divendres, 20 de novembre del 2015

20/11/2015. Directe!cat . L'ombra de Franco encara és viva tot i els 40 anys de la seva mort. El franquisme és viu. Tot és franquista. Tot és franquisme. Joan Carles I va ser designat a dit per Franco com el seu successor com a Cap d'Estat.

Benvolguts,
Avui, aniversari de la mort de Franco, el directe.cat publica un article de títol L'ombra de Franco encara és viva tot i els 40 anys de la seva mort. L’esperit del nostre article d’ahir i d’altres que en sortiran és el mateix:

El franquisme és viu, 

representat pel Juanca d’ara, els partits dinàstics i per tant unionistes, PPSOEC’sPodemos, l’exèrcit franquista, la judicatura franquista, el Congreso de los Diputados franquista.

Tot és franquista. Tot és franquisme...

Vegem què diu el directe.cat, amb la inclusió d’un trist vídeo amb uns vergonyosos franquistes...

20/11/2015 05:00 H
directe!cat fa un breu repàs a l'herència que perdura del franquisme a l'estat
Avui es compleixen exactament 40 anys de la mort de Francisco Franco, un dels dictadors més sanguinaris del segle XX a Europa i que aconseguí el poder mitjançant un cop d'estat just quan Catalunya havia de començar a gaudir d'un major autogovern (molt superior al que té ara) amb l'Estatut de Núria aprovat per la República. Afortunadament, ja no ens trobem al segle passat i ara és impossible pensar que els tancs acabaran sortint al carrer per impedir la independència de Catalunya, però sí que seguim trobant-nos amb el joc brut de l'estat, fruit de l'herència dels temps més grisos de l'Espanya dictatorial i lluny del tarannà d'estats com el britànic. 
El dictador Francisco Franco

Monarquia

Un primer llast de com n'és de viu el franquisme a l'estat és la monarquia espanyola. L'actual rei d'Espanya, Felip VI, és el fill de Joan Carles I, qui va ser ensinistrat per Franco després d'un pacte del dictador amb el pare Joan de Borbó (avi de l'actual Felip VI) a diferents escoles militars com la de Saragossa o Pontevedra. Joan Carles I va ser designat a dit per Franco com el seu successor com a Cap d'Estat. Qui ha estat Rei d'Espanya durant 39 anys és el mateix a qui pesa la seva implicació en l'intent de cop d'estat de Tejero el 23F de 1981. Actualment, cap dels principals partits espanyols posen en dubte la legitimitat i la continuïtat d'aquesta institució.

Partits polítics

El partit que actualment governa espanya va néixer d'Aliança Popular (Alianza Popular), que fou uns dels partits d'ideologia conservadora que va sorgir durant el període de la transició democràtica espanyola, dirigit per Manuel Fraga Iribarne (amb llarga experiència de govern com a ministre franquista). Fou creat el 9 d'octubre de 1976 i que incorporava molts antics governants del règim franquista. De fet, Manuel Fraga va arribar a ser president d'honor del PP.

No podem oblidar que un dels partits que pretén entrar amb força a l'estat espanyol en les pròximes eleccions del 20D és Ciudadanos. Hem de recordar que el seu president, Albert Rivera, va ser militant del PP fet que diu molt poc a favor del discurs de regeneració democràtica del qual fan bandera.

La mostra del franquisme intrínsec a la dreta espanyola el mostrà fa uns dies la número dos del PP andalús, Dolores López, amb el seu "Arriba España" crit de guerra franquista.

Les lleis
Tant PP com PSOE són els principals responsables de dur a terme lleis que podrien recordar-nos temps passats. Una de les més preocupants i que seria molt pròxima a un estat autoritari és la coneguda 'Llei mordassa' que, si algú encara no té clar què és exactament, en aquest article de la Viquipèdia, fa un resum, esgarrifós, del que significa.
 El pacte antiterrorista d'Aznar i Zapatero va servir per empresonar polítics, il·legalitzar Batasuna o tancar diaris al País Basc. Mentrestant, no és delicte a Espanya mostrar una esvàstica o simbologia nazi i falangista, com sí que ho és a Alemanya, per exemple.

De fet, la Falange de las Jons, encara és un partit viu i legal, així com altres grupúscles neonazis i feixistes com Espanya 2000 que provenen de Fuerza Nueva i altres formacions d'extrema dreta. Totes legals.
 
L'Espanya profunda

Són molts els exemples d'enaltiment de figures franquistes a Espanya. En petits pobles, regions, festes locals... potser les més sonades són les següents que us recordarem:

- La Casa Pepe: 
Situat al quilòmetre 243 de la N-IV, just abans del pas de Despeñaperros, la Casa Pepe és un dels restaurants de carretera més coneguts d'Espanya a causa de l'aclaparadora parafernàlia franquista que decora les seves parets. No us perdeu aquest Vídeo.

- Una fira franquista prop de Madrid:
Banderes preconstitucionals, pòsters del dictador Franco, quadres amb l'efígie de José Antonio, fundador de la Falange, estendards amb l'esvàstica nazi, adhesius amb la calavera emblema de les SS Totenkopf ... El col·legi públic Prínceps d'Astúries, de Quijorna, municipi de 3.000 habitants governat pel Partit Popular, es va convertir fa uns mesos en un mercat d'una infinitat de parafernàlia franquista i nacionalsocialista espanyola amb una dotzena d'estands presidits per la següent pancarta: "Saluda a Franco! ¡Arriba España! ".

Directe.cat

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada