dissabte, 30 d’agost del 2014

30/08/14. Hèctor López Bofill. Anem cap a la fundació d'una Catalunya independent o tot el suposat gir sobiranista que arrenca amb la manifestació de l'11 de setembre del 2012 haurà consistit en una estratègia del president Mas i de CiU per guanyar temps i retenir el poder?

Benvolguts,

Ja fa molt de temps que coneixem l’Hèctor i al final ens n’adonarem que les seves opinions, sempre càustiques, són molt pensades i en canvi molta altra gent toca campanes i es volen fer amics de qui mai no seran amics seus, sinó que continuaran sent els putos amos. Els bwana!

L’Hèctor és com Déu, que es mira les situacions des d’una alçada a la que nosaltres no arribem!

La pregunta inicial de l’article és: “Anem cap a la fundació d'una Catalunya independent o tot el suposat gir sobiranista que arrenca amb la manifestació de l'11 de setembre del 2012 haurà consistit en una estratègia del president Mas i de CiU per guanyar temps i retenir el poder?”

El ninotaire Ferreres ho va explicar gràficament i amb molta ironia a l’endemà de la manifestació.

Jo he usat aquest acudit gràfic més d’un cop per explicar com el president Mas (a l’ensems amb CDC) va canviar de criteri i es va posar al cap del gir sobiranista, ja que se’n van adonar que la societat civil, de baix a dalt, era la que empenyia els procés independentista. I abans de ser atropellats per la massa, van preferir unir-s’hi, i encara més, obligats, a liderar-la.

Però ara, dos anys més tard i després de la insospitada declaració de Jordi Pujol, penso que podria ser “todo falsho” (Rajoy dixit) i la història podria ser com l’Hèctor la presenta...

Abans de la batalla

27/08/14 02:00 - Hèctor López Bofill email protegit
Facebook Twitter Google + LinkedIn
Han passat dos anys per fer la independència o per donar temps als adversaris que s'organitzin davant la passivitat de l'autoritat?
 
Anem cap a la fundació d'una Catalunya independent o tot el suposat gir sobiranista que arrenca amb la manifestació de l'11 de setembre del 2012 haurà consistit en una estratègia del president Mas i de CiU per guanyar temps i retenir el poder? Encara avui, a una mica més de dos mesos de la consulta sobre l'estat independent, ningú no està en condicions de respondre aquesta pregunta. El que sabem, però, sobretot si ens comparem amb d'altres processos de secessió que s'han produït al llarg de la història, és que si l'objectiu és la creació d'una nova entitat sobirana no s'està avançant en cap dels fronts necessaris per rematar amb èxit l'empresa. Amb l'actitud reiteradament expressada pel govern espanyol i per les institucions centrals, és evident que el procés no es pot gestionar de manera bilateral i acordada com, per exemple, sí que està succeint a Escòcia. El bloqueig constitucional espanyol, que inclou la segura suspensió de la llei catalana de consultes no referendàries per part del Tribunal Constitucional un cop s'aprovi al Parlament, confirma que la secessió catalana haurà de ser unilateral i procedir d'una ruptura. Però no hi ha cap senyal ni de Mas, ni del govern de la Generalitat, ni de la majoria parlamentària que dóna suport a la iniciativa, que reveli la mínima intenció de fer aquest salt malgrat que d'ençà del primer moment se sabia quina era la posició del govern espanyol sobre el tema i quina era la jurisprudència constitucional (STC 103/2008 d'11 de setembre). No hi ha cap mostra de trencament perquè ja s'hauria d'haver produït algun tipus de desobediència i, sobretot, caldria haver-se percebut alguna complicitat internacional (que al capdavall és el marc on cal que es reconegui un gest unilateral) que proporcionés cobertura a la ruptura.

No dic que ja estiguin entrant els fusells amagats en els camions de la brossa a través de la frontera, com va succeir a Eslovènia a través de la frontera amb Àustria els mesos precedents al referèndum de sobirania i a la declaració d'independència, però sí que s'hauria d'haver produït ja la creació d'alguna de les anomenades estructures d'estat que permetessin un funcionament de l'administració catalana deslligat de l'administració espanyola i de les seves possibilitats de repressió. L'argument contrari que solen al·legar els partidaris del procés en la seva configuració actual és que només és convenient trencar la legalitat espanyola una vegada i és aleshores que cal posar tota la carn a la graella, però, davant d'aquesta posició, es poden formular les següents preguntes:

·       Pot l'administració catalana organitzar una consulta unilateral (que de moment ni tan sols es desprèn del text de la llei catalana de consultes que el Parlament té previst aprovar al setembre) sense algunes de les estructures d'estat com aquelles dirigides a impedir la intervenció de l'administració espanyola o dels ajuntaments contraris a la votació per tancar els col·legis electorals?

·       Té sentit celebrar una consulta que no et reconeixeran aquells pels que en teoria la fas, a saber, les democràcies europees?

·       És creïble que si el govern ha estat incapaç de celebrar una consulta unilateral tindrà la capacitat de declarar unilateralment la independència sigui després d'unes eleccions “plebiscitàries” o no?

·       No caldrien moltes més ruptures i estructures d'estat contràries a la legalitat espanyola (com per exemple, financeres) que no s'estan construint per a una declaració d'independència que per a una consulta?

·       Si la voluntat és esdevenir independents, no hauria calgut estar confegint ja aquests elements de poder polític i financer?

·       Han passat dos anys per fer la independència o per donar temps als nostres adversaris que s'organitzin davant la passivitat de les nostres autoritats?

·       En definitiva, més que descriure la situació actual en l'escenari d'abans de la batalla, ja seria molt tenir la certesa que la batalla es lliurarà.


I ara un incís. Des del punt de vista semàntic hem de distingir entre secessió, devolució i restitució. L’Hèctor usa secessió, els escocesos usen devolució i l’Albert Pont usa restitució. L’Albert Pont a Delenda est Hispania justifica la seva elecció i crec que és la que hauríem d’usar. Passa el mateix amb els termes República Catalana o República de Catalunya. Hi ha qui opina que és millor l’un i qui opina que és millor l’altre. El bon company Joan Ventura opina que s’ha d’usar República de Catalunya ja que a República catalana li manca la força del mot Catalunya!
Joan A. Forès 

Comentaris.

A favor de les opinions de l’Hèctor

Fem notar el del company Miquel Soler de les Gavarres (Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura), que diu:

·       Ens mancaven polítics veritablement nacionalistes. Els que teniem eren regionalistes.

·       Continua encara massa viu un estúpid complex d'inferioritat i també un síndrome d'Estocolm molt estès.

·       I els polítics continuen sense ser conscients de què significa tenir un estat independent. Continuen pensant amb mentalitat de Comunitat Autònoma espanyola.

I també el de l’Enric Vilar Mestre (Barcelona)  

·       Els Catalans han de tenir clar que viuen en una Colonia del Estat Espanyol.

·       De fet som la ultima colonia del Imperi Espanyol, per no dir Castella.

I també el de Benjamin Breeg (Aiguaviva)  

·       Jo crec que té raó En Hèctor . No estic contra el senyor Mas , ans al contrari . Però , penso que Mas ha parlat més d'una vegada de crear estructures d'estat necessàries per a un futur estat català, i jo no en veig enlloc d'aquestes estructures. Sobretot les estructures que permetin recaptar tots els imposts de Catalunya , els quals ara se'n van a Madrid. Els qui no són protagonistes també podem opinar i criticar, quan creiem que les coses poden fer-se millor.

I el de l’Òscar B (Barcelona)  

·       Completament d'acord amb l'article. Fil per randa. I amb en Miquel Soler i amb en Benjamin Breeg. Des del primer moment era molt clar el NO a tot per part de l'Estat, a què treia o treu cap doncs dilatar tant el procés?? Doncs que CiU esperava gestos del Govern espanyol i li tremolen molt les cames des del principi. Ja per començar teniem un absurd i innecessàri "estat propi" en boca del MH President per comptes d'un molt més clar: independència (amb totes les interdependències que es vulguin). TOTS AL CARRER tantes vegades com calgui !! que això no serà fàcil. Caldrà empenyer per no perdre més el temps.

I el del Rafel Vidal (Vilafranca del Penedès)

·       Totalment d'acord amb l'Hèctor, l'actual Generalitat és una estructura de poder catalana muntada per ser autonomista, i això de l'independentisme els ha caigut de sorpresa i encara no ho han assimilat. ÉS EL POBLE, ELS ADMINISTRATS, tips de patir una doble explotació: la de Madrid i la nostrada, ELS QUE VOLEN LA INDEPENDÈNCIA, perquè els administradors catalans, compostos fins ara majorment per CIU i el PSC, estaven encantats de ser espanyols, i tenir el sou assegurat de Madrid, sense haver de moure un dit. Durant 35 anys NO HAN FET RES PER SER INDEPENDENTS, i ho han fet tot per viure de renda beneïts per Madrid i a costa dels catalans. Hem tingut i tenim en bona part uns dirigents BOTIFLERS I PARÀSITS que es resisteixen tan com poden a obeir el mandat independentista del poble. Per això a la majoria d'aquests caps, començant pel Sr. Mas, els costa tant assistir a les manifestacions independentistes de la massa popular.   

I continua Rafel Vidal (Vilafranca del Penedès)  

·       ¿I sabeu per què ara estan portant el procés a pas de tortuga?  Doncs PERQUÈ ESTAN ESPERANT UN MIRACLE en forma de proposició de millora fiscal i d'alguna concessió en l'idioma, i alguna coseta més, de part del Sr. Rajoy, a fi de convèncer els catalans que ÉS EL MILLOR I L'ÚNIC que podem aconseguir, que això serà millor que res o que alguna bona garrotada espanyola.  TENEN POR DE LA RUPTURA, I TAMPOC LA VOLEN, perquè, endollats al poder espanyol com estan, tenen molt a perdre i res a guanyar en una Catalunya independent que prescindiria d'ells PER INÚTILS, COL.LABORACIONISTES, CORRUPTES I APROFITATS. El cas Pujol és un exemple del que dic, i darrera del cas Pujol hi ha un fotimer d'exemplars que sortiran a la llum el dia que moguin un sol dit cap a l'independentisme. Els serveis d'intel·ligència espanyols tenen a molts d'ells atrapats per allò que no sona, i llavors són els de Madrid els que decideixen què fan o què no fan. I el que fan ara és esperar ordres dels amos mesetaris

I en Josep María Pol Punsola (Llinars del Vallès)  

·       Hèctor, per desgracia  dels catalans tens tota la raò. Tant de bo t‘equivoquis. Estic segur que tu també ho desitges.
VISCA CATALUNYA LLIURE

En contra de les opinions de l’Hèctor

Miquel Altimires i Ros (Granollers)  

·       Com sempre. Criticant-ho tot. Posant pals a les rodes perquè vostè en sap més que ningú. Fa pena.
Respondre
Edgar DAndrea (Roses)  

·       És la crítica d'algú que vol ser protagonista i no ho és. Que fàcil es veuen les coses quan no és qui ha de prendre les decisions! Per descomptat que cada un dels que volem la independència podríem tenir el nostre pla d'acció personalitzat cap a l'èxit i criticar el pla del veí; però ara és moment d'ajuntar voluntats i aportar coses positives perquè els indecisos que encara queden vegin que som una pinya. Com més pinya menys possibilitats que els nostres polítics ens traeixin.
Respondre
Pere Grau Rovira (Hamburg)  

·       Suscric totalment el que diu en Miquel. En HLB de vegades sembla el Sum Pontifex il·luminat per l'Esperit Sant. No li nego de cap manera el seu dret a expressar la seva opinió, però els lectors (moltíssims) també tenim dret a dir que la vessa molt sovint... dre

RespondreRespondreRespondre
Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada