dijous, 16 de gener del 2014

15/01/El poder econòmic i polític a Espanya, ple de #FillsdeFranquistes. Una llista mostra els lligams de molts dirigents amb personalitats del règim de Franco


Benvolguts,

A través del Vilaweb m’ha arribat aquest recull d’alguns dels fills de franquistes col·locats en partits polítics i governs.

Aquesta rastellera de personatges abona la meva teoria de que tots els habitants d’Espanya són franquistes, sigui per herència familiar com per herència escolar i d’ambient. Tothom que habita a Espanya és “educat” en el franquisme o en la monarquia franquista posterior, “educats” també per mestres educats en el franquisme i per tant també franquistes.

El franquisme, íntimament lligat al nacional-catolicisme, va aconseguir entrar sense vaselina ni res en moltíssima de la població illetrada que en els anys 40 havien sobreviscut a la guerra. Precisament pel fet que eren illetrats, fills d’illetrats, no varen ser capaços de copsar les mentides del franquisme. També hi havia fills de la classe acomodada, dretes o esquerres que podria ser que tinguessin un cert accés a la cultura. El Franco ja va explicar que va allargar la guerra per forçar l’enemic a exiliar-se voluntàriament per no ser engarjolats i afusellats a continuació, amb el que va fer net amb la cultura. Hi havia també moltes famílies desestructurades, orfes de pare o amb el pare en camps de concentració que no varen tornar a casa, eventualment, fins a finals dels 40. I això va durar 40 anys...

Els catalans, podria ser que amb un coixí de cultura de generacions varen espavilar-se força ràpidament, i varen absorbir poc o molt la cultura que traspuava per la frontera amb França i per la possibilitat de veure mon no tant sols per mar sinó per terra. També hi va haver a Catalunya els ateneus que s’anaven recuperant, la tradició escolar que havia sigut molt potent des de Ferrer i Guàrdia fins als mètodes Montessori, passant per les generacions de mestres sortides de la Mancomunitat i sobretot de la Generalitat, així com els potents moviments escoltes que a Espanya no es varen desenvolupar ja que el falangisme, còpia sectària del moviment escolta ho amarava tot. Definitivament hi havia una diferència entre la joventut catalana i l’espanyola durant el franquisme. Com a curiositat en la primera legislatura “democràtica” després de la transició hi havia més de la meitat dels diputats que havien passat per l’escoltisme (potser l’altre meitat havia passat pel falangisme, però ho dubto).

Aquests dies hem publicat com el pare del sinistre Fernández Díaz, encara actual ministre de l’interior, era capità de cavalleria de l’exèrcit franquista...

Vegem ara els tuits esmentats, que de segur que són una ínfima quantitat i que espero que en vagin apareixent de nous:

12.01.2014 

El poder econòmic i polític a Espanya, ple de #FillsdeFranquistes

Una llista mostra els lligams de molts dirigents amb personalitats del règim de Franco

Molts dels homes i dones amb més poder polític i econòmic d'Espanya són fills del franquisme. Entre els actuals dirigents polítics de PP i de PSOE i els màxims accionistes de les grans empreses --coneguts com a 'campions nacionals'--, hi ha gent que té vincles força directes amb personalitats del règim franquista. Són #fillsdefranquistes, l'etiqueta amb què fa unes quantes setmanes que el compte de Twitter @LaLluna_LaPruna ha difós aquestes relacions de parentesc. Molts altres usuaris han fet difusió d'aquesta recerca, com ara @25novembre2012. I Eloi Aymerich, un membre de l'ANC de Lleida, els ha aplegats amb muntatge fotogràfic inclòs, en aquesta llista que reproduïm a continuació:


Hi ha noms amb molt de pes, com ara Alberto Ruiz Gallardón; Josep Piqué; Javier Godó; el president de la constructora OHL, Juan Miguel Villar Mir; el màxim accionista de Sacyr, Demetrio Carceller; Mariano Rajoy; José Bono; Alfredo Pérez Rubalcaba; José Ramón Bauzá; Soraya Sáenz de Santamaría; Jesús Posada; José Manuel Lara; el fiscal general de l'estat, Eduardo Torres Dulce, i molts més.


Tal com explicàvem més amunt, un altre estudi d'Ireneu Castillo en el seu Bloc Memento mori, afegeix dotzenes de noms de polítics actuals amb els seus ascendents.
http://ireneu.blogspot.com.es/


martes, octubre 29, 2013

La política española, una cuestión de familia

Cuando hablamos de los políticos de este país, la mayoría de las veces es para acordarnos de toda su parentela gracias a la extraordinaria  calidad (nótese el sarcasmo) de su trabajo al frente de la res publica. Una de las "lindezas" que más ha trascendido durante los últimos años es llamarlos "casta política", debido justamente a que parece que el poder se lo reparten unas pocas familias, pero... ¿hasta qué punto es esto real? Para saberlo, me he estado unas cuantas semanas recopilando datos biográficos de padres, abuelos y bisabuelos de 77 políticos españoles conocidos actuales y, una vez estudiados los datos, les adelanto que si sus padres son trabajadores, en este país, poca carrera política va a hacer. A continuación se lo detallo. 

Político crea político
 




Gallardón, su padre era diputado

37 de los 77 políticos estudiados han tenido padres con algún tipo de vinculación política destacada, ya sea de izquierdas, de derechas, funcionarial o aristocrática. Con ello se puede llegar a afirmar que buena parte de los políticos actuales están influidos directamente por sus familias, que los han introducido en política directamente o bien, el entorno político en casa ha influenciado para que posteriormente tomaran responsabilidades políticas. En este caso, el pensamiento generalizado de que la clase política es una "casta" de Juan Palomo, no iría muy desencaminado... y si piensa que PP y PSOE son lo mismo, casi que también; el 54% de los 37 políticos del PP y el 48% de los 27 del PSOE estudiados tienen -o tuvieron- padres comprometidos políticamente. ¿Casualidad? Difícilmente, ya que algunos de ellos hunden la tradición política familiar hasta los bisabuelos y en proporciones similares. 
 
Militares, menos de lo que podría pensarse





Margallo, su bisabuelo era gobernador de Melilla

A pesar de la tradición de golpes militares, guerras civiles y dictaduras varias que han inundado la política española durante el último siglo, los políticos actuales tienen pocos ancestros militares de profesión y que se hayan destacado por ello. Es de suponer que el peso social del Ejército para con los descendientes los conduce, justamente, hacia el Ejército y no tanto para la función pública, lo que explicaría esta situación. También vale la pena destacar que la proporción de ascendientes militares en primer grado es similar en las filas de la izquierda y de la derecha: 5 entre IU y PSOE y 6 en el PP. Curiosamente, los 5 de la izquierda eran militares franquistas a los que les salieron sendas ovejas negras en forma de hijos e hijas comprometidamente de izquierdas.

La burguesía defiende sus intereses




Fabra, 4 generaciones en la Diputación

Llama poderosamente la atención que un 28% de los políticos estudiados del PP y del PSOE sean descendientes de padres pertenecientes a profesiones liberales o empresarios. Al contrario de que podría parecer que la burguesía ha de tener una fuerte representación conservadora, los profesionales cualificados y los hombres de negocios han inducido directa o indirectamente a sus retoños a implicarse en la actividad política, ya sea esta de izquierdas o derechas. La propia tradición de honorabilidad familiar, la capacidad pecuniaria de hacer que su prole se prepare convenientemente y la necesidad de estar cerca de los centros de poder para poder influir en lo que afecte a su actividad económica explicarían el porqué de este alto porcentaje de profesionales liberales y empresarios, independientemente de su adscripción progresista o conservadora.

El trabajador manda poco





El padre de Montoro era comerciante

Tan solo 6 políticos de los 77 estudiados tiene su padre que proceda de capas humildes o poco cualificadas, tales como obreros, agricultores o pequeños comerciantes. Ello indicaría que tan solo los hijos con cualidades excepcionales y/o con mucha suerte han podido aprovechar las pocas oportunidades de promoción política que permite una vida fuera de los círculos de poder. La poca permeabilidad entre estos estamentos, el poco interés de las clases bajas por unas responsabilidades políticas que tradicionalmente no han podido asumir y la falta de capacidad económica para dar a los hijos una formación superior que se lo permita, ha hecho que los trabajadores tengan una muy baja representación en la política española, ya sean en las bancadas de la derecha o de la izquierda.





Solana, su abuelo era Conde de Torre Alegre

En conclusión, la vida política española está integrada, básicamente, por familias que tienen intereses en estar en los centros de decisión o implicadas en la vida política del país desde hace generaciones, y esto es así tanto para el bloque progresista (supuestamente más accesible) como para el conservador (supuestamente más oligárquico). 





Almunia, su abuelo era Marqués de Almunia

El sistema democrático de los últimos 35 años, sin embargo, debería haber abierto la política española a la ciudadanía, pero no ha sido así. Esta circunstancia ha provocado que, básicamente, los mismos apellidos que pululan en la escena política de hoy en día sean los que planeaban en las generaciones anteriores, manteniendo sus privilegios seculares y la sensación de alejamiento entre la clase política y la población, que continuamente da la espalda a la actividad política. Solo así se entiende que apellidos como Botín, Fabra, García-Margallo, García Escudero, Morenés, Rato, Almunia, Fraga, Calvo-Sotelo, Boyer o Maragall sean apellidos que ya sonaban en la escena política de finales del siglo XIX, a pesar de dos dictaduras y una guerra civil de por medio.


Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada