dilluns, 11 de desembre del 2017

09/12/2017. ERC-Puigdemont. Marta Lasalas. El cos a cos entre independentistes s'instal·la en la campanya del 21-D. Va ser el conseller Carles Mundó qui va destapar el debat, apel·lant al realisme per tenir clar que dificilment Carles Puigdemont podrà tornar com a president. Ho va dir després que el mateix Puigdemont hagués assegurat hores abans que no fer-lo president seria com avalar el 155. Aquest dissabte, cinquè dia de campanya, l'argument ha continuat recorrent els discursos de les candidatures independentistes amb insistència i ha acabat trenat entre les contundents crítiques contra el front unionista.


ELECCIONS 21-D

El cos a cos entre independentistes s'instal·la en la campanya del 21-D

Marta Lasalas
Vilanova i la Geltrú. 

Dissabte, 9 de desembre de 2017
El cos a cos entre ERC i Junts per Catalunya sembla definitivament instal·lat en la campanya. Va ser el conseller Carles Mundó qui va destapar el debat, apel·lant al realisme per tenir clar que dificilment Carles Puigdemont podrà tornar com a president. Ho va dir després que el mateix Puigdemont hagués assegurat hores abans que no fer-lo president seria com avalar el 155. Aquest dissabte, cinquè dia de campanya, l'argument ha continuat recorrent els discursos de les candidatures independentistes amb insistència i ha acabat trenat entre les contundents crítiques contra el front unionista.

La president de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, s'ha encarregat de replicar els dubtes dels republicans sobre el retorn de Puigdemont. Des de la Garriga, s'ha referit a Mariano Rajoy i "tots aquells que diuen que el president i el Govern legítim no tornaran a Catalunya". "I tant que tornarà i ho farà gràcies als vots que emetrem a Catalunya el 21-D", ha assegurat.

Mentre Lloveras parlava a la Garriga, Esquerra intervenia a Vilanova i la Geltrú, on ha portat els consellers Carles Mundó i Raül Romeva, que dilluns van sortir de la presó d'Estremera, a un míting amb Gabriel Rufian i Antoni Castellà. Tots ells han demanat el suport per a ERC, per fer un Govern fort, i l'han situat com el "vot més útil" per frenar Ciutadans, a més de descriure la candidatura d'Esquerra com la més transversal i encarnació de la "centralitat" de Catalunya. "Un partit amb 83 anys d'història, amb tradició, arrelat al territori, no un partit improvisat, no és un partit que va néixer fa quatre dies", ha assegurat Mundó, en el que s'ha interpretat com una al·lusió directa a Junts per Catalunya.

Davant l'empenta que està aconseguit la imatge del president a l'exili, Mundó ha recordat que la campanya d'Esquerra no pot ni tan sols escoltar el seu candidat i tampoc aquí ha citat la candidatura de Puigdemont que inclou a cada acte una intervenció de Puigdemont des de Brussel·les, però la referència era prou clara: "A Oriol Junqueras no li podem sentir la veu ni tan sols per videoconferència".

El conseller, però, no ha reiterat l'avís del dia anterior sobre les dificultats que Puigdemont pugui tornar com a president. Només el demòcrata Antoni Castellà s'hi ha referit de manera directa per assegurar que Puigdemont és el president legítim de la república i Junqueras el vicepresident legítim, però ha afegit: "No ens podem enganyar. Pot ser perfectament que el president Puigdemont no prengui possessió, pot ser que Oriol Junqueras no prengui possessió".

Romeva ha recuperat l'argument dels republicans i ha cridat a "fer president algú que està a la presó", però, ha anat més enllà i ha fet una crida a recolzar el lideratge de la secretària general d'ERC, Marta Rovira. "És qui aguanta aquest projecte ara, i és qui hem d'ajudar avui més que mai a què segueixi liderant aquesta candidatura perquè és el que ens va demanar Oriol Junqueras".

"Ja en tenim un de president"

L'acte de Junts per Catalunya a la Garriga tenia com a protagonistes el món municipal i ha comptat amb la participació de la consellera Meritxell Borràs. Igual com ha fet Lloveras, també la resta d'alcaldes que hi han intervingut han recollit el fil argumental de la campanya de JuntsxCat en el sentit que investir un altre president que Puigdemont equivaldria a avalar la suspensió de l'autonomia.

"No hem d'escollir president perquè ja en tenim un. Si Carles Puigdemont no és ratificat avalarem el 155", ha advertit l'alcaldessa de Girona i número dos per Girona, Marta Madrenas.

Puigdemont no s'hi ha referit de manera directa en la seva intervenció a través d'un vídeo, tot i que sí ha deixat clar que "segur que si ens ho proposem ens veurem aviat tots a Catalunya".

Marta Lasalas 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada