diumenge, 29 de novembre del 2015

29/11/2015. Marc Bataller. La CUP, en la cruïlla. La direcció posarà a votació diferents possibilitats sobre la investidura, però els resultats no seran vinculants. Quatre meses de negociació obertes: full de ruta, procés constituent, mesures de ruptura, i pla de xoc social. La decisió final es prendrà en una assemblea nacional...

Benvolguts,
Un nou i interessant article del periodista Marc Bataller que ens està il·lustrant darrerament amb molt encert de l’atzucac que tenim muntat! I avui, evidentment cal parlar i intentar entendre la posició de les CUP. Com veieu en els gràfics, les CUP són un conglomerat d’entitats de l’esquerra independentista, suposo que amb notables diferències de força entre una i altra. Els que més hem vist actuar a Barcelona són Endavant, Poble Lliure i Arran.
Una reflexió interessant és la que es relaciona amb la distribució territorial on explica que la proporció de grups favorables a investir en Mas, en aquest moment de la història, és el de les comarques de Girona. També l’opinió en tuit, de Francesc Ribera, Titot, de Berga, “Sense independència no hi ha revolució.” repiulada sorprenentment i molt favorablement per l’Antonio Baños. Cal esmentar l’opinió del “Consell d’Ancians”, també favorable a investir Mas com a mal menor, Blanca Serra i el col·lectiu Poble Lliure, hereus del Moviment de Defensa de la Terra (MDT), entre d’altres, que des de sempre s'ha situat a l'òrbita de la CUP –el diputat Albert Botran forma part de l'entitat.
Fixeu-vos també en els dos comentaris molt encertats, l’un referent a les opinions d’un regidor de la CUP de Mataró que sembla que està alineat amb els de no a Mas, i l’altre explicant les teories de l’Agustí Chalaux, col·laborador de Xirinachs, sobre els errors que la CNT-FAI va cometre l’any 1936, pel que respecta a la dicotomia independència-revolució. Us recordo que hi ha un article d’opinió molt contundent d’en Vicenç Villatoro, sobre els fets dels anys 1936-1937 que crec que cal llegir precisament avui: Fer la revolució o guanyar la guerra. Perquè, evidentment, no tots els que volien guanyar la guerra volien també fer la revolució. I ara, evidentment no tots els que volen exercir el dret a decidir, volen la independència...

Vegem l’article:
29 novembre 2015 2.00 h
La CUP, en la cruïlla
 Els ‘cupaires' afronten avui una tensa jornada de treball per avaluar amb les bases l'estat de les negociacions amb Junts pel Sí
 La direcció posarà a votació diferents possibilitats sobre la investidura, però els resultats no seran vinculants
 La decisió final es prendrà en una assemblea nacional



Marc Bataller 
Barcelona

Què farà la CUP? Investirà Artur Mas com a president o continuarà sense donar-li suport? Aquestes són les preguntes més repetides en les últimes setmanes en l'esfera política i avui podrien tenir una certa resposta en la jornada que els cupaires celebraran a Manresa i en què avaluaran amb les bases l'estat de les negociacions amb Junts pel Sí –hi haurà prop de 1.600 persones–. La direcció plantejarà diferents possibilitats sobre la investidura i els afiliats podran votar, però els resultats només seran orientatius, perquè la decisió final s'ha de prendre en l'assemblea nacional. A hores d'ara, hi ha una forta divisió d'opinions entre els militants sobre Mas.
El conclave d'avui és la culminació d'una setmana intensa a les files de la CUP en què els diputats han recorregut tot el territori per analitzar amb els afiliats –prop de 1.700– la situació actual. A hores d'ara, JxSí i la CUP tenen quatre meses de negociació obertes
·         full de ruta,
·         procés constituent,
·         mesures de ruptura
·         i pla de xoc social–
i els dirigents cupaires remarquen que s'han de tancar aquests temes abans de parlar de qui serà el president. Però la polèmica sobre Mas és la que acapara més atenció i tensió: fonts de la formació destaquen que la posició del grup parlamentari de la CUP no s'ha mogut des de l'inici i insisteixen que s'ha de buscar un candidat de “consens” que no sigui Artur Mas. Un plantejament que xoca amb JxSí, que manté que no renunciarà a Mas com a president i ofereix un govern encapçalat pel líder de Convergència però amb poder compartit amb Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté. Per tant, si ningú es mou, les eleccions al març serien l'única sortida.

Arran d'aquesta disjuntiva han aparegut algunes veus, com la del portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Mataró, Juli Cuéllar, que acceptarien investir Mas, encara que sigui arrufant el nas, perquè així es desbloquejaria el procés. La dirigent independentista i membre de la formació a Barcelona, Blanca Serra, ha insinuat el mateix, igual que el col·lectiu Poble Lliure, hereus del Moviment de Defensa de la Terra (MDT), que des de sempre s'ha situat a l'òrbita de la CUP –el diputat Albert Botran forma part de l'entitat–. En les assemblees territorials també s'han manifestat opinions a favor d'investir Mas i algunes fonts apunten que a les comarques de Girona, per exemple, hi ha un assentiment majoritari en aquest sentint.

En el mateix àmbit es podria situar el cantant de Brams i segon tinent d'alcalde de Berga, Francesc Ribera, Titot, que en un tuit avisa: “Sense independència no hi ha revolució.” Una manera d'explicar que cal avançar en el procés encara que s'hagi de fer la concessió de Mas. Però, per afegir més incertesa, el president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, manté que està “totalment d'acord” amb Titot. Un altre diputat que ha mostrat dubtes és Benet Salellas, que s'ha preguntat si té sentit continuar amb el vet a Mas per “coherència estricta” si els ciutadans no ho entenen.

Per la seva part, dues de les branques més influents en l'entorn de la CUP, Endavant-Osan i Arran, han criticat durament la figura de Mas.

Aquestes veus se sentiran en la trobada de Manresa, en què poden participar els militants de la CUP i de les entitats que van unir-se el 27-S –vegeu quadre adjunt–. La cúpula cupaire posarà sobre la taula quatre opcions:
·         continuar amb el no a Mas;
·         investir-lo a canvi d'un acord en la resta de negociacions;
·         esperar els resultats del 20-D per si es pot seduir Catalunya Sí que es Pot i aconseguir la seva abstenció,
·         o anar a eleccions al març. Tampoc no es descarta que apareguin altres propostes, com ara una presidència rotatòria entre Mas, Romeva i Junqueras.
Les iniciatives es votaran a mà alçada entre els 1.600 participants i només serviran per fixar un rumb en les negociacions. Els resultats no seran vinculants i tot es fiarà a l'assemblea nacional, que només es convocarà quan hi hagi un pacte tancat amb JxSí. Allà podran tornar a votar els afiliats de la CUP i de les associacions del 27 de setembre.

1.600 persones
està previst que participin avui en la jornada de treball al Pavelló Nou Congost de Manresa.

145 assemblees locals
té la CUP a tots els Països Catalans. És la veritable força de l'organització.

Marc Bataller

COMENTARIS  

+1#5 Jordi Cañameras I Gaya
Estem vivint una etapa interessantíssima de la Història de Catalunya, que va a un ritme accelerat, que si no se segueix de ben a prop pot originar que un es despisti.
Fa un moment, navegant per Internet (per comprovar si el Sr. Juli Cuéllar, regidor per Mataró era el jove historiador a qui vaig tractar superficialment durant unes Jornades Historiogràfiques, de les que formava part de la Comissió Organitzadora, ja fa una dotzena d'anys, i efectivament era així) he localitzat una entrada seva a "llibertat.cat" de data 14 de Novembre.
La data és fonamental, és dos dies després de la segona votació d'investidura del Sr. Mas, i evidentment sota la influència d'aquest fet, el Sr. Cuéllar escrivia: " Qui avisa no és traïdor (aquest és el títol). La correlació de forces sorgida del 27S va fer bascular, de forma clara, l'independentisme cap a l'esquerra. Per tant això s'ha de traduir en el programa del nou govern i també en el seu lideratge. La dreta oblida que la independència té un preu. Per això és inadmissible que, en nom de la independència es vulgui fer passar les esquerres per l'embut. Per molt que diguin missa, Artur Mas no."
És evident que l'evolució dels fets des del passat dia 14 ha introduït nous matisos en el discurs del Sr. Cuéllar que el Sr. Bataller recull en el seu article d' avui.

Diumenge, 29 novembre 2015 10.24
+4#4 Brauli Tamarit Tamarit
Recentment, s'ha publicat a «YouTube» un vídeo, datat del gener del 1995, del pensador llibertari Agustí Chalaux (1911-2006), que va col·laborar amb en Lluís Maria Xirinacs per elaborar plegats el Sistema General, sent aquest darrer referent de la CUP.
Chalaux explica que, en situacions d'emergència, cal una persona responsable que prengui decisions per un temps relativament curt, al final del mandat de la qual sigui jutjada.
Ell ens informa de les errades que van cometre els seus amics de la FAI-CNT, quan van ser incapaços de gestionar amb èxit els esdeveniments que es van produir a Catalunya i a l'Estat espanyol després del juliol del 1936:

http://www.bardina.org/videos/federica-montseny-i-mane-cat.htm

Joan A. Forès

Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada