El tòxic clima de persecució contra l’independentisme democràtic és l’absoluta continuïtat del passat. La llarga i esgotadora lluita pel retorn dels dits papers de Salamanca vol dir que en 40 anys el Règim del 78, tots els estaments polítics existents, són pur franquisme.


Benvolguts,

Avui comentem l’article de l’Ignasi Aragay de títol Democràcia franquista? 

Per què ni els nostres més insignes periodistes no s’atreveixen a dir les coses pel seu nom? Com pot ser que estiguem encara tan acollonits? Pot ser que els periodistes estiguin simbiòticament integrats en el magma borbofranquista? Evidentment!

Repassem les frases/concepte de l’article (de color roig) i el que realment volen dir (de color blau):

Si no s’ha tocat fins ara el Valle de los caidos és perquè els franquistes ja s’hi troben bé i els antifranquistes (si n'hi ha) no s’atreveixen a manifestar les seves idees.

Per què en diuen democràcia quan saben que és una mala, malíssima, imitació de la democràcia?


L’ús instrumental de la justícia, no és democràcia.

El retorn de la ultradreta al primer pla, no és democràcia.

Tota aquesta aquesta herència insidiosa del franquisme ens remet cada cop més al franquisme i no és democràcia.


El tòxic clima de persecució contra l’independentisme democràtic és l’absoluta continuïtat del passat.

La llarga i esgotadora lluita pel retorn dels dits papers de Salamanca vol dir que en 40 anys el Règim del 78, la monarquia, no ha mogut ni un dit per aparentar que és una democràcia, i vol dir que tots els estaments polítics existents són pur franquisme (i el mot franquisme és la manera espanyola de dir feixisme, de dir nazisme, de dir nacionalisme espanyol, de dir nacionalcatolicisme, de dir nacionalsindicalisme, etc.).

La indiferència oficial durant dècades de silenci (i de governs PPSOE) demostra que el franquisme no es crea ni es destrueix, tan sols es transforma.

La dreta cada cop més radicalitzada i ideològicament desfermada només pot desenvolupar-se en un caldo de cultiu franquista.

Avui descobrim a l’ARA, de la mà de Sílvia Marimon, que l’espoli i el càstig als vençuts es la mostra fefaent de la voracitat dels guanyadors (una llista amb més de mil immobles de Barcelona que van passar a mans dels franquistes).

L’Ignasi Aragay explica, aquest cop sense embuts, que rere aquesta llista hi ha moltes llars profanades i perdudes, és a dir, més dosis d’injustícia que se sumen als afusellaments, els exilis, les purgues de funcionaris, els camps de concentració, les prohibicions lingüístiques, les multes, les presons infames (són conceptes que semblen oblidats però que no poden ser oblidats).

L’existència d’uns cossos de seguretat de l’Estat amb tics repressors i ultranacionalistes és una altra mostra fefaent del franquisme més salvatge.

L’existència d’una endogàmica alta judicatura que s’atorga el paper de guardiana de la unitat de la pàtria, si cal violentant les seves pròpies funcions, és una altra mostra fefaent del franquisme més salvatge.

L’existència d’uns mitjans de comunicació que actuen com a òrgans de propaganda inquisitorial, també són una altra mostra fefaent del franquisme més salvatge.

I encara hi ha l’existència d’un rei, d’una monarquia (enemiga del poble) que soferta des de Catalunya no té cap to paternalista, ni és ni neutral, ni és conciliador. És la màxima encarnació del franquisme (no reencarnació sinó pur franquisme sense solució de continuïtat).

L’acceptació pel poble espanyol (no de cap manera el poble català) de la Transacció, que no transició, és una mostra cruel del pas del franquisme al borbofranquisme sense solució de continuïtat...  

Vegem ara l’article de l’Ignasi Aragay:


Democràcia franquista?

Ignasi Aragay

19/01/2019 


Les quatre dècades de democràcia no han aconseguit fer net de l’empremta ideològica, institucional i econòmica d’una dictadura que va durar quaranta anys i es va fonamentar en la revenja. És el que l’historiador Paul Preston ha definit com a “holocaust espanyol” i el que Josep Benet, referint-se al cas català, va qualificar d’“intent de genocidi cultural”.

Els indignants moments polítics que vivim, marcats per la repressió policial, l’ús instrumental de la justícia i el retorn de la ultradreta al primer pla, ens remeten cada cop més a aquesta herència insidiosa del franquisme, que com un mirall es reflecteix en el present. En alguns casos la identificació és explícita i increïblement orgullosa i nostàlgica, com passa, per exemple, amb els defensors de no tocar el Valle de los Caídos. En altres casos la continuïtat és més subtil o més inconscient, vestida d’hipòcrita equidistància o d’oblit. Sigui com sigui, el tòxic clima de persecució contra l’independentisme democràtic recorda massa uns temps que haurien de formar part només del passat.

Tot això passa en el terreny remogut de la política, però té, esclar, conseqüències directes en el camp de la memòria i la restitució de les víctimes. Un camp quasi verge. La llarga i esgotadora lluita pel retorn dels dits papers de Salamanca o els intents de començar a excavar les fosses comunes de la Guerra Civil, només són la punta de l’iceberg del que queda per fer, una feinada ingent que ha topat fins avui amb la indiferència oficial durant dècades de silenci (i de governs socialistes) o directament amb l’oposició d’una dreta cada cop més radicalitzada i ideològicament desfermada.

Malgrat les dècades transcorregudes, no paren d’aparèixer noves evidències de l’espoli i el càstig als vençuts. Avui descobrim a l’ARA, de la mà de Sílvia Marimon, un document revelador de la voracitat dels guanyadors:

Una llista amb més de mil immobles de Barcelona que van passar a mans dels franquistes.

Els seus propietaris legítims, si no eren afins a la dictadura, en la majoria de casos mai devien recuperar les propietats. El dictador que deia combatre el comunisme es convertia, així, en usurpador de propietats privades. Una esperpèntica paradoxa més d’aquell règim criminal. Rere aquesta llista hi ha moltes llars profanades i perdudes, és a dir, més dosis d’injustícia que se sumen als afusellaments, els exilis, les purgues de funcionaris, els camps de concentració, les prohibicions lingüístiques, les multes, les presons infames... Però només tenim la llista: caldria esbrinar cas per cas, història familiar per història familiar. Més feina pendent d’una democràcia que, volent estalviar-se l’assumpció del seu passat, finalment veu com aquest passat retorna cada cop més desacomplexat. El temps, en aquest cas, és una pena afegida. I Vox és el càstig per la por que va impedir al règim del 78 mirar-se al mirall de la història. Un càstig que no ve sol. 

L’existència d’uns cossos de seguretat de l’Estat amb tics repressors i ultranacionalistes n’és un altre. L’existència d’una endogàmica alta judicatura que s’atorga el paper de guardiana de la unitat de la pàtria, si cal violentant les seves pròpies funcions, un més.

L’existència d’uns mitjans de comunicació que actuen com a òrgans de propaganda inquisitorial, també.

I encara hi ha l’existència d’un rei que rere el to paternalista no és ni neutral ni conciliador.

Espanya és una democràcia, sí. Però és incapaç de desfer-se del tot del seu passat dictatorial. Sí, l’ombra del franquisme és allargada i ens està deixant sense futur. A tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada