dilluns, 11 d’agost del 2014

11/08/14. *. Punt/Avui. Editorial. Un mes per a la diada més decisiva. L'acceleració del procés sobiranista ha anat superant cada cop proves més difícils amb un increment de la mobilització popular i una remarcable cohesió dels partits que hi donen suport

Benvolguts,

Demà passat farà cinc anys que a Arenys de Munt varen fer la primera consulta popular. I sembla ahir!

Farem dues reflexions sobre aquesta efemèride. De fet, si no s’hagués fet la primera consulta popular fa cinc anys els esdeveniments posteriors haurien sigut diferents. Per tant el referèndum del 9-N és fill de la primera consulta popular. De manera evident hi ha una relació de causa-efecte.

1.       La primera reflexió comença amb un tast d’un article d’avui de títol Els pioners del 9-N, d’en Toni Magaña d’El Punt/Avui.

Vejam com va anar la gènesi de tot plegat:

La idea de la celebració d'aquesta consulta va sorgir del Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació i una moció presentada per la CUP. Els partits polítics van reaccionar de maneres molt diverses a aquest primer moviment. ERC, la CUP i SI es van lliurar al procés, mentre que Ciutadans i el PP s'hi van declarar en contra. CiU i el PSC, els partits més majoritaris en aquell moment a Catalunya, no van saber prendre partit en relació amb el nou panorama que es dibuixava a l'horitzó de la política catalana.


Continua la primera reflexió amb un vídeo molt ben fet del periodista britànic Gary Gibson de títol Spain’s Secret Conflict: https://www.youtube.com/watch?v=65dkCds920I&hd=1  

A continuació de la primera consulta popular, el poble de tot Catalunya va afegir-s’hi i el  procés es va engegar.  

O sigui que va ser el poble i no els partits polítics majoritaris els que es van posar al davant del carro. I aquesta manera de fer continua ara amb l’Assemblea (ANC).

Actualment els diaris i les televisions en van plens cada dia! 

2.       La segona reflexió és un comentari sobre l’Editorial d’El Punt/Avui de títol Un mes per a la diada més decisiva.

I cal ser realista com fa l’Editorial que comentem, que esmenta:

·       L’acceleració del procés sobiranista...

·       L’estratègia desestabilitzadora de l’estat espanyol...

·       L'estat espanyol s'ha tret la careta i ja no té cap interès ni a seduir, ni a convèncer els catalans per tal que vulguin continuar formant part d'Espanya...

·       La mobilització ciutadana davant de l'agressió constant és efectiva, ho ha estat fins ara, però també és cert que genera un cert esgotament, perquè no es pot mantenir un poble en estat d'alerta permanent si la situació política no va fent avenços cap a l'objectiu...

·       Cal un penúltim esforç, una penúltima demostració de força ciutadana d'aquí un mes fent la V d'una victòria que es vol democràtica i majoritària

·       L’últim esforç serà el del 9N!

 I l’Editorial:

Un mes per a la diada més decisiva

11/08/14 02:00 -

Prèviament permeteu-me que comenti l’acudit d’en JAP. Fins ara els espanyols ens han estat furtant el passat, ara es l’hora de furtar-nos també el futur!  

L'acceleració del procés sobiranista dels últims anys ha anat superant cada cop proves més difícils amb un increment de la mobilització popular i una remarcable i meritòria cohesió dels partits que donen suport a la consulta.

Tanmateix, a mesura que s'acosta el 9 de novembre, data fixada per a una consulta històrica en la qual els catalans han de decidir el seu futur sobiranament, l'immobilisme de l'Estat espanyol s'accentua i l'estratègia desestabilitzadora s'incrementa des de tots els àmbits d'un estat que, tot i que fa veure que no, ha entès perfectament que el moviment català és seriós i decidit.

L'Estat espanyol s'ha tret la careta i ja no té cap interès ni a seduir, ni a convèncer els catalans per tal que vulguin continuar formant part d'Espanya.

El projecte espanyol per a Catalunya és que el territori que ocupa aquest país és espanyol a tots els efectes i ho serà en endavant,

i si per això cal eradicar qualsevol diferència cultural, nacional o lingüística, la raó d'estat justificarà qualsevol operació que passi per damunt dels drets més elementals.

La mobilització ciutadana davant de l'agressió constant és efectiva, ho ha estat fins ara, però també és cert que genera un cert esgotament, perquè no es pot mantenir un poble en estat d'alerta permanent si la situació política no va fent avenços cap a l'objectiu. Per fer aquest avenç decisiu cal un últim esforç, una última demostració de força ciutadana d'aquí un mes fent la V d'una victòria que es vol democràtica i majoritària. És l'última crida al carrer abans de l'hora de la veritat de les urnes. No es pot defallir. El camí construït és massa llarg per aturar-se tan a prop de la meta.

Darrera actualització ( Dilluns, 11 d'agost del 2014 10:41 )

Joan A. Forès
Reflexions

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada