divendres, 6 de novembre del 2015

03/11/2015. Gemma Ansola i Xavier Miró. Intent de bloqueig al Parlament. La presidenta del Parlament convoca la junta de portaveus per tramitar la declaració independentista. Si la presidenta continua amb el tràmit de la declaració, cadascun dels tres grups presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC)...

Benvolguts,
La Gemma Ansola, redactora de les darreres cròniques sobre el procés, junt amb Xavier Miró, ens fan una crònica de com l’Estat Espanyol a través del Gobierno de España, està procedint a un Intent de bloqueig del nostre Parlament. Anem en retard i des del dimarts 3 ha plogut molt, amb l’amenaça de la por del Governador del Banc d’Espanya dient que ens tancaria els comptes, del Montoro que usa els diners de l’estat, fruit dels nostres impostos, com si fossin seus per amenaçar-nos de no contribuir als pagaments del FLA, els numerets d’adhesió incondicional dels caps dels partits dinàstics espanyols, Ciudadanos i PSOE a les demandes de solidaritat del Bwana Rajoy, el numeret del trio de la benzina al Tribunal Constitucional, amb foto inclosa, rebutjat de moment per aquest tribunal, i molt més, però encara que ha plogut molt crec que la crònica d’avui havia de ser en el Bloc...

3 novembre 2015 2.00 h
Intent de bloqueig al Parlament
 La presidenta del Parlament convoca la junta de portaveus per tramitar la declaració independentista
 Ciutadans, el PSC i el PP recorreran al TC

X. Miró / E. Ansola
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat per avui la junta de portaveus per resoldre la tramitació de la declaració d'inici del procés independentista, amb l'objectiu que es pugui debatre abans del ple d'investidura del president de la Generalitat de dilluns, 9 de novembre. Els grups que s'hi oposen recorreran al Tribunal Constitucional perquè s'invalidi el tràmit basant-se en arguments legalistes de la cambra. Reglaments, estratègia parlamentària i objectius polítics es barregen en aquesta olla en què uns acceleren per arribar a temps al dilluns 9 i els altres pretenen bloquejar la cambra per impedir que es debati la declaració o, com a mínim, generar la impressió que la presidenta i la mesa del Parlament se salten totes les normes al servei de l'objectiu independentista de Junts pel Sí i la CUP.
Pressa per la declaració
  • El dilluns 26 d'octubre es va constituir la mesa del Parlament i, en la seva primera reunió, el dimarts 27 al matí, Junts pel Sí i la CUP ja presentaven la proposta de resolució sobre l'inici del procés d'independència per debatre-la en ple. L'objectiu era accelerar el tràmit per tal que el debat es pogués fer abans del ple d'investidura del nou president de la Generalitat previst per dilluns 9 de novembre. Després que la mesa acceptés a tràmit la proposta, Ciutadans i el PSC reaccionaven a la tarda demanant formalment a l'òrgan que reconsiderés la tramitació de la proposta independentista. Aquest últim tràmit requereix que la mesa escolti la junta de portaveus, òrgan que ara, paradoxalment, el PSC, Ciutadans i els diputats del PP reclamen que no es convoqui, amb l'argument que el PP encara no s'ha constituït com a grup parlamentari. Reglament i terminis
El reglament de la cambra catalana estableix un termini màxim de quatre dies perquè la presidenta escolti els portaveus dels grups parlamentaris abans de decidir si tira endavant o paralitza el tràmit. És en aquesta situació que les diferències internes al PP per triar portaveu van oferir a populars, socialistes i Ciutadans una via reglamentària per intentar bloquejar el tràmit.
  • Efectivament, com que el PP no es posava d'acord sobre qui havia de ser el seu portaveu, el grup parlamentari popular no estava constituït i el partit va decidir estratègicament esgotar els vuit dies hàbils que els atorga el reglament per fer-ho. Els diputats populars, a títol individual, s'afegien a la sol·licitud de reconsideració feta per socialistes i Ciutadans –no ho pot fer com a grup parlamentari perquè encara no ho és formalment–. Es preparava el terreny per al que va passar ahir. [Vegeu l’article 05/11/2015. Benet Salellas. El PP en ‘actio libera..., que demostra el capteniment indigne del PP]
La presidenta del Parlament anunciava ahir la convocatòria per avui de la junta de portaveus per resoldre el tràmit de la declaració independentista. Ciutadans, el PSC, el PP i també Catalunya Sí que es Pot responien demanant que se suspengués la reunió i que no es convoqués la junta de portaveus fins que el grup parlamentari del PP estigués constituït.
Conscients, però, que la junta tindrà lloc avui i que hi assistiran els portaveus de Ciutadans i el PSC, aquests dos grups i el PP van avisar que, si la presidenta continua amb el tràmit de la declaració, cadascun dels tres grups presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC).
Un cas que no és nou
El que Ciutadans, el PSC i el PP presenten com una violació inèdita del reglament del Parlament no és tal. Per exemple, la junta de portaveus es va reunir sense que estiguessin constituïts tots els grups parlamentaris el 2006 i el 2010. A l'inici de la legislatura del president socialista José Montilla, el Parlament es va constituir el 17 de novembre i tres dies després es reunia la junta quan el PP era encara l'únic grup parlamentari constituït. El 2010, a l'inici de mandat del president Artur Mas (CiU), el Parlament es va constituir el 16 de desembre i l'endemà es reunia la junta de portaveus sense que estiguessin encara constituïts els grups parlamentaris del PSC, el PP, ICV i CiU.
La presidenta del Parlament justifica la convocatòria perquè avui s'esgoten els quatre dies hàbils perquè la mesa decideixi sobre les peticions de reconsideració dels grups no independentistes.
LES FRASES
El text es votarà d'una manera o altra i els populars no ho podran impedir encara que recorrin
Francesc Homs. CONSELLER DE PRESIDÈNCIA EN FUNCIONS
No tenen respecte pel Parlament i el que representa, perquè se salten les seves regles de funcionament.
Inés Arrimadas. PRESIDENTA DEL GRUP PARLAMENTARI DE C'S

Alternatives per votar la declaració i renúncia al PP
El conseller de Presidència en funcions, Francesc Homs (CDC), pronosticava ahir a Catalunya Ràdio que el PP no podrà impedir que la declaració es voti “d'una manera o altra” la setmana vinent, deixant clar que hi ha “mecanismes alternatius” per fer-ho si el Tribunal Constitucional accepta el recurs d'empara de Ciutadans, el PSC i el PP perquè no es pugui celebrar el ple. Tant la presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, com la candidata del PSC a les generals, Carme Chacón, van acusar ahir Forcadell de “trepitjar els drets dels catalans” i de no tenir respecte pel Parlament en saltar-se “les seves regles de funcionament”, en paraules d'Arrimadas. Aquesta qualificava Homs de “portaveu dels que pensen que per damunt de les lleis hi ha els polítics. Es pensen que són amos de Catalunya, que poden fer amb ella el que vulguin”. Pel president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, a Catalunya “ha volat pels aires l'estat de dret, aquí no hi ha norma de convivència que serveixi”. En relació amb la crisi interna sobre el portaveu del grup, ahir va renunciar com a diputat el popular Antonio Gallego, el candidat de García Albiol en disputa amb Enric Millo.
X. Miró / E. Ansola

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada