dijous, 7 d’agost del 2014

07/08/14. Jordi Barbeta. Desmadrilenyitzar Espanya. Les grans empreses que no viuen de l’Estat, Inditex, Grífols, Mercadona, Mango... sorgeixen de la perifèria, mai de Madrid.


Benvolguts,

Fins en Jordi Barbeta diu mitges veritats (potser per això l’han condemnat a mitges galeres, ai no! L’han exiliat als EUA!)

La idea de l’article no és dolenta. No allò que s’havia dit algun cop de catalanitzar Espanya. No allò que ha dit alguna vegada Esperanza Aguirre seguint la idea unamuniana de catalanitzar Espanya. No allò que diu el Wert d’Espanyolitzar els nens catalans. No! El que proposa en Barbeta és, a través de preguntar-se com és que gairebé totes les grans empreses de l’IBEX tenen les seus a Madrid i per tant paguen els seus impostos  a Madrid, i continuant el raonament per aclarir que gairebé totes aquestes empreses són les antigues de l’INI, privatitzades, i els presidents són compañeros de pupitre dels Aznars i similars, són les que viuen del BOE, veure si es pot Desmadrilenyitzar Espanya, i per això s’ha de referir a aquest esperit emprenedor i resilient de la societat catalana…

Hi ha una cita important en l’article, provinent del llibre de César Molinas ( Qué hacer con España, Ed. Destino). La frase és:

El “capitalisme castís”, practicat a Madrid “condiciona el poder polític, aconsegueix lleis a mida i socialitza pèrdues a través dels pressupostos generals de l’Estat”.

Quin panorama, oi?

22 sep. 2013

La Vanguardia (Català)

Jordi Barbeta

Desmadrilenyitzar Espanya

Hi ha poques empreses de l’Ibex 35 que no depenen del BOE i són les que no han sorgit de Madrid sinó de la perifèria

L’expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre ha reiterat la idea unamuniana de catalanitzar Espanya, de la mateixa manera –va dir– que el lideratge del Barça ha catapultat la selecció espanyola de futbol fins a convertir-la en campiona del món. Bé, no s’ha de treure mèrit a Vicente del Bosque, però va ser una evidència que el combinat espanyol va adoptar el sistema de joc que havia caracteritzat el Barça de Guardiola. És a dir, la clau de l’èxit d’Espanya era el know-how de l’equip català.

No és gaire clar en què consistiria catalanitzar Espanya. Ningú a Catalunya no pretén que es parli el català a Valladolid, ni que Sergio Ramos es vesteixi de blaugrana, però

aplicant la teoria del Barça amb la selecció, catalanitzar Espanya consistiria a aplicar el know-how català al funcionament de l’Estat i de l’economia.

Així que caldria començar pel pactisme, que ha marcat al llarg dels segles la filosofia política catalana i, sobretot, la primacia de la societat civil sobre l’Estat. Una concepció politicosocial  que ja es desprenia de les fórmules de jurament dels nobles davant el rei fins al segle XVIII:

“Nós que valem tant com vós, jurem davant vós que no sou millor que nós, que junts valem més que vós, i que us acceptem com rei i sobirà sempre i quan respecteu nostres llibertats i lleis, però si no, no”.

Després, la revolució industrial va propiciar una estructura econòmica caracteritzada per una xarxa de petites i mitjanes empreses i una economia dinàmica i oberta a l’exportació.

Es pot pensar que quan la lideressa madrilenya proposa de catalanitzar Espanya s’ha de referir a aquest esperit emprenedor i resilient de la societat catalana. Tanmateix, observarem que la gestió política d’Aguirre no es va caracteritzar precisament per fomentar el laissez faire: Endesa, Iberia, Cajamadrid, Bankia.... (També és veritat que l’economia catalana sempre haurà d’agrair-li els seus bons oficis per impedir que La Caixa absorbís Cajamadrid).

Sense cap dubte Aguirre ha estat un agent brillant d’allò que César Molinas ( Qué hacer con España, Ed. Destino) ha denominat el “capitalisme castís” que, segons el seu parer,

“condiciona el poder polític, aconsegueix lleis a mida i socialitza pèrdues a través dels pressupostos generals de l’Estat”.

Dues de cada tres empreses de l’Ibex 35 tenen la seu a Madrid, i totes menys dues o tres depenen del BOE o del mercat regulat. És allà on s’exerceix de debò el dret a decidir, apropiat indegudament, i òbviament ningú no està disposat a transferir-lo. Les grans empreses que no viuen de l’Estat, Inditex, Grífols, Mercadona, Mango... sorgeixen de la perifèria, mai de Madrid. Així que potser la millor manera de catalanitzar Espanya seria desmadrilenyitzar-la.

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada