dijous, 21 d’agost del 2014

19/08/14. Bloc Social de Terrassa. Les formes de govern segons Plató i segons Aristòtil. Aristocràcia. Monarquia. Timocràcia. Oligarquia. Democràcia. Politeia. Tirania. Plutocràcia...

Benvolguts,

Rebuscant pel Google he trobat les definicions de les formes de govern, segons Plató, Aristòtil i d’altres pensadors grecs. Cal tenir en compte que la societat grega era molt diferent de les actuals, però aquestes definicions ens poden orientar en el començament de les nostres recerques...

Aprofito per recomanar fortament el Blog  Bloc Social de Terrassa, d’on he tret tota aquesta informació i on s’hi pot trobar molt bona informació política.
http://img1.blogblog.com/img/icon18_wrench_allbkg.png
dimarts, 29 gener de 2013
Les formes de govern segons Plató

Plató, al seu llibre La República, va fer una anàlisi de les formes de govern, que anirà graduant des de la millor fins la pitjor.

En primer lloc situa l'aristocràcia i la monarquia, és a dir, el govern dels millors o del millor, que vindria representat pel govern de la República ideal, en ella els millors són els que coneixen les idees, els filòsofs, i el seu govern estaria dominat per la saviesa.

La segona millor forma de govern la representaria la timocràcia, el govern de la classe dels guerrers, que ja no estaria dirigida per la saviesa, sinó per la irascibilitat pròpia d'aquella classe.

Plató creia que la timocràcia, a causa del desenvolupament de l'ambició, que predominaria en aquesta forma de govern i esdevindria l'oligarquia, el govern dels rics, amb un desig permanent d'augmentar l'acumulació de riqueses.

En cinquè lloc trobaríem la democràcia, basada en la llibertat i igualtat entre tots els individus amb el resultat —segons Plató— de la pèrdua total del sentit dels valors i de l'estabilitat social.

Finalment, en el lloc més baix de l'escala, hi hauria la tirania, que representaria el govern del despotisme i de la ignorància, dominat el tirà per les passions de la part més baixa de l'ànima, donant lloc al domini de la crueltat i de la brutalitat..

En El Polític ens oferirà una altra classificació de les formes de govern, segons el criteri de la bona ordenació del govern, és a dir, del respecte de les lleis. El govern pot estar en mans d'un, diversos o molts. Si respecten les lleis la monarquia és el millor, seguit de l'oligarquia i, en últim lloc, de la democràcia; però si no es respecten les lleis llavors la jerarquia s'invertirà i serà millor la democràcia, pitjor la oligarquia i, en darrer lloc, es trobarà la tirania.

dimecres, 30 gener de 2013
Les formes de govern segons Aristòtil

Aristòtil va proposar una teoria de les formes de govern basada en una classificació que pren com a referència si el govern procura l'interès comú o busca el seu propi interès.

Cadascuna d'aquestes classes es divideix al seu torn en tres formes de govern, o tres tipus de constitució: les bones constitucions i les dolentes o desviades.

Les considerades bones formes de govern són la monarquia, l’aristocràcia i la democràcia moderada, que anomena politeia; i les considerades negatives són la tirania, l’oligarquia i la democràcia extrema, que anomena demagògia.

La monarquia, el govern del més noble amb la acceptació del poble i el respecte de les lleis, s'oposa a la tirania, on el poder s’assoleix violentament i es governa sense respectar les lleis.

L’aristocràcia, el govern dels millors i de millor llinatge, s'oposa a l’oligarquia, el govern dels més rics.

La democràcia-politeia, el govern de tots segons les lleis establertes, s'oposa a la democràcia-demagògia, el govern de tots sense respecte de les lleis, on preval la demagògia —caldria preguntar-se si Aristòtil considerava demagògia tot allò que no coincidís amb el criteri de l'èlit— sobre l'interès comú.

La democràcia moderada o politeia és considerada per Aristòtil la millor forma de govern, prenent com a referència l'organització social de la ciutat-estat grega, una societat per tant no excessivament nombrosa, amb unes dimensions relativament reduïdes i amb autosuficiència econòmica i militar, de manera que pugui atendre totes les necessitats dels ciutadans, tant bàsiques com d'oci i educatives.

El que li fa rebutjar les altres formes bones de govern — l’aristocràcia i la monarquia— és la seva manca d’adequació a la ciutat-estat, considerant–les més adequades per a societats menys complexes i més rurals o tradicionals, però també el perill de la seva degeneració en tirania o oligarquia.

dijous, 10 gener de 2013
LA PLUTOCRÀCIA

La plutocràcia és un sistema de govern en qual el poder l'ostenten directament els qui tenen les fonts de riquesa o indirectament qui controlen els mitjans de comunicació o financen a partits polítics i a canvi poden exigir extraoficialment favors legislatius.

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada