dilluns, 30 de novembre del 2015

29/11/2015. Vilaweb. El consell de Mallorca clou els actes del tricentenari de la commemoració de la derrota dels mallorquins fa 300 anys com a finalització de la Guerra de Successió espanyola. L’Exèrcit espanyol va celebrar ahir la victòria de les tropes borbòniques i l’ocupació de les Illes.

Benvolguts,

Ahir vàrem penjar al Bloc el comentari a les notícies relacionades amb l’intent de l’Exèrcit espanyol de celebrar el 300 aniversari de l’ocupació de les Illes per les tropes borbòniques. Avui expliquem els actes que el Consell de Mallorca ha programat i fet pels actes del tricentenari de la commemoració de la guerra de successió, que va suposar la derrota davant de les tropes borbòniques i la pèrdua de les institucions que eren pròpies de les illes, com el Gran i General Consell.

Són dues cares de la mateixa moneda:

·         L’Exèrcit espanyol celebra l’ocupació fa 300 anys del Regne de Mallorca que és annexionat al Reino de Castilla, i que comportaria a l’any següent els Decrets de Nova Planta que anul·larien totes les institucions i Constitucions del Regne que pertanyia a la Confederació Catalano-Aragonesa des del segle XIII.
·         Les institucions mig recuperades de la Comunitat Autònoma recorden les institucions i Constitucions perdudes fa 300 anys.

Vegem els actes i parlaments fets pel Consell de Mallorca:

El consell de Mallorca clou els actes del tricentenari de la commemoració de la guerra de successió
http://www.vilaweb.cat/wp-content/themes/twentythirteen-child/img/ico_temps_lectura.png Diumenge  29.11.2015  16:25
Una imatge de l'acte del tricentenari (Foto: Consell de Mallorca)

El consell de Mallorca ha tancat avui els actes del tricentenari de la commemoració de la guerra de successió, que va suposar la derrota davant de les tropes borbòniques i la pèrdua de les institucions que eren pròpies de les illes, com el Gran i General Consell.
El professor i escriptor Damià Pons, l’historiador Bartomeu Mestre, el president de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, Cristòfol Soler i el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, han fet els parlaments finals de l’acte de cloenda.

Pons ha criticat l’estat centralista i als partits estatals que no volen que es commemori el tricentenari ‘per si la gent s’adonés que l’annexió ha sigut per imposició i sense reconèixer la diversitat’, ha afirmat. També ha explicat que es tracta d’un text amb influències nefastes per a la societat de l’illa amb repercussió en temes com el finançament i la marginació de la llengua catalana.

Ensenyat, ha sigut l’encarregat de tancar l’acte amb un discurs en què ha destacat que ‘avui és un dia d’una gran solemnitat: recordem una data cabdal en la història de Mallorca: el dia en què perdé la seva sobirania, vençuda i sotmesa per dret de conquesta’.

I ha afegit que el decret de Nova Planta de Govern de Mallorca i Eivissa, que avui compleix tres segles, va establir una ‘Nova Estructura’ per a les institucions constitucionals anteriors a la Guerra de Successió,

estructura encarregada d’implantar un règim centralista i absolutista, ha assenyalat. .

‘Aquesta “Nova Estructura”, tingué unes fortes conseqüències per a Mallorca, unes conseqüències de les quals
encara ara podem percebre els vestigis i sentir els efectes, de tipus polític, social, econòmiques, lingüístiques i culturals’, ha reblat.
Notícia Vilaweb

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada